Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Uitreiking ZGT kwaliteitsprijs en NIAZ accreditatie

Uitreiking ZGT kwaliteitsprijs en NIAZ accreditatie

De werkgroep Contactisolatie bijzonder resistente micro-organismen heeft de ZGT kwaliteitsprijs gewonnen. Het initiatief om simulatietrainingen rondom de acute verloskunde te organiseren heeft de publieksprijs gewonnen. De prijzen zijn op woensdag 11 december feestelijk uitgereikt. Aansluitend ontving ZGT als eerste Nederlandse ziekenhuis het NIAZ Global accreditatiebewijs.  

De ZGT kwaliteitsprijs is gegeven aan het beste verbeterinitiatief op het gebied van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid in ZGT. De beste vier initiatieven presenteerden op woensdag hun idee aan een vakjury. Om patiënten en medewerkers te beschermen tegen besmettelijke infectieziekten en resistente bacteriën worden geïnfecteerde patiënten bijna altijd geïsoleerd in een eenpersoonskamer. Voor BRMO-patiënten is dit niet fijn omdat ze vaak niet zo ziek zijn dat dat zij ook echt alleen moeten liggen. Isolatie zou hen wel dit gevoel kunnen geven, terwijl zij daar niet beter van worden. De werkgroep heeft daar een oplossing voor bedacht.

Contactisolatie bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)

Door in tweepersoonskamers aanpassingen te doen in het sanitair (zoals sensorkranen) en door alle hulpmiddelen bij zorg volledig te scheiden van de andere patiënt in de kamer, is het risico op kruisbesmetting uiterst minimaal. De maatregelen zijn zo effectief dat in de praktijk geen BRMO werd overgedragen. Hierdoor kunnen toch twee patiënten op één kamer de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Patiënten die vanuit medisch oogpunt wel de rust van een eenpersoonskamer nodig hebben, kunnen deze nu ook krijgen. Patiënten hoeven niet zoveel verhuisd te worden en er zijn minder overplaatsingen naar andere ziekenhuizen nodig. Dit zorgt voor minder werkdruk bij de verpleging. De werkgroep heeft met relatief eenvoudige aanpassingen een prachtig resultaat behaald.

Michael Lansbergen, klinisch fysicus en juryvoorzitter sprak de winnaar toe: “Wij feliciteren de werkgroep ‘Contactisolatie bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)’ met deze prijs. Het unieke karakter, de mate waarin zichtbare en meetbare resultaten zijn behaald en de samenwerking met professionals van verschillende achtergronden, maakt dit initiatief de winnaar. Bovendien draagt dit initiatief het meest bij aan de toename van de patiëntveiligheid.”

Uitreiking NIAZ accreditatiebewijs

ZGT is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het NIAZ accreditatiebewijs heeft behaald op basis van het internationale NIAZ Qmentum Global normenkader. Na uitreiking van de kwaliteitsprijs werd door het NIAZ het accreditatiebewijs uitgereikt aan bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem: “We kregen in september complimenten van het auditteam op het gebied van patiëntparticipatie, opleiding en training, en aandacht voor omgeving (healing environment). De Vereiste Instellingsrichtlijnen (VIR’s) zijn getoetst en ZGT behaalde een score van 100%. Daarnaast constateerde het auditteam dat ZGT een werkwijze heeft ontwikkeld die continu is gefocust op het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor onze patiënten. Een geweldig resultaat! Dat we twee mijlpalen rondom het thema kwaliteit hebben te vieren, zegt alles over de werkwijze van onze (zorg)professionals.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details