Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Uniek en toekomstbestendig

Uniek en toekomstbestendig

Al lange tijd werkt Estea samen J. Van Toorenburg B.V., adviesburo voor warmte- en koeltechniek. Operationeel Directeur Richard van Toorenburg blikt terug op de renovatie van woonzorgcentrum Zuylenstede.

“In eerste instantie werden wij benaderd om mee te kijken met de comfortproblemen. Tegelijkertijd was er hulp nodig om een installateur te vinden”, vertelt hij. “De installateur moest integraal onderdeel worden van het bouwteam. Hiervoor moesten de uitgangspunten en afspraken ook duidelijk zijn.” Uit het onderzoek bleek dat een groot gedeelte van de comfortproblemen niet zozeer door de installaties werd veroorzaakt, maar door de gebouwschil. Op basis daarvan moest een keuze gemaakt worden: de installaties aanpassen of de gevel heel goed engineeren. “Ergens ligt het voor de hand dat wij, installatie-adviseurs, het eerste adviseren. Qua budget en doorlooptijd was deze optie ook aantrekkelijker. Toch hebben we gezegd: nu is het moment om de gevel aan te pakken.”  

Dat advies werd overgenomen. Het gebouw is aan de buitenkant op een slimme manier duurzaam gemaakt en energetisch uitgedacht. De installatietechniek is zoveel mogelijk gelijk gebleven, maar wel voorbereid op toekomstige ingrepen. Dat maakt het gebouw toekomstbestendig. Van Toorenburg legt uit: “Door de aanpassingen die we nu hebben gedaan, wordt het voor Estea op vrijwel ieder moment mogelijk om aanpassingen in de installaties door te voeren, zoals het upgraden van de stadsverwarming naar duurzame verwarming. Mocht er in de toekomst besloten worden om verder te verduurzamen, dan hoeven er geen grote renovatiewerkzaamheden meer aan te pas hoeven te komen. Duurzaamheidsmaatregelen kunnen relatief simpel geïmplementeerd worden. Dat maakt Zuylenstede uniek en toekomstbestendig.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details