Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Unieke collegezaal gericht op samenwerking en interactie voor AMC

22 mei 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op dinsdag 18 februari vond de officiële opening plaats van de compleet vernieuwde collegezaal 3 van Amsterdam UMC, locatie AMC Meibergdreef. Anders dan in een klassieke collegezaal is de opstelling niet als in een theater, maar in groepen van 6, kunnen de stoelen draaien om snel te wijzigen van opstelling en is een break-out ruimte toegevoegd voor creatieve sessies. AAARCHITECTEN tekende voor het ontwerp, terwijl Van Wijnen zorgde voor realisatie.

De bijzondere collegezaal kwam tot stand aan de hand van de ideeën van de AMC denktank en het nieuwe curriculum van de opleiding Medische Informatiekunde. Tom Broens, opleidingsdirecteur: “Inmiddels is aangetoond dat studenten beter leren wanneer zij actief aan het werk gaan met de stof. Luisteren is belangrijk, maar de informatie beklijft veel beter als zij direct uitgedaagd worden om er iets mee te doen.” In de nieuwe zaal is het eenvoudig om snel te schakelen tussen (1) frontaal onderwijs, om de theorie over te kunnen brengen, (2) actief onderwijs, waarin studenten met elkaar samenwerken en (3) stand-up onderwijs, om snel op een creatieve manier zaken te kunnen uitwerken.

3705-6885565c1e1b639b2d5cbe049914a73b-kopieren

De collegezaal is niet alleen bijzonder vanwege de opstelling, maar ook vanwege de toepassing van de nieuwste technologieën.

 

Technologie

De collegezaal is niet alleen bijzonder vanwege de opstelling, maar ook vanwege de toepassing van de nieuwste technologieën. Een student kan vanaf zijn plek zijn scherm delen met de zaal, heeft beschikking over een microfoon om gemakkelijk met de docent te kunnen communiceren en via het scherm kan eenvoudig een internationale spreker een bijdrage leveren.

Toekomstbestendige inrichting

De collegezaal biedt plek aan 117 studenten, waar dat er voorheen 250 waren. Dat past bij de trend van kleinschalig onderwijs die men overal terugziet. Bart Steenkamer van AAARCHITECTEN: “De ambiance van de ruimte is goed gelukt; het is ruimtelijk en behaaglijk, zonder ‘leeg’ te ogen.” Er is bovendien veel aandacht geweest voor hergebruik van bestaande materialen en duurzame materiaalkeuzes. Floor Biemans, manager onderwijslogistiek bij het AMC: “Dit is de eerste collegezaal in Nederland met deze inrichting en wij verwachten veel navolging. De eerste ervaringen die we hebben, zijn ronduit positief.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details