UZ Leuven

SAMSUNG CSC

02:28
17-10-2018

UZ Leuven geeft met ambulant centrum nieuwe flow aan patiënt en arts

UZ Leuven en de KU Leuven bouwen samen aan de Health Sciences campus Gasthuisberg, een uniek project met verschillende missies, waaronder de bouw van een gloednieuw ambulant centrum dat sinds het voorjaar van 2018 in gebruik is. “Comfort en efficiëntie waren belangrijke uitgangspunten in het ontwerp en we zijn heel tevreden met het resultaat”, aldus Steven Hinnisdaels van de dienst ruimteplanning van UZ Leuven.

De Health Sciences campus, die de komende jaren nog verder wordt ontwikkeld, heeft de vorm van een hart. En net zoals een hart telt ook de vernieuwde site vier ‘kamers’: onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg en een kamer die de stedelijke functie symboliseert. Op het vlak van patiëntenzorg kreeg de campus onlangs een stevige upgrade met de komst van een nieuw ambulant centrum waarmee UZ Leuven tegemoetkomt aan de stijgende vraag naar ambulante patiëntenzorg. “Deze nieuwbouw van 18.000 m² en 5 verdiepingen breidt de polikliniek aanzienlijk uit. Hierdoor kunnen we de consultatiediensten die voorheen verdeeld waren over verschillende campussen samenbrengen op campus Gasthuisberg”, vertelt Steven Hinnisdaels.

UZ Leuven
In de gangen werd veel extra lichtinval gecreëerd door drie lichtcanyons in het gebouw die mede de scheiding tussen de wachtruimtes en de backoffice realiseren.

Efficiëntie en een vlotte werking
De vraag naar ambulante zorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. De medische evolutie laat het toe, patiënten keren liefst zo snel mogelijk naar hun vertrouwde thuisomgeving terug en ook de overheid stimuleert ambulante zorg. Steven Hinnisdaels: “Door de realisatie van het nieuwe ambulant centrum willen we vooral de flow voor patiënten en artsen verbeteren. Efficiëntie en een vlotte werking zijn de codewoorden. Het traject voor raadplegingen, functiemetingen en onderzoeken is anders dan dat van een meerdaagse hospitalisatie. Zeker in een groot ziekenhuis zoals UZ Leuven is het belangrijk om rekening te houden met die aparte circuits.”

“Door beide circuits los te koppelen, ontstaat er een vlottere stroom. Met het one-stop-principe willen we er ook maximaal voor zorgen dat de raadpleging en eventuele onderzoeken aansluitend kunnen doorgaan. Met het doorlopen van verschillende trajecten in één afspraak wordt het tijdsverlies voor de patiënt beperkt. Ook met de locatie van de verschillende diensten is hiermee rekening gehouden. De diensten die tot een bepaald traject behoren, zijn ruimtelijk bij elkaar gesitueerd.”

UZ Leuven
De front- en backoffice krijgen veel natuurlijk licht dankzij grote ramen.

Front- en backoffice
Het ambulante circuit en de stroom hospitalisatie worden gescheiden, maar ook patiënt en arts bewegen in het gebouw minder door elkaar. Steven Hinnisdaels: “Bij de start van het project werd een stuurgroep gevormd met onder andere de diensthoofden van de verschillende diensten. De vereisten werden verzameld en doorgegeven aan de ontwerpers. Eén van de gewenste concepten was een scheiding tussen patiënten- en artsenstroom, front- en backoffice. Zo kunnen professoren, assistenten en verpleegkundigen in alle discretie overleggen en hebben de patiënten hun eigen zone om te circuleren.”

UZ Leuven
De wachtruimtes werden opgevat als publieke ruimtes met onder andere zitbanken, loungezetels en tablets voor kinderen.

Om die orde te bekomen, werden de verschillende niveaus van het ambulant identiek georganiseerd. Een patiëntgedeelte met wachtzones en een backoffice voor artsen worden gescheiden door een dubbel gangsysteem. “De ene gang is voor artsen, de andere voor patiënten”, aldus Steven Hinnisdaels. “Bij de ingebruikname van de nieuwbouw verhuisden verschillende diensten van het oude blok naar het nieuwe gedeelte. Het oude blok zal gerenoveerd worden en na afloop vormen beide gebouwen samen het ambulant centrum.”

UZ Leuven
In de backoffice kunnen professoren, assistenten en verpleegkundigen in alle discretie overleggen, terwijl de patiënten in de frontoffice hun eigen bewegingsruimte hebben.

Grote lichtinval
Een andere vereiste van de stuurgroep was voldoende daglicht in het nieuwe gebouw. De front- en backoffice krijgen veel natuurlijk licht dankzij grote ramen en in de gangen werd veel extra lichtinval gecreëerd door drie lichtcanyons in het gebouw die mede de scheiding tussen de wachtruimtes en de backoffice realiseren. Daarnaast werd ook veel aandacht besteed aan de wachtruimtes zelf, die ruim en open zijn. “Die wachtruimtes werden opgevat als publieke ruimtes”, vertelt Steven Hinnisdaels. “Zo werden ook verschillende vormen van wachten gecreëerd. Naast de gekende aan elkaar gekoppelde wachtstoelen zorgen zitbanken, loungezeteltjes en grote tafels met stoelen voor een comfortabele en huiselijke sfeer. Ook zijn er zitplaatsen voor wie rustig wil e-werken of lezen en voor de kinderen is er in elke wachtzone een kinderhoekje. Dezelfde setting vind je terug op alle niveaus en dat brengt rust.” 

Tekst en beeld: Niels Rouvrois

Bouwen aan de Zorg partners

Digitale WoonassistentUitbreiding verkoopteam