Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Van mouterij tot zorgsite

IMG_0722

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Els Jonckheere

22 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

WoonAnker Waas denkt ook aan ouderen die het niet zo breed hebben. Dat bewijst de sociale huisvestingsmaatschappij met een opmerkelijke investering in Tielrode. De site van de voormalige mouterij werd omgevormd tot een unieke wijk. Negen sociale bejaardenflats worden er gecombineerd met dertig assistentieflats en vijf flats voor mensen met een mentale beperking. Dit alles in een uiterst groen kader, waar ontmoeten en samenleven centraal staan. 

De nieuwe zorgsite is een indrukwekkend staaltje herbestemming. Centraal staat de oude mouterij, die na de Eerste Wereldoorlog een stille dood stierf. Het was de bedoeling om dit historische pand om te bouwen zonder aan het oorspronkelijke uitzicht te tornen. De constructie bleek echter onvoldoende draagkracht te hebben. Er zat dus niks anders op dan de oude mouterij af te breken en steen per steen opnieuw op te bouwen. “Dit gebeurde erg nauwkeurig”, vertelt Ulrik van den Bulcke, projectleider bij Everaert-Cooreman, de D8-aannemer uit Overmere die het project realiseerde. “Zelfs de oude gevelankers zijn gerestaureerd. Het eindresultaat is een quasi exacte kopie van het originele gebouw, al is het weliswaar in een modern en goed geïsoleerd jasje gestoken en afgewerkt met hedendaagse duurzame materialen die aan alle energetische en brandwerende normen voldoen. Hoewel de buitenkant er bijna identiek uitziet, onderging de binnenkant een complete metamorfose. Er werden negen moderne en makkelijk toegankelijke flats ingericht, die maximaal op de bewoners zijn afgestemd. Er zijn zelfs extra voorzieningen voor slechthorenden!”

De aluminium gevelpanelen met speciaal patroon vormen een mooi accent.

Zwevende nieuwbouw

De mouterij sluit via een open passerelle naadloos aan op een nieuwbouw met dertig assistentieflats, die mede ondersteund zullen worden door Huize Vincent, het woonzorgcentrum dat zich recht tegenover de site bevindt. “Het gaat om een langgerekt gebouw met vijf bouwlagen, die uitkijken op het prachtige overstromingsgebied”, aldus Van den Bulcke. “Door dit volume gedeeltelijk visueel te laten zweven, werd er ruimte voor een parking gecreëerd. Zo werd meteen ook de groene omgeving op de site binnengetrokken. Deze nieuwbouw is afgewerkt met strak metselwerk in dunbedstijl, gecombineerd met aluminium gevelpanelen met een speciaal patroon, wat voor een mooie accentuering zorgt. Dit resulteert in een fraai contrast met de mouterij en de gerenoveerde ontmoetingsruimte die zich tussen de blokken bevindt. Deze bestaan immers uit een authentieke houtstructuur en traditioneel gemetselde gevelstenen.”

Door de nieuwbouw gedeeltelijk visueel te laten zweven, werd er ruimte voor een parking gecreëerd.

Woning ook herbestemd

De bestaande woning aan de straatkant is afgebroken en vervangen door een eenvoudig nieuw volume met drie bouwlagen, afgewerkt met metselwerk met dunbedmortel en moderne stalen terrassen. “Daar zijn vijf flats ingericht voor mensen met een mentale beperking, die door vzw De Klokke zullen worden ondersteund”, vertelt Van den Bulcke. “Het zijn allemaal eenpersoonsappartementen met een ruim terras en een open inrichting. De kelder biedt plaats aan een gemeenschappelijke fietsenberging en de huishoudelijke voorzieningen.”   

Echte ontmoetingsplaats

Bijna alle woningen zijn noord-zuidgericht. Hierdoor hebben ze een mooi zicht op de binnentuin en het achterliggende natuurgebied ’t Broek. Om het groene karakter en de cohesie met de buurt te versterken, werd dwars doorheen de site – van de Antwerpse Steenweg tot op de achterliggende dijk – een publiek toegankelijk wandelpad aangelegd. Van den Bulcke: “Het binnengebied is ingericht als een park en vormt letterlijk een overgangszone van het stedelijke naar het natuurlijke weefsel. Zo wordt deze zorgsite een nieuwe ontmoetingsplaats, waar het ook nog eens erg fijn wonen is.”

De site van de voormalige mouterij is omgevormd tot een unieke wijk.

Geen eenvoudige opdracht

Everaert-Cooreman is bijzonder trots op deze realisatie. “Dit project valt zeker in de categorie van opdrachten met een bepaalde moeilijkheidsgraad”, verduidelijkt Van den Bulcke. “Bouwen op een waterzieke grond, de specifieke toepassing van afbraak-, bemalings- en onderschoeiingstechnieken en werken met paalfunderingen: het was allemaal geen evidentie. Daarbovenop waren er de combinatie van nieuwbouw en renovatie, de brede waaier aan materialen, de verscheidenheid aan te implementeren faciliteiten en natuurlijk de coronaperikelen. Dit eindresultaat is dan ook mede te danken aan de aangename en constructieve samenwerking binnen het bouwteam en de goede ondersteuning van arQ architectenstudio en WoonAnker Waas.”    

Feiten en cijfers

Bouwheer
WoonAnker Waas (Temse)

Architect
arQ architectenstudio (Sint-Niklaas) en AMV architecten (Wetteren)

Hoofdaannemer
Everaert-Cooreman (Overmere)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details