Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Veiligheid en vormgeving hand in hand bij Dräger Medical

Veiligheid en vormgeving hand in hand bij Dräger Medical

De Zoetermeerse vestiging van Dräger Medical is het enige bedrijf in Nederland dat een compleet pakket aan innovatieve producten en geïntegreerde totaaloplossingen biedt voor de gezondheidszorg. De businessunit Workplace Infrastructure levert de infrastructuur en inrichting van afdelingen en complete medische gassendistributiesystemen voor ziekenhuizen. Het bedrijf kan de systemen tegenwoordig ook zodanig vormgeven dat ze perfect passen binnen het ziekenhuisinterieur en tegelijkertijd voldoen aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen.

Dräger is een 125 jaar oud Duits familiebedrijf met vestigingen over de hele wereld. De divisie Dräger Medical bestaat in Nederland uit twee businessunits. Medische Apparatuur richt zich op de ontwikkeling, verkoop en service van medische apparatuur, zoals anesthesiewerkstations, beademingsapparatuur, couveuses, patiëntmonitoring en IT-oplossingen. Workplace Infrastructure zorgt voor de gebouwgebonden zaken, bijvoorbeeld een optimale inrichting van de werkplekken binnen ziekenhuisafdelingen als OK’s en IC’s. Deze businessunit ontwikkelt, installeert en monitort eveneens medische gasseninstallaties, denk daarbij aan leidingnet en afnamepunten, en de bijbehorende componenten als railapparatuur en afzuiging.

Complex systeem
De meeste apparatuur die Dräger Medical levert, ondersteunt de vitale levensfuncties van de patiënt, is gericht op beademing en conditionering, en heeft medische gassen of vacuüm nodig. Een deel van de apparaten, zoals couveuses, is meteen zichtbaar, maar een groot deel is weggewerkt achter de muren. Dan hebben we het over het medische gassendistributiesysteem, waarmee onder andere lachgas, stikstof en zuurstof voor bijvoorbeeld narcose getransporteerd worden. Dit leidingensysteem loopt vanaf de plek waar de flessen en tanks opgeslagen staan, meestal de kelder of het dak, door het hele ziekenhuis en komt vervolgens bij de afdeling en de patiënt uit. Dit transport verloopt via medicinale koperen buizen, die overal in wandgoten weggewerkt zijn en onder andere via wandpanelen bij de bedden te ontsluiten zijn. Een complex systeem, dat bovendien aan alle eisen en normen moet voldoen en constant gemonitord dient te worden. Daarvoor is veel kennis en ervaring vereist.

Van A tot Z
“En dat hebben wij”, zegt Theo Ypma, manager Workplace Infrastructure. “Wij hebben alle Nederlandse ziekenhuizen als klant en zijn hier marktleider. Andere bedrijven in Nederland leveren deelproducten, zoals alleen gasseninstallaties of anesthesietoestellen. Wij zijn het enige bedrijf dat het hele pakket kan bieden, van A tot Z. De hele keten dus, van ontwerp, test, productie en verkoop tot installatie en onderhoud. Kwaliteitsborging, risicobeheersing en -management zijn daarbij inbegrepen.”

Veiligheid én vormgeving
Alle producten die Dräger levert, zijn gecertificeerd en voldoen aan de wettelijke normen en eisen. Ypma: “Wij weten precies waaraan alles moet voldoen. Omdat we een eigen gecertificeerd kwaliteitswaarborgsysteem hebben, is certificering alleen mogelijk als wij onze eigen producten in de hele keten kunnen leveren. Tot een deel van het interieurontwerp aan toe.” Want minder bekend is dat Dräger ook installaties kan aanleggen die passen binnen het ziekenhuisinterieur. Er is momenteel een tendens zichtbaar naar minder standaard- en meer designproducten die moeten passen binnen de healing environment. Plezierige ruimten waar het goed toeven is, maken daar deel van uit. Bedwandpanelen op de Kinderafdeling in de vorm van een auto? Het is tegenwoordig allemaal mogelijk bij Dräger.

Daarbij is het uitermate belangrijk de veiligheid en kwaliteit in het oog te houden. Zo worden bedwandpanelen in patiëntenkamers of op de Intensive Care als een medisch product beschouwd en moeten ze voldoen aan allerlei wettelijke normen. De afstand tot plafond en grond is vastgesteld, evenals de afstand tussen verschillende aansluitingen. En houten wandgoten waarachter leidingen weggewerkt worden of houten dozen om de bedwandpanelen heen zijn brandgevaarlijk, dus uit den boze. “Om te voorkomen dat zaken niet goed gaan en soms meerdere malen opnieuw gedaan moeten worden, is het belangrijk ons al in een vroeg stadium bij (ver)bouwplannen te betrekken. Al vroeg met de architect om de tafel om gezamenlijk een integraal ontwerp te maken. Dat zou het mooiste zijn!”, besluit Ypma.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details