Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Veiligheid gegarandeerd met brandwerende schuifdeuren

Schuifdeuren-Rode-stoel—Badkamer—Zorgwoning-Zorgplus_0001

Tekst | Marcel van Rijnbach

Beeld | BPZ

27 januari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In (woon)zorgcentra is brandveiligheid van levensbelang. BPZ levert Zorgplus schuifdeursystemen die 30 of 60 minuten brandwerend zijn en zichzelf sluiten bij een brand, zodat de brandwerende scheiding in een gebouw niet doorbroken wordt. Het geeft bewoners en personeel, bij brand, voldoende tijd om veilig het pand te verlaten.    

De brandwerendheid is aantoonbaar. Bij het nationaal erkende instituut Efectis is de totale deurconstructie volgens de NEN-EN norm 1634 blootgesteld aan een vuurhaard. Tijdens de test meten sensoren een aantal waarden, zoals oppervlakte- en stralingstemperatuur, vuur- en rookontwikkeling en – erg belangrijk – branddoorslag/brandoverslag. De in-de-wand schuivende modellen hebben een brandwerendheid van 30 en 60 minuten en het voor-de-wand model een half uur. Dit betekent dat gedurende deze tijdsperiodes schuifdeuren bijdragen aan de instandhouding van de brandscheiding en -compartimentering van het gebouw. 

Brandwerende schuifdeuren in een woonzorgcentrum in Boxtel.

Aantoonbare brandwerendheid

“Het gaat in ons geval meestal om toegangsdeuren vanuit de gemeenschappelijke ruimte naar de appartementen of zorggerelateerde kamers”, verduidelijkt productspecialist Henry Brinks van Zorgplus Schuifdeursystemen, een onderdeel van BPZ. “De mate van brandwerendheid kan per toegangsdeur verschillen. In een verblijfsruimte wordt een hogere waarde geëist dan in ruimtes waar geen mensen gedurende langere tijd verblijven.”

Zorgplus Schuifdeursystemen neemt brandwerende maatregelen in het deurblad en de kozijnen. Het randhout van de bladen is van hardhout, dat veel minder snel inbrandt dan bijvoorbeeld vurenhout. Het deurblad heeft een mineraalvezelvulling en de kozijnen zijn gipsgevuld om te voorkomen dat de elementen bij brand vervormen en dus het deursysteem verzwakken. Daarnaast vullen de kieren zich tijdens een brand met opschuimend en brandwerend band, zodat er geen brandoverslag plaatsvindt.

Brandtest van schuifdeursysteem van BPZ bij Efectis.

Zelfstandig sluitende deuren bij brand

De brandwerende schuifdeursystemen sluiten mechanisch zelfstandig af als er een brand gedetecteerd wordt. Na een brandmelding wordt de deurmagneet ontkoppeld en zorgen de slede en veerkatrol ervoor dat de deur automatisch wordt dichtgetrokken, zodat de brandscheiding afgesloten wordt. 

We moeten te allen tijde branddoorslag en -overslag vermijden in verblijfsruimten.

Rookwerendheid

Behalve brand is rookwerendheid een belangrijke factor in de gebouwveiligheid. “Rook belemmert het vluchten bij een brand en mensen kunnen bij het inademen ervan een gevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen. De Zorgplus schuifdeursystemen worden momenteel getoetst aan de laatste normen met betrekking tot rookwerendheid”, aldus Brinks.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details