Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Verdubbeling PRA’s Analytisch Laboratorium in Assen

Verdubbeling PRA’s Analytisch Laboratorium in Assen

In 2015 opende PRA Health Sciences, een wereldwijd opererend onderzoeksinstituut naar nieuwe geneesmiddelen, een nieuw laboratorium in Assen. Het gebouw bleek echter al snel te klein te zijn, omdat farmaceutische bedrijven steeds vaker externe partijen zoals PRA Health Sciences inschakelen voor geneesmiddelenonderzoek.

Ironisch is het wel, dat vlak voor de oplevering van het nieuwe gebouw de wereld in de greep wordt gehouden door een pandemie van onnoemelijke omvang. Het coronavirus beheerst het wereldwijde nieuws op het moment dat wij Peter Ketelaar van PRA Health Sciences en Raymond Tieck van MedicomZes, onderdeel van bouwer Visser & Smit Bouw spreken. En het moet al heel gek lopen wil het virus op het moment dat u dit artikel leest niet nog in het nieuws zijn….

lvu_2020-03-31_0052-20-kopieren

Voordat een geneesmiddel vrijgegeven wordt om voor te schrijven aan patiënten, moeten er allerlei testen worden gedaan. De nieuwe laboratoriumruimten kunnen hier optimaal in voorzien.

 

Assen en Groningen

Of PRA Health Sciences een rol zal gaan spelen in het vinden van een geneesmiddel tegen het coronavirus, is op het moment van schrijven nog niet bekend. “Er komen wel aanvragen op ons af, die we serieus aan het bekijken zijn. Farmaceutische bedrijven zijn heel actief bezig met medicijnen en vaccins en uiteindelijk zal daar een laboratorium bij betrokken moeten worden”, vertelt Ketelaar. Hij is directeur van het lab in Assen en vormt samen met Ronald Koning de tweekoppige directie van de Nederlandse PRA-organisatie. Koning is directeur van de Nederlandse kliniek in Groningen.

lvu_2020-03-31_0052-26-kopieren

Wereldwijd werken er zo’n 18.000 mensen bij PRA Health Sciences, dat haar hoofdkwartier in Noord-Amerika heeft. “In Nederland werken 900 mensen, waarvan nu zo’n 200 in Assen. We willen doorgroeien naar zeker 300 mensen in het lab”, vertelt Ketelaar. “We analyseren hier monsters van de geneesmiddelenstudies die in onder andere Groningen worden uitgevoerd, maar ondersteunen ook andere klinieken en ziekenhuizen. De vrijwilligers die meedoen aan onze medicijnenonderzoeken gaan naar de kliniek in Groningen, waar ongeveer 450 mensen werken.”

Verdubbeling van het aantal vierkante meters

Het laboratorium bleek dus na de nieuwbouw niet groot genoeg te zijn. “Het gebouw is zo’n 3.000 vierkante meter groot en met de nieuwbouw verdubbelen we dat. Hoewel het ­nieuwe gebouw meer van hetzelfde is – verschillende laboratoria krijgen meer ruimte – geeft de uitbreiding ons ook de mogelijkheid om te investeren in innovatie.” Dit benadrukt ook Raymond Tieck, tendermanager bij Medicom­Zes, de gezondheidszorgtak van Visser & Smit Bouw. “We hebben het eerste gebouw in feite gekopieerd.”

Plezierige opdrachtgever

Tieck wil graag wat vertellen over de samenwerking met PRA Health Sciences. “Het is een plezierige opdrachtgever om voor te werken. 

PRA Health Sciences deelt veel informatie over haar werkwijzen en hoe ze het gebouw wil inrichten. Daardoor kunnen wij een goed plan maken, dat past bij de manier van werken. De eerste fase in 2015 was voor ons een soort ontdekkingstocht, maar door de prettige manier van samenwerken verliep dat heel goed. We respecteren elkaar. PRA Health Sciences legde bijvoorbeeld goed uit waarom ze voor bepaalde materialen koos en wat de noodzakelijke relatie was tussen bepaalde ruimtes. Wij zochten dan weer uit wat de specificaties van de gebruikte materialen waren en maakten voorstellen voor de plattegrondindeling. Er was wederzijds begrip en veel overleg, waardoor een mooie balans ontstond.”

lvu_2020-03-31_0052-16-kopieren

Er zijn strenge eisen gesteld aan de verschillende ruimtes en PRA Health Sciences beschikt over de modernste apparatuur.

 

Doordat de samenwerking in fase 1 zo goed ging, was het logisch dat ook fase 2 met dezelfde partijen, waaronder MedicomZes, werd gedaan. “We werkten met dezelfde architect, dezelfde constructeur en dezelfde installateur. Alle kennis die we hadden vergaard in de eerste fase, konden we zo doorzetten. Dat is een win-winsituatie voor alle partijen. De basis was het klonen van het eerste gebouw, maar door een subtiele ingreep in het gevelbeeld heeft de architect de uitbreiding wel een eigen smoel gegeven. De materialisatie was gelijk aan het bestaande, dat maakte het natuurlijk een stuk gemakkelijker: geen overbodige vragen en alles was duidelijk.”

Uitbreiding was hard nodig

Volgens Ketelaar is de uitbreiding hard nodig, aangezien PRA Health Sciences bij de oorspronkelijk nieuwbouw werd ingehaald door de tijd. “Op het moment dat we ons nieuwe lab gingen bouwen, begon de farmaceutische industrie het uitbesteden van onderzoek uit te breiden. Dus tegen de tijd dat wij in 2015 ons nieuwe lab gereed hadden, was er een hele nieuwe trend ingezet door de farmaceuten om de onderzoeken niet meer zelf te doen, maar uit te besteden. Daardoor is onze markt enorm gegroeid en liepen we tegen ruimte­gebrek aan.”

Het besluit om bij te bouwen, was snel gemaakt. “We hebben vier activiteiten op drie verdiepingen. Dat is straks in de nieuwbouw ook zo. Zo krijgt iedereen meer ruimte voor zijn of haar activiteiten, waardoor we ons werk nog beter kunnen doen. Tot de nieuwbouw opengaat, werken nog 30 tot 40 mensen van ons in het naastgelegen pand van de ANWB. Die gaan allemaal over naar de nieuwbouw. Bovendien gaan we nieuwe mensen rekruteren. Zo willen we dus naar 300 mensen groeien in de komende twee tot drie jaar.”

lvu_2020-03-31_0052-21-kopieren

Strenge eisen

In het gebouw zitten standaard laboratoria, maar ook een laboratorium voor isotopenonderzoek en een ML II-lab om monsters van geïnfecteerde patiënten te kunnen analyseren. Uiteraard zijn er strenge eisen gesteld aan de verschillende ruimtes en beschikt PRA Health Sciences over de modernste apparatuur. “Voordat een geneesmiddel vrijgegeven wordt om voor te schrijven aan patiënten, moeten er allerlei testen worden gedaan”, benadruk Ketelaar. “Bijvoorbeeld om te garanderen dat het veilig en werkzaam is en niet te veel bijwerkingen heeft. Dergelijke onderzoeken nemen vaak tien jaar in beslag. Pas als aan de criteria is voldaan, mag het farmaceutische bedrijf het middel op de markt brengen.”

PRA Health Sciences is  één van de vijf grotere ‘contract research organizations’ en werkt aan wereldwijde studies. “De resultaten die wij behalen, worden gebruikt voor studies, waarbij het geneesmiddel wereldwijd verkocht en gebruikt wordt. Het onderzoek dat wij doen, voldoet aan de nationale en internationale richtlijnen.”   

Tekst Johan Koning | Beeld Leonie Haaksma

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?