Nederland loopt voorop waar het gaat om schone lucht in operatiekamers. Toch krijgt drie procent van de patiënten op de operatietafel te maken met een bacteriële infectie. En dat kan minder, vinden Jelle Loogman en Ivo de Visser, beide studenten Bouwkunde. Ze hopen dat hun nieuwe ventilatiesysteem in gebruik wordt genomen wanneer binnenkort de regelgeving rondom OK-ventilatie verandert.
“Het is toch even slikken als je een schouder helemaal open ziet liggen, en dan stonden we er nog niet eens met onze neus bovenop”, huivert Jelle Loogman. Om een idee te krijgen van het huidige OK-ventilatiesysteem bezocht hij met medestudent Ivo de Visser enkele ziekenhuizen en mochten ze – naast een rondleiding – ook met een aantal operaties meekijken. Dat inspireerde hen tot het ontwerp van een vernieuwend luchtsysteem. Ivo: “Er hangt nu als het ware een douche boven de patiënt die vanuit het plafond schone lucht uitblaast, die aan de zijkanten weer wordt afgezogen. Boven het wondgebied heb je dus steeds schone lucht. Maar de vraag is of deze methode wel zo ideaal is. De lucht komt namelijk eerst langs relatief vuile objecten, zoals een operatielamp en een arts die aan het werk is. Hoe schoon is die lucht dan nog?”
Lokaal te werk gaan
De ziekenhuisbezoeken en een uitgebreide literatuurstudie leidden tot een omgekeerde aanpak. Geen hele ruimte zo steriel mogelijk maken, maar juist heel lokaal te werk gaan. Jelle: “Artsen zijn al snel bang dat er in hun werkgebied iets ten nadele verandert, dat was voor ons een factor waarmee we rekening moesten houden. De oplossing lag in de warmtedeken die gebruikt wordt om bij langdurige operaties onderkoeling tegen te gaan.” Die warmtedeken werd omgebouwd tot een ventilatiesysteem, waarbij continu ultraschone lucht van onderaf wordt ingeblazen. Ook de instrumententafel kan met een separaat systeem – gebaseerd op hetzelfde ‘trucje’ – schoon worden gehouden.
Prototype
Om te kijken of hun idee inderdaad werkte, bouwden Jelle en Ivo een verkleinde opstelling, waar heel wat gemeten en gevarieerd werd aan luchtsnelheid en temperatuur. Na de eerste, uiterst positieve resultaten, volgde al snel de overstap naar het prototype. Maar dat had nog wel wat voeten in aarde. “We hadden een luchtbed nodig waarin we een gat konden maken en waaraan we luchtdoorlatend doek en luchtaanvoer- en afvoerslangen konden bevestigen. Het ene type bed zat vol met talkpoeder, van het andere was het type plastic niet geschikt. Uiteindelijk zijn we er met hulp van een campingwinkel uitgekomen, alhoewel ze eerst wel even raar opkeken van ons wensenlijstje”, zegt Ivo lachend.
Potentie
De luchtbedprototypes zijn ondertussen al flink getest in een showroomoperatiekamer – “met alles erop en eraan” – van Interflow, specialist op het gebied van schone lucht. Natuurlijk moet er nog veel aangepast worden, maar volgens beide heren zit er veel potentie in hun systeem. Jelle: “Artsen hebben een vrijer werkgebied, omdat ze niet binnen de grenzen van de ‘schone-lucht-douche’ hoeven te blijven. Zeker voor grote operaties met veel instrumenttafels is dat een pluspunt. Daarnaast zou het ventilatiesysteem ook buiten de OK ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld bij eenvoudige operaties of in een veldhospitaal.” Samenwerkingspartners Interflow en Royal HaskoningDHV hebben al interesse getoond in een vervolgstudie om te onderzoeken of het op de markt gezet kan worden. Ivo wil er graag bij betrokken blijven, Jelle twijfelt nog en ziet een toekomst bij een adviesbureau ook wel zitten. Maar bovenal zijn de ventilatiepioniers trots dat hun luchtbed zover is gekomen en dat ze in hun vernieuwende idee zijn blijven geloven.