Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Vergeten Landleven’, een kleinschalige woonvorm voor dementerenden

‘Vergeten Landleven’, een kleinschalige woonvorm voor dementerenden

Verscholen in het landelijke groen aan de noordelijke stadsrand van Lelystad, ligt ‘Vergeten Landleven’. Deze kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie opende vlak voor de zomervakantie de deuren.

De woonzorglocatie van Woonzorg Flevoland ligt in de landelijke wijk Groene Velden en bestaat uit twee groepswoningen met ieder acht appartementen voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Met hun rode puntdaken voegen de geschakelde woningen, omgeven door een ruim erf, zich naadloos in het groene landschap.Binnen biedt ‘Vergeten Landleven’ een prettige, veilige en beschermde woonomgeving waar de bewoners naar behoefte gebruik kunnen maken van de 24-uurs zorg- en dienstverlening van Woonzorg Flevoland. Neemt de zorgbehoefte toe, dan zijn daarvoor de voorzieningen aanwezig, tot en met de zorg in de laatste levensfase.

Belevingstuin
Buiten kunnen de bewoners, zowel oudere mensen met dementie als ook jong dementerenden, vrij rondwandelen in de belevingsgerichte tuin en, waar ze kunnen, helpen met de verzorging van de planten en dieren. Het is een tuin met een doorlopende wandelroute waarin de bewoner allerlei zintuigprikkelende aspecten tegenkomt, zoals geurende en kleurrijke planten, waterpartijen, kruidentuinen waar men kan tuinieren, wat kleine dierenverblijven en waterpompen met gieters die uitnodigen tot het bewateren van de planten. “De inrichting van het erf is gebaseerd op de huidige kennis van ‘healing gardens’ en heeft tot doel om mensen te stimuleren en hun zintuigen te prikkelen. Bovendien heeft het een positief effect op het welbevinden”, zegt bestuurder John Bos van Woonzorg Flevoland. “We merkten dat een aantal mensen het niet helemaal kon vinden bij onze andere zorglocaties, hoe we ons best ook deden. Er was een groep mensen met dementie die meer dan gemiddeld behoefte had om naar buiten te kunnen, bijvoorbeeld vanwege het beroep of de hobby die deze mensen hebben of vroeger hadden.” Bos vervolgt: “Voor hen wilden we graag een alternatief bieden waar ze zich comfortabel voelen. Onze woonzorglocatie is de ideale plek voor mensen die houden van het landelijke leven of behoefte hebben aan veel bewegingsruimte, zoals agrariërs en tuin- of dierenliefhebbers. We willen deze mensen een zo optimaal mogelijke leefomgeving bieden. We zijn lang op zoek geweest naar een geschikte locatie en kwamen uit bij de Groene Velden, dat door de gemeente was aangewezen als vestigingsgebied voor het midden- en kleinbedrijf dat zich richt op groen en dieren.”

Bescheiden kamers
De bewoners beschikken in de groepswoning over een eigen, bescheiden woonruimte van ongeveer 25 m2. De kamer grenst aan de gemeenschappelijke woonkamer en is uitgerust met onder meer een bed, een rolstoeltoegankelijke douche- en toiletruimte en een eigen televisie. Ook beschikken de appartementen over moderne zorgvoorzieningen als zorgalarmering. John Bos: “Als je zou willen, kun je ook nog een eigen keukenblok krijgen. Iedereen kan zelfstandig naar buiten gaan, elk appartement heeft openslaande deuren naar de tuin. De kamers hebben we bewust bescheiden gehouden, omdat we dan meer vierkante meters over hebben voor de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woon- en eetkamer en de keuken en bijkeuken. De keuken is voorzien van een kookeiland, daardoor kunnen we de bewoners makkelijker betrekken bij processen als eten klaarmaken, de bewoners herkennen die activiteit dan gemakkelijker. Uiteraard is familie welkom om mee te helpen met dagelijkse klussen als koken en tuinieren of het begeleiden van gezellige groepsactiviteiten, dat stimuleren we.” Vanuit de woonkamer kunnen bewoners naar een veranda met terras. Hier hebben ze een fraai uitzicht over de landerijen, boomgaard, paardenstallen en tuin. Beide woningen hebben qua interieur een eigen sfeer en karakter. Hoe een dag eruit ziet, bepalen de bewoners zelf. Bos: “Het ritme van een normaal huishouden wordt aangehouden: ’s morgen, ’s middags en ’s avonds eten we gezamenlijk op vaste tijden. Zoveel mogelijk een vaste structuur bieden is van belang bij dementie. Dat betekent niet dat bewoners daar niet van af mogen wijken. Als iemand gewend is om bijvoorbeeld later te ontbijten, dan kan dat natuurlijk. Familieleden mogen natuurlijk ook mee-eten. De familie wordt meestal in de huiskamer ontvangen. Ook ons personeel zit in de gemeenschappelijke huiskamer en is op de groep aan het werk, we hebben bewust geen afzonderlijke personeelsruimtes. Het personeel is hier als het ware ook op bezoek.” De bewoners krijgen een eigen contactverzorgende. Hij of zij is het vaste aanspreekpunt voor de bewoner en familie. De contactverzorgende stelt in samenspraak met de bewoner, de familie en de behandelaren een persoonlijk zorg- en behandelplan op.

Tekst: Henk Geist
Foto’s: Vergeten Landleven

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever Stichting Woonzorg Flevoland
ZorgverlenerStichting Woonzorg Flevoland
Architect Korfker Architecten, Emmeloord
Los meubilair Vervoort Meubelen, Goirle
Bouwtijd
– Selectie architecten: 2014
– Start nieuwbouw: januari 2015
– Oplevering: juni 2015
Totale oppervlakte terrein 10.000 m2
Totale oppervlakte gebouw 850 m2
Capaciteit
Totaal aantal plaatsen: 8 licht en 8 zwaar
Voor 16 plaatsen zorginfrastructuur
Appartementen 16 stuks
Totale bouwkosten
– Investering appartementen: circa 1.100.000 euro
– Totale investering: 2.100.000 euro, inclusief btw
Aantal bedden 16
Aantal huiskamers 2

i-project-infov3 Projectinfo

Interieur weerspiegelt landelijke omgeving

De inrichting van ‘Vergeten Landleven’ weerspiegelt de landelijke en natuurlijke omgeving waarin deze woonvorm is gelegen. In het inrichtingsontwerp heeft Vervoort Meubelen uit Goirle het idee van een moderne boerderij met een huiselijke sfeer gestalte willen geven. Van belang is daarbij de materiaalkeuze, kleurstelling en stoffering. In de ene huiskamer zetten teakhouten kasten en tafels de natuurlijke sfeer neer, in de andere is gekozen voor eiken meubilair. De stoffering van de kleine fauteuils en de banken in de twee huiskamers verschilt, maar fleurt met kleur en dessin beide ruimten op. Natuurlijk is hierbij rekening gehouden met de bewonersgroep van ‘Vergeten Landleven’. De verschillen in kleurstelling geven het onderscheid in de woongroepen aan en er zijn stoffen toegepast die makkelijk te onderhouden zijn. Sfeervolle details benadrukken nog eens het landleven. Een bomenprint siert de binnenzijde van de lampenkap. Een andere lampenkap is bedrukt met een weelderige bloemenprint. Een herkenbare en zintuigelijke beleving van de omgeving voor de bewoners, waardoor zij zich zowel binnen als buiten thuis kunnen voelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details