Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
<strong>Verrassend veelzijdige nieuwbouw in Apeldoorn-Noord</strong>
De geïnterviewden roemen zonder uitzondering de flexibiliteit en het meedenken van de bouwpartners en andere betrokken partijen.

Verrassend veelzijdige nieuwbouw in Apeldoorn-Noord

In Apeldoorn-Noord, om precies te zijn in de wijk Kerschoten op het terrein van wooncomplex ‘De Arkel’, verrijzen twee appartementencomplexen voor senioren. Voorafgaand aan de bouw werd woonzorgcomplex ‘De Veenkamp’ gesloopt. Omdat het om een beschermd stadsgezicht ging, moest de nieuwbouw aan de buitenkant dezelfde vertrouwde uitstraling hebben. Van binnen is een volledig nieuw complex ontstaan.

In Apeldoorn-Noord, in de wijk Kerschoten, verrijzen twee appartementencomplexen voor senioren.

Het nieuwbouwproject bestaat allereerst uit ‘De Zuiderhoek’, een acht verdiepingen tellende hoogbouw met 37 zelfstandige woningen voor senioren. De naam komt van de vroegere ontwerper van de woonwijk, David Zuiderhoek (1911-1993), de voormalige stadsarchitect van Amersfoort. Vijf etages van de hoogbouw zijn bestemd voor sociale (midden)huur en drie etages voor de vrije sector. Het tweede complex, genaamd ‘De Gemzen’ bestaat uit twee verdiepingen met in totaal 34 zorgappartementen. De appartementen zijn voorzien van het energielabel A++. Onder andere vloerverwarming, een warmtepomp en een balansventilatie­systeem dragen bij aan de duurzaamheid.

Geliefde locatie

“De woningen zijn gewild en in het hoogbouwdeel waren ze allemaal in korte tijd verhuurd. Het is een mooi gebouw op een geliefde locatie in Apeldoorn”, vertelt Helouise Engeldal, accountmanager bij Woonzorg Nederland. Deze woningcorporatie is de grootste landelijke speler in seniorenhuisvesting. Engeldal verklaart de grote belangstelling voor de appartementen door de mogelijkheden die het project aan de huurders biedt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Maar nog meer factoren spelen een rol. “Winkelcentrum Het Mercatorplein ligt op loopafstand, zodat bewoners gemakkelijk zelf hun boodschappen kunnen doen. Ook Paleis Het Loo en een bushalte liggen in de directe nabijheid van de appartementen”, aldus Engeldal.

Zelfstandig wonen met zorgverlening

Woonzorg Nederland vond in Vérian een goede partner voor de exploitatie van de 34 appartementen in het laagbouwdeel ‘De Gemzen’. Vérian verhuurt deze woningen aan mensen met een WLZ-indicatie, die 24 uur per dag zorg nodig hebben. “Zelfstandig wonen met zorgverlening dus”, zegt Judith van de Ven, manager Woonzorg bij Vérian. “De appartementen van Vérian zijn nog niet allemaal verhuurd. De mensen huren de woning en de zorg wordt door ons verleend op basis van de WLZ-indicatie.” Voor Vérian is dit een bijzonder project. “Het is ons eerste project dat we helemaal zelfstandig invullen. We hebben als thuiszorgorganisatie ruimschoots ervaring op dit vlak, maar dan in samenwerking met partners. Hier doen we het helemaal zelf.”

Een vast Vérian-team is 24 uur per dag ter plekke voor zorg en ondersteuning. Van de Ven heeft inmiddels een team van vijftien mensen klaar staan. Naarmate het aantal huurders in ‘De Gemzen’ toeneemt, zal ook het team zich nog verder uitbreiden. “Daarbij is het prettig om te weten dat we indien nodig altijd kunnen terugvallen op de expertise van een grote organisatie: onze hoofdvestiging zit letterlijk om de hoek.”

Langjarige ervaring

Opdrachtgever Woonzorg Nederland selecteerde Trebbe Bouw eind 2019 als bouwpartij. Directeur Jeroen Gietema: “We hebben de realisatie verzorgd en een deel van het ontwerp. We zaten dus nog vroeg genoeg aan tafel om te kunnen sturen op uitvoering en detaillering.” Bovendien kan Trebbe Bouw bogen op een langjarige ervaring in zorgvastgoed, die teruggaat tot 1936. “Als familiebedrijf combineren we de voordelen van korte lijnen en slagvaardigheid met de ervaring van een vakbekwaam team.

We kennen de zorgwereld en weten wat de kansen en risico’s zijn.” De woorden van ­Gietema zijn allerminst overdreven: de ronkende referentielijst bewijst dat Trebbe Bouw een gerenommeerde speler is in zorgvastgoed. “Zorgvastgoed is één van onze specialismen: van ontwikkelen en bouwen tot en met onderhouden. Dat kan gaan om ziekenhuizen, maar ook om woonzorggebouwen en allerlei varianten.”

Trebbe Bouw houdt bij elk project de uitgangspunten van de opdrachtgever voor ogen. Om kwalitatief goed en snel vorm te geven aan de randvoorwaarden, eisen en wensen van opdrachtgevers, werkt het bouwconcern met een slimme vaste basis voor appartementengebouwen: Trebbe HoogWonen. “Rendabel wonen op maat, waarbij betaalbaarheid, aanpasbaarheid en kwaliteit hand in hand gaan”, legt Gietema uit. Dankzij dit uitgekiende concept, aangevuld door toepassing van BIM en lean, kon de bouwtijd ook bij dit project in Apeldoorn kort worden gehouden. Het is een duidelijk voorbeeld van de ‘verschuivende panelen’ in de bouwsector. “Vroeger was je alleen verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden en het aannemen van werk. Tegenwoordig bieden we complete huisvestingsoplossingen. Van ontwikkeling tot beheer. Van nieuwbouw tot renovatie en transformatie.”

Flexibiliteit

Wat maakt dit project in Apeldoorn bijzonder? “De uitdaging zat ‘m niet zozeer in het bouwtechnische deel, dat is niet heel uitzonderlijk. Dit project bevindt zich op het snijvlak van twee van onze expertises: woningbouw en zorg. Beide facetten komen samen in dit project; dat maakt het bijzonder. Bovendien ligt het middenin ons werkgebied (Trebbe Bouw heeft vestigingen in Enschede, Zwolle, Nieuwegein en Groningen). Uitdagend was verder dat het om een beschermd stadsgezicht gaat. Dat stelde speciale eisen aan de bouw, die vooral voor de architect (Mecanoo) een uitdaging vormden. Zo moesten bijvoorbeeld twee bestaande kunstwerken uit de bestaande gebouwen later in de nieuwbouw worden teruggeplaatst”, aldus Gietema, die nader ingaat op de aanpasbaarheid van gebouwen. “Onze visie is dat een gebouw prettig moet zijn om in te wonen en werken. Bovendien moet het zodanig flexibel zijn dat het toekomstige ontwikkelingen kan opvangen. Tijdens het project zijn tijd, planning en budget wezenlijke thema’s, maar we denken ook op langere termijn: flexibiliteit om mogelijk alternatieve functies te kunnen opvangen is daarbij belangrijk.”

Hoe belangrijk dergelijke keuzes zijn, blijkt wel uit het feit dat de kosten van het exploiteren en onderhouden van een gebouw – gerekend over de hele levensduur – gemiddeld vijf keer zo hoog zijn als de initiële investering.

Meedenken

De flexibiliteit zien we overigens ook op een ander terrein terug: onderling begrip en flexibiliteit zijn vaak belangrijke ingrediënten voor een succesvolle samenwerking, zo ook in Apeldoorn. De drie geïnterviewden roemen zonder uitzondering het meedenken van de betrokkenen. Van de Ven verwoordt het zo: “Wij schoven wat later ‘aan tafel’ en hadden aanvullende wensen en eisen. Die konden niet allemaal worden ingewilligd, maar er was bij alle partijen een voortdurend oog en oor voor onze inbreng. In onderling overleg is steeds een oplossing gevonden, met respect voor elkaars wensen en ideeën. Dat hebben we sterk gewaardeerd en als uiterst prettig ervaren.” Ook Engeldal roemt de samenwerking met Trebbe Bouw en Vérian. “Het overleg was altijd constructief met het einddoel voor ogen.”

Toekomstbestendig wonen

Engeldal spreekt met respect over de aanpak van Vérian. “Dit project is geen traditioneel verpleeghuis. Vérian heeft het aangedurfd om een zorgteam dag en nacht standby te hebben. Ze gaan met VPT (‘Volledig Pakket Thuis’) de zorg leveren, waarbij het doel is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Dat is anders dan in veel verpleeghuizen. Dit is een project waarbij je met recht kunt spreken van toekomstbestendig wonen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details