Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Verschillende hoogteniveaus verbonden tot esthetisch en functioneel geheel

Ziekenhuis AZ Delta bouwt al enkele jaren aan een masterplan om zijn faciliteiten te optimaliseren.

Roeselare-AZ-Delta-36808-Alu-HF-2231-0320
Voor de bouwheer was het belangrijk dat de herkenbaarheid aan de straatkant werd verhoogd. (Beeld Marc Sourbron)

11 november 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Ziekenhuis AZ Delta bouwt al enkele jaren aan een masterplan om zijn faciliteiten te optimaliseren. Een project daarbinnen is het zogenaamde Z-blok, die plaats moet bieden aan onder andere een polikliniek orthopedie en een sportmedisch centrum. De grootste uitdaging schuilde in de integratie van de verschillende niveaus tot een functioneel en esthetisch geheel. Een kolfje naar de hand van DETOO Architects, dat van een uitstekende dossierkennis en ruime ervaring in zorgprojecten zijn visitekaartje maakt.

Tekst | Valérie Couplez Beeld | Marc Sourbron, DETOO Architects

Vlak voor de coronacrisis toesloeg, ging de nieuwe polikliniek van AZ Delta in Roeselare open. Een tweede nieuwbouwproject van DETOO Architects voor het stedelijk ziekenhuis, bestaande uit vier bouwlagen en een technische verdieping dat onder meer de polikliniek orthopedie, pijnkliniek, geriatrie, oogkliniek en een sportmedisch centrum huisvest. “Dat laatste is een volledig nieuwe activiteit die ontwikkeld zal worden. Het formaat van het gebouw werd voor een groot deel afgestemd op het wensenlijstje van de artsen voor deze afdeling. Daarenboven moest het zo flexibel mogelijk ontworpen worden, zodat er ruimte is voor verdere ontplooiing”, vertelt Albaan Tas, CEO Architect van DETOO Architects. De architectuur van het Z-gebouw speelt met de interactie tussen grijs architectonisch beton en een grijs inkomvolume, dat duidelijk de ingang markeert. Het refereert daarmee ook naar het recent gebouwde X-blok, om een eenheid te bewerkstelligen op de campus.

Het Z-gebouw is weliswaar nieuwbouw, maar het moet wel aansluiting vinden met andere, oudere gebouwen van het AZ Delta die andere hoogtematen kennen dan de hedendaagse norm. Vlak voor de coronacrisis toesloeg, ging de nieuwe polikliniek van AZ Delta in Roeselare open. Een tweede nieuwbouwproject van DETOO Architects voor het stedelijk ziekenhuis. (Beelden Marc Sourbron)

Op de best mogelijke manier werken

DETOO Architects, een relatief nieuwe naam, ontstond toen Boeckx Architecten en De Vloed Architecten in 2013 hun krachten bundelden om meer slagkracht te creëren. Tas: “Het maakt ons tot een team van specialisten dat een totaalservice kan bieden. Elk ziekenhuis is op en top vertrouwd met zijn eigen manier van werken. Dat kan soms tot een tunnelvisie leiden. Met onze ruime ervaring in de zorgsector kunnen we alternatieven aanreiken. We kunnen natuurlijk geen keuzes maken, maar we helpen die blik wel verruimen om tot een gebouw te komen dat hen in staat stelt om op de best mogelijke manier te werken. En dat werkt ook in de andere richting. Door die wisselwerking met de bouwheer, ontdekken wij ook telkens nieuwe visies en ontwikkelingen. Dat maakt de zorgsector zo boeiend.”

Aansluiting van niveauverschillen

En die ervaring en kennis kwam ook van pas in dit dossier. “In 2015 al zijn we gestart met de voorbereiding van dit project. Alles begon met een studie over de bepaling van het aansluitpeil met de bestaande gebouwen”, herinnert Tas zich. “Het Z-gebouw is weliswaar nieuwbouw, maar het moet wel aansluiting vinden met andere, oudere gebouwen van het AZ Delta die andere hoogtematen kennen dan de hedendaagse norm. We hebben de verschillende mogelijkheden, aangezichten en effecten gesimuleerd zodat de bouwheer de voor- en nadelen kon afwegen.”

Uiteindelijk bevindt het 0-niveau zich ongeveer een meter onder het grondpeil. Op het inkomplein werkt een hellend vlak, volledig conform de wetgeving inzake toegankelijkheid, de laatste niveauverschillen weg. Ook een luchtbrug op verdieping 2 en 3 maakt de aansluiting met de oudere vleugels.

Albaan Tas van DETOO Architects: “We trachten steeds tot een gebouw te komen dat onze klant in staat stelt op de best mogelijke manier te werken.” (Beeld DETOO Architects)

Budget gerespecteerd

Voor de bouwheer was het ook belangrijk dat de herkenbaarheid aan de straatkant werd verhoogd. Daarom werd de oorspronkelijk parking (104 plaatsen) de plaats van inplanting. De parking zelf verhuisde naar de ondergrondse verdieping en biedt nu ruimte voor 201 nieuwe parkeerplaatsen. “Na heel veel en heel grondig onderzoek was het toch mogelijk om dit in een open bouwput uit te voeren. Dat scheelde toch een slok op een borrel in de complexiteit van het werk en in het kostenplaatje.” Met een strakke budgetcontrole maakte DETOO Architects overigens het verschil in dit project. “Er waren bijzonder weinig meerwerken. Dat kan enkel als het dossier ten gronde voorbereid is en ook strikt wordt opgevolgd op de werf. Verslaggeving is cruciaal om discussies achteraf te vermijden”, besluit Tas.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%