02:01
13-11-2015

Vervangingsnieuwbouw komt tegemoet aan de behoeften van bewoners én personeel

Woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in het Oost-Vlaamse Oostakker is uitgebreid met zestig kamers en negen assistentiewoningen. Deze nieuwbouw van drie bouwlagen is een vervangingsnieuwbouw voor de kamers van Het Heilig Hart, gelegen aan de overzijde. Het meer centraliseren van de campus komt zowel het directe contact tussen bewoners en omgeving als het werkcomfort van het personeel ten goede.

De campus onderging in de loop van de jaren een continue evolutie. Met deze laatste fase biedt de woonzorgcampus zorg aan 280 bewoners in het woonzorgcentrum en 35 in de assistentiewoningen. De nieuwbouw bevindt zich centraal op de site en is verbonden met een vleugel uit de vorige fase. Enkel de onderste twee bouwlagen worden gebruikt voor de woongelegenheden, terwijl zich op de derde bouwlaag de dienstruimtes voor het personeel, de technische dienst, de kleedruimtes, de vergaderruimte, de cafetaria voor het personeel, de bergingen en de stookruimte bevinden.

Naar buiten
De filosofie van de bouwheer is vermijden dat bewoners zich eenzaam voelen of zich te veel terugtrekken op de kamer, zoals dat wel vaker gebeurde in klassieke woonzorgcentra. Het is de bedoeling om mensen meer naar buiten te krijgen. De fysiotherapieruimte is daarom bewust op de begane grond georganiseerd, zodat bij goed weer de oefeningen buiten kunnen plaatsvinden. Het biedt de bewoners een mooi uitzicht op de tuin en het overdekte terras. De therapieruimte trekt veel mensen, zoveel is duidelijk. Het buitenpaviljoen kan beschutting bieden, zowel bij goed als bij slecht weer. Van hieruit kunnen de bewoners ook genieten van het petanquespel op de nieuw aangelegde petanquebaan. In de nieuwbouw is er een beperkt aantal tweepersoonskamers; een aantal met aparte slaap- en leefruimte (dubbele kamer). De ervaring leert dat bewoners van eenpersoonskamers gemakkelijker hun deur open laten staan en hun kamer vaker verlaten dan bewoners van tweepersoonskamers. Deze hebben dan ook een aparte leefruimte naast hun slaapkamer.
Naast de apart gegroepeerde assistentiewoningen op de campus met eigen voordeur en terras, werden in deze fase ook assistentiewoningen als flats geïntegreerd met één gemeenschappelijke ingang.

Doordachte routing
De bouwheer staat niet alleen stil bij het welzijn van de doelgroep, maar stemt ook elk project af op de behoeften van zijn medewerkers door naar hen te luisteren. Samen met hen probeert hij een functionele en aangename werkomgeving te creëren. Hieruit blijkt dat een doordachte organisatie een werkomgeving kan optimaliseren. Door een goede organisatie van de ruimtes sluit men namelijk overbodige bewegingen uit. De afstanden voor het personeel zijn overal zo kort mogelijk gehouden, waardoor er méér tijd is voor zorg en contact met de bewoners.

Flexibele bouwwijze
Aannemingen Schaubroek uit Tielt heeft de ruwbouw uitgevoerd op traditionele bouwwijze. “Deze manier van bouwen is een stuk flexibeler op lange termijn”, verduidelijkt bedrijfsleidster Carine Schaubroeck. “Het staat immers vast dat het centrum in de toekomst nog tal van veranderingen zal ondergaan. Het prijskaartje en een korte looptijd van het project zijn cruciaal in de wereld van woonzorgcentra. Het was in dit project, met een zeer strikte planning van amper zes maanden, eens te meer zoeken naar rendabiliteit.” De nieuwbouw vormt geen breuklijn met de rest van de site, aangezien er is gewerkt met dezelfde materialen als in de overige gebouwen van de campus. “Kleuraccenten en het verwerken van kunstwerken in de ramen zijn accenten die het verblijf een stuk aangenamer maken voor zowel de bewoners als het personeel”, aldus Carine Schaubroeck.

Tekst: Michel Vanden Heede
Foto’s: AMV architecten

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever Vincenthof vzw, Oostakker
Gebruiker Vincenthof vzw, Oostakker
Architect AMV architecten, Wetteren
Aannemer ruwbouw Aannemingen Schaubroeck, Tielt
Aannemer buitenschrijnwerk Van De Putte, Oosterzele
Startdatum bouwwerken oktober 2013
Datum ingebruikname juni 2015
Aantal bedden 60 bedden en 9 assistentiewoningen
Oppervlakte woonzorgcentrum 5.109 m²
Kostprijs bouwwerken 6.375 000 euro, exclusief btw en erelonen

Bouwen aan de Zorg partners