Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Verwarmde stoel, veilige sloten en voedselbezorging tot in de koelkast

Verwarmde stoel, veilige sloten en voedselbezorging tot in de koelkast

ONMISBAAR EVENT VOOR DE ZORG

Van 8 tot 11 april stond Jaarbeurs Utrecht helemaal in teken van de zorg. Natuurlijk bezocht ook Bouwen aan de Zorg het beurzentrio Zorg & ict, Zorg & food en Zorg & facility. De standhouders vertelden hier met veel enthousiasme over hetgeen zij de zorg te bieden hebben.

De nieuwe verwarmde stoel van Lensen.

Verwarmde stoel voor extra comfort

Gastvrijheid, dat was de belangrijkste boodschap van Lensen Projectinrichting op Zorg & facility. Brand manager Ilse Masseling: “We willen laten zien dat we meer bieden dan alleen meubilair; we verzorgen totaalprojecten inclusief vloeren, wanden en raamdecoratie.” Dit verhaal vertelt het bedrijf binnenkort ook in de nieuwe showroom. “Momenteel zijn we bezig met een verbouwing, om er echt een inspiratie- en innovatiecentrum van te maken. De ideale locatie om met onze klanten tot het beste en uniekste ontwerp te komen.” Om dit nog makkelijker te maken, ontwikkelde Lensen een soort spel dat helpt om eenvoudig toe te werken naar een duidelijk plan. Lensen toonde ook een bijzondere noviteit, een verwarmde stoel die voor een behaaglijke warmte in de zitting en rugleuning zorgt. Dit meubilair moet voor gerichte verwarming zorgen, terwijl de thermostaat in de zorginstelling omlaag kan. Proefstoelen worden de komende tijd op verschillende locaties geplaatst, om het ontwerp op basis van de feedback nog verder te vervolmaken. Benieuwd naar de producten van Lensen? Binnenkort is een nieuw collectieboek op aanvraag beschikbaar.

Managing director Youssef Benzaim op de stand van Dedalus Nederland.

Supermarktformule doorgetrokken naar de zorg

Jumbo is natuurlijk een bekende supermarktketen, maar vertaalt zijn formule ook al acht jaar naar de zorg. “Waar onze kracht ligt als supermarkt, is ook een vereiste en zeer gewenst in de zorg: klantgerichtheid, lage prijzen, flexibiliteit en de lokale betrokkenheid van de winkels bij zorginstellingen in hun buurt. Dat wordt door klanten erg gewaardeerd”, zegt Manager Commercie E-commerce Kevin Rasenberg. “We willen er zijn voor de klant, bijvoorbeeld door actief mee te denken over vervoersvraagstukken, uitstoot te beperken en nog efficiënter te leveren.” Op Zorg & food wilde Jumbo nog meer zorginstellingen kennis laten maken met de mogelijkheden die zij biedt. “Vroeger moest je mee in het ritme van een bezorgdienst, wij passen onze diensten juist graag aan de wensen van de klant aan. Over de behoeften van de zorg hebben wij veel geleerd dankzij onze samenwerking met Intrakoop. Zo ligt de drempel voor bestellingen laag, bieden we speciale opties binnen onze bestelomgeving voor zorgmedewerkers én is maatwerk mogelijk voor grote instellingen met meerdere locaties. Onze dienstverlening is bovendien uitgebreid met een breed zakelijk assortiment, flexibele betaalopties en de mogelijkheid om een bestelling tot 24 uur voor levering te wijzigen.”

IT-oplossingen voor hele zorgcontinuüm 

“Zorg & ict is erg tot dusver erg druk”, zegt Managing director Youssef Benzaim van ­Dedalus Nederland. “We ontmoeten hier veel bestaande klanten, maar leggen zeker ook nieuwe contacten.” Dedalus is als healthcare IT-bedrijf wereldwijd actief. Het bedrijf biedt over het hele zorgcontinuüm oplossingen die gebaseerd zijn op Open Standaarden. Een voorbeeld hiervan is het huisartsinformatiesysteem MircoHIS. In april is een nieuwe versie van dit programma opgeleverd, dat onder meer klaar is voor Mitz. Met mijnmitz.nl kan de patiënt zelf aangeven wie het huisartsendossier mag inzien. In Utrecht toonde Dedalus ook een heel nieuw product. “Deze mini EPD wordt al in heel Denemarken gebruikt en maakt het mogelijk om vanuit de ambulance ‘two way’ te communiceren met het ziekenhuis. Tot nu toe is het alleen mogelijk om informatie naar het ziekenhuis te zenden, maar het biedt ook veel voordelen om patiëntinformatie te ontvangen. Daardoor kunnen de ambulancemedewerkers betere zorg leveren.”

Pieter van Liebergen demonstreert het Brondool Carelock van SALTO.

Veilige sloten ook voor medicijnkasten

Met veel enthousiasme toont Business Development Manager Pieter van Liebergen de nieuwe producten van SALTO. “Het is ontzettend druk, dit event voldoet absoluut aan onze verwachtingen. Op twee verschillende noviteiten werd met name goed gereageerd. De eerste is ons Brondool Carelock, dat veel mogelijkheden biedt voor het afsluiten van cliëntenkamers. In de basis is er veel bewegingsvrijheid, maar het is ook mogelijk om een bewoner korte tijd in te sluiten. Na een voorgeprogrammeerde tijd gaat het slot vanzelf weer open. Het instellen van de sloten kan eenvoudig via een app.” Ook populair zijn de locksystemen die SALTO aan het assortiment heeft toegevoegd. “Dankzij de overname van Gantner kunnen wij ook lockers aanbieden, net als systemen om medicijnkasten veilig af te sluiten. Belangrijk voordeel is dat de bijbehorende software zich eenvoudig met allerlei andere software laat combineren.” Tot slot toonde SALTO ook het Danalock, een vervanging van het sleutelkastje voor de thuiszorg. Door de motor in de cilinder kan de verpleging een woning met een app binnenkomen.   

Patiëntgegevens veilig delen

Op Zorg & ict liet KPN zien dat het bedrijf een grote rol wil spelen in de wereld van medische gegevensuitwisseling. Sinds 2006 is ‘Jij zorgt, wij verbinden’, het motto van het bedrijf. “Er zijn zoveel verschillende applicaties, koppelingen en normen, voor zorgprofessionals is dit bijna niet bij te houden”, zegt Information Manager Teun van Bladel. “Met KPN Health Exchange bieden wij een data-infrastructuur om ICT-oplossingen voor de zorg samen te brengen. Wij faciliteren hierbij dat het delen en gebruiken van patiëntgegevens veilig en efficiënt gebeurt.” Tijdens de beurs bood KPN Health verschillende demo’s, sessies en tours aan. “Onze rol wordt positief ontvangen, iedereen in de zorg is aan het stoeien met veiligheid en regelgeving als het gaat om de verplichte digitalisatie. Wij zijn dan een betrouwbaar aanspreekpunt dat de aanbieders van zorgsystemen met de gebruikers verbindt.” Sinds 2023 is Founda Health een van de partners van KPN. Het Founda Health platform koppelt digitale toepassingen van derden, zoals vragenlijsten, patiëntenportalen of oplossingen voor thuismonitoring aan zorginstellingen. De samenwerking met KPN maakt de technologie van Founda in de volle breedte beschikbaar voor iedere zorginstelling in Nederland. “Voor alle e-health en andere digitale applicaties betekent dit dat ze via één koppeling op het platform verbonden kunnen worden met zorginstellingen.”

Slaapoplossingen tegen onrust

Human Protection ontwikkelt vrijheidsbeperkende middelen en alternatieven in onrustsituaties. Op Zorg & facility waren vele van deze producten te zien, toegelicht door onder andere Commercial Manager Roland Kivits. “Wij zijn 24/7 beschikbaar om een slaapoplossing of zitoplossing te faciliteren als dat nodig is.” Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de Micro-Cosmos bedkap die, gemonteerd aan de achterkant van het bed, licht en geluid wegneemt. De kap zorgt ervoor dat de patiënt of cliënt beter kan slapen. Naast deze noviteit is Kivits vooral trots op de nieuwe Cloudcuddle, die ontwikkeld is door studenten van TU Delft. “Kinderen met een beperking slapen thuis vaak in een bedbox. Dit is echter geen goede oplossing op vakantie of bij familie. De Cloudcuddle is zeer licht, makkelijk te vervoeren en op locatie op te pompen. Een ideale oplossing om kinderen rust en veiligheid te bieden, we zijn momenteel bezig om ook een versie voor volwassenen te ontwikkelen.”

Specialistische kennis en maatwerk op voedselgebied

Zorgboodschap staat garant voor lekker en gezond eten in de zorg. Cora Heemskerk, Manager New Business en Marketing: “Wij zijn een totaalleverancier op het gebied van voedsel en maaltijden. Deze producten leveren wij tot op de afdeling of tot in de koelkast. Daarnaast onderscheiden we ons door onze specialistische kennis, onze zeven accountmanagers ontzorgen de klant.” In Jaarbeurs Utrecht werd de nieuwe webshop van Zorgboodschap gepresenteerd. Belangrijke verbeteringen hierin zijn het automatische aanbod van goedkopere of duurzamere alternatieven. Ook is een budgettool toegevoegd. “Via onze unieke maaltijdmodule kunnen klanten ervoor kiezen om sommige onderdelen zelf te bereiden, terwijl andere worden voorgekookt. Tot een dag van tevoren kan de klant kiezen hoe hij het voedsel inkoopt.”

Innovatieve oplossingen voor wand en vloer

“Wij hebben een unieke positie in de zorgmarkt”, zegt Roland de Bruin, Marketing Manager van Gerflor. “We zijn een innovatief bedrijf, dat voor elke vraag een innovatieve oplossing biedt, voor de vloer én voor de wand. Zo zijn wij de top van de top als het gaat om vloer- en wandbekleding in OK’s.” Met de technische oplossingen treedt Gerflor buiten de gebaande paden. “Wij denken vanuit de eindgebruiker, maar perfectioneren ook de verwerking van onze producten, het hele traject is immers belangrijk. Samen met de klant bouwen we aan technische oplossing, bijvoorbeeld voor nieuwbouwprojecten, maar ook om te renoveren zonder slopen.” Gerflor komt jaarlijks met een twintigtal innovaties, van verbeteringen van bestaande producten tot hele nieuwe collecties. Later dit jaar verschijnt een nieuw collectieboek dat gericht is op de natte ruimte. Hierin zijn vinyl decoren voor wanden en vloeren samengebracht. “Dit totaalconcept laat onze klanten zien hoe makkelijk ze deze producten kunnen combineren.” Natuurlijke tinten zoals zand, koper en klei kenmerken de collectie. De producten passen binnen de duurzaamheidsdoelen van Gerflor met tot 30% gerecyclede content, daarnaast is het materiaal 100% recyclebaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details