Door een recente overeenkomst met het stadsbestuur en de raad voor maatschappelijk welzijn kan het AZ Herentals verder verzelfstandigen en haar positie in het ziekenhuislandschap versterken. Het akkoord voorziet dat het ziekenhuis niet alleen het terrein van het bestaande complex, maar ook die van haar nieuwe site zal verwerven. Ook is er een definitieve regeling getroffen over de historische financiële tekorten en de zogenaamde responsabiliseringsbijdrage voor gepensioneerde statutaire medewerkers.
Tot aan de verzelfstandiging, begin 2010, ressorteerde het AZ Herentals onder het lokale Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Om deze verzelfstandiging juridisch en financieel te regelen, sloten toen ook het OCMW, het stadsbestuur en het AZ een akkoord. Door de vele maatschappelijke veranderingen in de voorbije dertien jaar drong een nieuw akkoord zich op.
Door de maatschappelijke evoluties binnen de gezondheidszorg ziet het stadsbestuur zich in de toekomst een kleinere rol spelen in het bestuur van het ziekenhuis. Om dit mogelijk te maken, trekt de stad Herentals zich vanaf 2025 als stakeholder terug uit het AZ Herentals. Het OCMW blijft er wel vertegenwoordigd. De historische financiële tekorten dateren uit de periode voor de verzelfstandiging in 2010. De stad Herentals moest tot dan de tekorten van het ziekenhuis bijpassen. De gepensioneerden voor wie de responsabiliseringsbijdrage geldt, waren indertijd statutaire medewerkers van het OCMW.
Het AZ Herentals maakt intussen, samen met de ziekenhuizen van Geel, Mol en Turnhout, deel uit van het Ziekenhuisnetwerk Kempen. De betrokken partijen vinden het van groot belang dat het Herentalse ziekenhuis binnen dit netwerk een sterke positie blijft innemen, wat nodig is om op lange termijn de zorg dichtbij de patiënt te kunnen blijven aanbieden. Die versterking gebeurt door de erfpachtregeling over het huidige ziekenhuisterrein om te vormen naar volle eigendom voor het ziekenhuis en door het terrein in de zone Bruggenbeemd, bestemd voor de bouw van het toekomstige ziekenhuis, op termijn aan het ziekenhuis over te dragen. De opening ervan is voorzien in de periode 2040-2045. Binnen het netwerk wordt het aantal sites wel verminderd van vijf naar drie: Herentals, Turnhout en Geel-Mol. De deelnemers aan het netwerk streven ernaar om in de toekomst 85% van de zorgvraag in de Antwerpse Kempen zelf te kunnen invullen. Gespecialiseerde zorg zal er op één of twee plaatsen worden aangeboden.
Er zijn niet alleen in Herentals plannen voor een nieuwbouw, maar ook in Turnhout en Geel-Mol, waar ze zelfs op kortere termijn zijn gepland.