Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Villa Florian: Integrale ontwerpbenadering betaalt zich uit
Gevarieerd gevelbeeld en materialisatie.

Villa Florian: Integrale ontwerpbenadering betaalt zich uit

In april dit jaar is in Blaricum een nieuw gebouwde particuliere zorgvilla geopend. Villa Florian biedt plaats aan circa 33 bewoners met indicatiestelling ‘zzp 4/5/6’. Wonen en gastvrijheid staan centraal, terwijl de dementiezorg volgens de methodiek Böhm wordt verleend: zoveel mogelijk vanuit het normale leven op basis van de levensloop.

Villa Florian is gesitueerd bij de entree van de wijk Blaricummermeent.

​Villa Florian is een initiatief van zorgorganisatie Korian. Eén van de vijf zorgconcepten is ­Stepping Stones, dat een ‘warm thuis’ biedt voor ouderen met dementie en dat exploitant is van 29 zorgvilla’s. De ontwikkeling van Villa Florian is gedelegeerd aan HD Groep, dat ook de architectuur verzorgt middels de tak HD Architecten. De begane grond is voorzien van tien studio’s (eenpersoons) en een ‘meandergebied’, bestaande uit een woonkamer, eetkamer, woonkeuken, zusterpost en bibliotheek/muziekkamer. De eerste verdieping telt vijftien studio’s en een atelierkamer; de tweede verdieping vier appartementen (tweepersoons) en een logeerkamer, MER-ruimte, kantoor- en wasruimte. Het gebouw is voorzien van uitgebreide domotica (waaronder regelbaar licht).

Zintuiglijke beleving

De appartementen worden vanuit de gangen ontsloten. In het pand is ruim 200 m² gereserveerd voor gedeelde voorzieningen.
Architect Martijn Verhagen heeft met alle mogelijkheden die voorhanden waren locatie, indeling en materialisatie in overeenstemming gebracht met noden en wensen van de doelgroep; zo gunstig mogelijk voor de bewoner en tevens een prettige werkplek voor de zorgmedewerker. “Wonen staat centraal en uiteraard ook de manier van beleven”, zegt Verhagen. “Zintuiglijke beleving van het gebouw is erg belangrijk, net als een goede indeling van de woonruimte en het onderscheid tussen wonen en slapen. Wij hebben bijvoorbeeld de bergingsdeuren in de kleur van de wanden uitgevoerd, zodat deze wegvallen in het interieur.”

Verhagen nam deze visie mee vanuit een eerder project, Martha Flora in Rotterdam-Hilligersberg. “Wij waren met Villa Florian gebonden aan een redelijk stringent beeldkwaliteitsplan.

Daglichtrijke woonkamers met een klassieke uitstraling.

Het gebouw is gesitueerd aan de entree van de wijk Blaricummermeent; het exterieur is dat van een Blaricumse villa. Op deze manier is een levensloopbestendige wijk gecreëerd. Het gebouw past in zijn omgeving, zodat Villa Florian ook echt een wijkfunctie krijgt en bewoners er een relatie mee ontwikkelen die past bij hun belevingswereld. Dat realiseren wij onder meer met een tactiele, voelbare materialisatie. Wij hebben ons vooraf verdiept in de neurologische processen van de doelgroep. Het gebouw kan op alle manieren ­intuïtief worden beleefd, waardoor de bewoner in zijn leefwereld wordt gerespecteerd en daarmee ook de zorgverlener een rustige werksfeer ervaart.”

Bouwen in dienst van het ontwerp

Het gebouw aan de noordzijde van Blaricum is tussen januari 2021 en februari 2022 gerealiseerd door aannemersbedrijf Van den Hengel, in een nieuwe woonwijk tussen Blaricum en het Gooimeer. Van den Hengel nam het project via een onderhandse aanbesteding aan vanuit een Definitief Ontwerp. Projectleider Jeroen van Klaren: “Het gebouw is voorzien van een cv-installatie, met vloerverwarming in het gehele gebouw. Vloerverwarming en verdelers zijn dusdanig uitgevoerd dat deze geschikt zijn voor vloerkoeling.” Een warmtepomp-cascade­systeem is opgesteld op de begane grond voor warmte-opwekking en -koeling; op het perceel is een bodembronnensysteem gerealiseerd. Warmtapwaterbereiding geschiedt met individuele elektrische doorstroomtoestellen in de badkamers, de warmwatervoorziening in de werkkasten en woonkeuken door middel van elektrische doorstromers. 

‘Wonen als thuis’.

In het keukenblok is een ‘Quooker’ opgesteld. Het gebouw is voorzien van individuele balansventilatie (ClimaRad), met luchtbehandeling per verblijfsruimte. De luchtbehandelingsunits zijn voorzien van CO2-gestuurde warmte­terugwinning en de keuken is voorzien van een WTW-unit, gekoppeld aan de afzuigkap.

Villa Florian is opgebouwd met betonnen vloeren (geïsoleerde kanaalplaatvloeren op de begane grond/betonnen breedplaatvloeren als verdiepingsvloeren), dragende kalkzandsteen binnenwanden en gevelvullende HSB-elementen met een prefab kap voorzien van dakleien en zonnepanelen. De gevelafwerking bestaat uit leisteen, hout en metselwerk in wildverband/Vlaams verband met uitstekende koppen. De gekozen houtsoort voor de gevelafwerking is Thermowood, een natuurlijke houtsoort die goed aansluit op de omgeving. “Logistiek is de bouw enigszins beperkt door de veelvoud aan aannemers op de bouwlocatie. Dat is opgelost met mobiele kranen en just-in-time leveringen”, zegt Van Klaren. “Wij hadden voldoende bouwterrein. Ook de samenwerking met installatiebedrijven Van den Hoogen, Radiair en Detron was intensief door de complexiteit van de gevraagde techniek. Dan moet je tijdig met elkaar om de tafel. Mede hierdoor hebben wij dit project in veertien maanden tijd kunnen realiseren.”

Langzaam wennen

De toekomstige bewoner van Villa Florian komt voor de indicatiestelling ‘zzp 4/5/6’ in aanmerking als hij of zij vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk is van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van de dag. Deze zorgcategorie dient 24 uur per dag beroep te kunnen doen op zorg en begeleiding. Locatiemanager Diana de Graaf is in dienst bij Korian Stepping Stones, heeft veel ervaring in de reguliere care, is woonachtig in de regio en ziet de uitgangspunten van particuliere zorgverlening als deze als grote pre. “Wij werken in Villa Florian met een gastvrouw, een levensloopgerichte maatwerkbenadering ten aanzien van dementie, maar de woonbeleving staat voorop: wonen als thuis is het uitgangspunt.”

“Bewoners kunnen hier echt opleven, na een misschien niet zo gemakkelijke keuze in het leven van de familie, wat voor zich spreekt. Wij zien dat al in de eerste maand na opening. En differentiatie in het woningaanbod is echt nodig – ook in dit woonsegment. Hoewel de woonlasten in een particuliere zorgvilla misschien niet voor iedereen zijn weggelegd, heeft deze manier van wonen in combinatie met betrokken, gastvrije, veilige en gekwalificeerde verpleegzorg veel toekomst.” Medio mei waren een vijftal appartementen ingehuisd. “Wij schalen qua bezetting langzaam op dit voorjaar, zodat iedereen kan wennen. Uiteindelijk hopen wij na de zomer een volledige bezetting te realiseren.” 

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Korian Stepping Stones
  • Ontwikkeling HD Groep Ontwerp HD Architecten
  • Aannemer Bouwbedrijf Van den Hengel
  • Bouwperiode januari 2021 – februari 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details