Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Virtuele rondleiding voor hartpatiënten Catharina Ziekenhuis

inge-patient_dsc5528-kopieren

15 oktober 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Hartpatiënten kunnen voortaan thuis al een kijkje nemen in de Hartlounge en de behandelkamers van het Eindhovense Catharina Hart- en Vaatcentrum. Er is een uitgebreide 360-graden streetview gemaakt van de afdeling. Dat maakt het mogelijk dat patiënten thuis op tablet of laptop virtueel kunnen rondlopen over de afdeling. Op belangrijke plekken kunnen video’s worden bekeken voor meer informatie en er zijn informatiebullets beschikbaar met uitleg over de verschillende locaties.

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten het prettig vinden dat zij op een tijdstip dat hen het beste uitkomt rond kunnen kijken op de plek waar ze later behandeld worden. “Patiënten krijgen een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Dat geeft hen rust”,  verduidelijkt cardioloog dr. Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis.

Verwijzend ziekenhuis

Tijdens de virtuele tour kan een kijkje worden genomen in de belangrijkste ruimtes van de hartlounge en de hartcatheterisatiekamers. Zo zien patiënten onder meer de plek waar ze zich aanmelden, hoe een opnamegesprek verloopt en kunnen ze in alle rust een kijkje nemen in de behandelkamer. Per jaar bezoeken bijna 5.000 patiënten de hartlounge om een behandeling te ondergaan in één van de vijf hartcatheterisatiekamers. Tonino: “Veel hartpatiënten die in ons hartcentrum worden gedotterd, een ablatie ondergaan of een pacemaker krijgen, worden vaak vanuit een ander ziekenhuis naar ons doorverwezen. Die kennen ons ziekenhuis niet en weten niet waar ze terecht komen. Die onzekerheid nemen we weg met deze virtuele tour.”

Fontys Hogeschool Mens&Gezondheid

De 360-graden streetview is in nauwe samenwerking met studenten van Fontys Hogeschool Mens&Gezondheid gemaakt. Zij hebben onder meer onderzoek gedaan naar de informatiebehoefte van de patiënten en hun begeleiders. De virtuele rondleiding door het Catharina Hart- en Vaatcentrum is de vierde afdeling van het Catharina Ziekenhuis die op deze innovatieve manier in beeld is gebracht. Eerder heeft het ziekenhuis ook het Catharina Kanker Instituut, de Intensive Care en de verpleegafdeling Verloskunde in beeld gebracht. Het is de eerste keer dat er ook video’s zijn toegevoegd aan de virtuele rondleiding.

Neem een kijkje in het Catharina Hart- en Vaatcentrum: www.catharinaziekenhuis.nl/hartenvaatcentrum Of bezoek rechtstreeks de Hartlounge en de behandelkamers in de 360-graden streetview.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details