Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Visionairs in tijdelijke en permanente zorghuisvesting

Visionairs in tijdelijke en permanente zorghuisvesting

Flexibel bouwer Jan Snel Medical Buildings heeft een aandeel genomen in het toonaangevende bedrijf Medexs. “Een verrijking van de wederzijdse expertise op het gebied van zorgvastgoed, medische inrichting, specialistische luchttoevoersystemen en hoogwaardige afwerking”, benadrukken Jorrit Janmaat van Jan Snel en Jos Lans van Medexs. Een trend? “Complexe ruimten zoals operatiekamers vereisen steeds meer vloeroppervlakte door onder andere robotchirurgie, operatiekamers voorzien van een MRI en geïnstalleerde vaste röntgenstatieven. Laatstgenoemde wordt ook wel een hybride operatiekamer genoemd.”

Werken aan de toekomst en de noodzakelijke zorg blijven bieden? Op zulke momenten wordt met modulaire permanente en/of tijdelijke huisvesting continuïteit geleverd. Behalve de huisvesting vraagt ook de inrichting alle aandacht en hoogwaardige technische kennis. “Door samen te gaan, versterken we onze positie in de modulaire zorgbouw en de hoogwaardige inrichting daarvan in ons land en daarbuiten”, zegt Janmaat. “Dat kan zijn met tijdelijke huisvesting, maar ook permanente modulaire bouw is bij ons in vertrouwde handen. Naast turnkey flexibel bouwen kunnen we door partner Medexs ook de inrichting van het binnengedeelte volwaardig realiseren voor onze opdrachtgevers.”

Lans geeft aan dat Medexs zorgdraagt voor de inrichting van geclassificeerde ruimten zoals operatiekamers, cleanrooms, sanitaire cellen, laboratoria en apotheken. Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen is beide bedrijven niet vreemd. Lans neemt als voorbeeld de operatiekamers. “Die vragen de laatste jaren, door de toename van apparatuur, veel meer vierkante meters oppervlakte. Heeft een standaard operatiekamer een vloeroppervlakte van 42 tot 49 vierkante meter, met de opkomst van de hybride operatiekamers vraagt dat tegenwoordig tussen de 72 en 90 vierkante meter. Dat heeft ook zijn weerslag op alles om de operatie­kamer heen, van loodafscherming, luchtbehandeling en elektrotechnische installaties tot het integreren van het luchttoevoersysteem tussen het hybride OK röntgenstatief.”

Operatiecentrum WKZ

One-stop-shopping

Volgens Janmaat plukken zorginstellingen en in het bijzonder zieken­huizen de vruchten van het nieuwe samenwerkingsverband. “Medexs is een vertrouwde naam; één die opdrachten uitvoert op detailniveau en dat tot en met de inrichting.” Hij wijst op de snelheid van de realisatie van de opdrachten. “One-stop-shopping: alles in één hand en met één aanspreekpunt is in het voordeel bij de realisatie en de voortgang van een project.” De heren vestigen niet alleen de aandacht op het logistieke traject om een opdracht in juiste banen te leiden. De betrokkenheid van Jan Snel en Medexs strekt zich uit van de ontwerpsessie tot onderhoud en nazorg. Janmaat: “Het realiseren van healtcare projecten met tijdelijke of permanente vergunningen vraagt kennis en inlevingsvermogen. Ook dat is bij ons in ervaren handen.” Visie is ook een aspect dat tijdens het gesprek meerdere malen over tafel gaat. “Bouwen en inrichten vraagt om visie en meedenken.”

Visitekaartje

Van de eerste resultaten van de samenwerking ondervinden specialisten en patiënten in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes al de revenuen. Jan Snel en
Medexs hebben daar niet alleen een visitekaartje afgegeven met maatwerk van bouw en inrichting maar ook door ‘snel en accuraat te acteren’. Dat gebeurt niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Jan Snel is marktleider in Nederland en België. Medexs heeft al een kantoor in de UK en Jan Snel in Duitsland. In zowel de UK als in Duitsland is er veel interesse in modulair bouwen.

Aan ervaring geen gebrek, Jan Snel (Montfoort) bouwt sinds 1960 modulair en richt zich de laatste tien jaar ook op de zorg. Medexs (Rhenen) mag dan vijf jaar bestaan, de specialisten van het bedrijf zijn al sinds 1984 werkzaam in de zorgwereld. De laatste twintig jaar richt het bedrijf zich veelvuldig op de inrichting van OK’s. Klantspecifieke oplossingen zijn daarbij aan de orde van de dag. Als Janmaat zegt dat Lans alle ziekenhuizen in Nederland kent, is daarvan geen woord gelogen. Sterker nog, de zorgwereld kent ook hem en dat is met Jan Snel niet anders. “Wij weten uit ervaring wat wel en niet mogelijk is. Waar nodig kunnen we met onze modulaire bouw aansluiten op de aanwezige architectuur want we nemen desgewenst zelf architecten mee. We werken met vaste installatieadviseurs voor W en E en ook die brengen met ervaring veel kennis in om het totale project binnen de gestelde termijnen tot een succes te maken.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details