Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Vlamvertragende raamdecoratie biedt veiligheid en elan aan raam en ruimte’
V.l.n.r.: Heleen en Ivo Sieben en Raymond van Hal in de moderne showroom van Artimo Textiles. (Foto: Willem de Volder)

‘Vlamvertragende raamdecoratie biedt veiligheid en elan aan raam en ruimte’

Leverancier Artimo Textiles staat borg voor een geheel eigen collectie vlamvertragende raamdecoratie voor de zorg-, hospitality- en vrijetijdssector, scholen en kantoren. Al decennialang ontwikkelt het bedrijf producten die behalve veiligheid ook elan toevoegen aan raam en ruimte. Heleen Sieben en Raymond van Hal verschaffen inzicht in de bedrijfsvoering.

Tekst | Willem de Volder Beeld | Artimo Textiles

Duurzaam is niet alleen het schitterende pand (warmtepomp, zonnepanelen) van waaruit Artimo in Roosendaal architecten, facilitaire diensten van instellingen en bedrijven en projectinrichters voorziet van advies en raambekleding. Ook de stoffen voor gordijnen, meubelstoffen en rolgordijnen, allemaal brandvertragend, hebben een duurzame achtergrond. “We laten vrijwel alles in Europa weven, van Zwitserland en Frankrijk tot Spanje. Daardoor staan we dichter bij de productieprocessen en hebben we meer zekerheid van kwaliteit. Bovendien leidt deze aanpak tot minder vervuilend transport en zijn snelle leveringen gegarandeerd”, somt Sieben enkele voordelen op. “Onze weverijen zijn ingesteld op snel inspelen op wensen en veranderingen. Juist dat maakt dat we snel kunnen anticiperen op marktontwikkelingen en de wensen van onze klanten. Zo introduceert Artimo momenteel nieuwe kwaliteiten waarin gerecycled garen verwerkt wordt.”

Het stoffenaanbod van Artimo is geëvolueerd naar meer wol- en linnenlook, door de toepassing van de natuurlijk ogende effectgarens.

In het begin van haar bestaan had Artimo Textiles vooral katoenachtige stoffen in de collectie. Dit aanbod is geëvolueerd naar meer wol- en linnenlook, door de toepassing van de natuurlijk ogende effectgarens. Het enthousiasme over het product is met recht groot want er zijn voordelen te over. Sieben: “De levensduur, de kleurvastheid, het gemakkelijk reinigen en de mogelijkheid om de stoffen na de levensduur te kunnen recyclen. Duurzaam toch?

Breed karakter

Het Artimo-assortiment heeft een breed karakter. Wordt in ziekenhuizen vaak gekozen voor een tint, in verpleeghuizen wordt een grotere kleurdifferentiatie verlangd. Van Hal: “Een slaapkamer vraagt om rust, een verblijfsruimte in een verzorgingstehuis mag best prikkelen.” Referentieprojecten met betrekking tot de zorg zijn er te over. Vaak in relatie met antimicrobiële, akoestische en separatiestoffen: van Groningen tot Maastricht en van Leiden tot Zwolle.

Ook in de hospitality blijken inrichters gecharmeerd van het assortiment en de daaraan gekoppelde toepassingen en het meedenken van Artimo Textiles. “Van overgordijnen en inbetweens tot rolgordijnen.” Vanzelfsprekend moet de aard van het product aansluiten bij de doelstelling van de ruimte. “Sommige ruimtes lenen zich beter voor een lichtdoorlatend (rol)gordijn, andere voor verduistering. Denk aan plekken met veel beeldschermen of een slechte akoestiek. Het vraagt om een gematigde lichtinval maar vaak ook om geluiddemping.”

Om het architecten, projectinrichters en andere opdrachtgevers gemakkelijk te maken, biedt Artimo Textiles hen een snelle en gratis stalenservice via de website. Recent lanceerde Artimo bovendien een architectenmap met daarin de mooiste uni-stoffen uit de zeer brede collectie.

Ook in de hospitality blijken inrichters gecharmeerd van het assortiment en de daaraan gekoppelde toepassingen en het meedenken van Artimo Textiles.

Veranderende toepassingen

Ook op veranderende toepassingen in de architectuur speelt Artimo Textiles in. Van Hal: “Kamers worden hoger. Het vroeg om andere lengtematen. Wij kunnen stoffen leveren van 3+ meter hoog en dat over de volle breedte van een ruimte. Het vroeg overigens wel om uitbreiding van de magazijnruimte. Immers, een rol stof van 3 meter lengte uit een schap halen, vraagt ook een ‘plus lengte’ van meer dan 3 meter. Ook daar hebben we in voorzien op onze eigen locatie.” In het magazijn worden de bestellingen verwerkt door zeer ervaren medewerkers. De jarenlange status heeft zijn weerslag op de totale bedrijfsvoering. Dat de stoffen duurzaam en sterk zijn, is ook tot de scheepvaart doorgedrongen. Daaraan levert Artimo Textiles IMO-gecertificeerde stoffen voor onder meer meubilair en de gordijnen voor de kooien.

Een aantal referentieprojecten die recent zijn opgeleverd:

 • Marijke Hiem, Zorgroep Alliade
 • Saxenburg Medisch Centrum, Hardenber
 • Easy hotels
 • IJsselland Ziekenhuis, Rotterdam
 • Reinier Haga Orthopedisch Centrum, Zoetermeer
 • Harbour Village, Arnemuiden
 • Verpleeghuis Smeetsland, Rotterdam
 • Zorgcentrum Tusselerhof, Lochem
 • Westhovenplein, Den Haag
 • Woon Zorg Complex Doggersbank, Rotterdam
 • Woonlocatie Vermiljoen, Dronten
 • Woonzorglocatie De Weijer, Bunnik
 • Woonzorglocatie De Linde, Achterberg
 • Woonzorgcomplex Juliana en Veldhuis, Apeldoorn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details