anhydrietvloeivloer
01:22
20-05-2016

Vloeivloeren zijn de chapes van de toekomst

Seghers Setisol is een familiebedrijf uit Beveren, gespecialiseerd in isolaties onder vloeren en alle soorten dekvloeren, chapes, betonvloeren en parketvloeren. Voor dit project koos AZ Nikolaas het bedrijf als partner voor de isolerende mortel, akoestische folie en anhydriet vloeivloeren. Deze vloeivloeren bieden heel wat voordelen, zoals een grotere druksterkte, een betere warmteverdeling en een hoger verwerkingsrendement. 

AZ Nikolaas koos om verschillende redenen voor anhydriet vloeivloeren. Emiel Van Rumst, gedelegeerd bestuurder van Seghers Setisol: “Anhydriet vloeivloeren zijn een variant op de klassieke cementgebonden chapes. Die zijn immers heel arbeidsintensief. Een vloeivloer kan daarentegen veel sneller gestort worden. Dat soort mortel is erg geschikt voor ziekenhuizen, omdat je in korte tijd een heel grote oppervlakte kunt afwerken. Een klassieke ploeg die cementchape plaatst, heeft een rendement van 150 à 250 vierkante meter per dag. Wij kunnen met vloeichape tot 1.500 vierkante meter per dag afwerken, vijf tot tien keer meer dus dan bij een traditionele chapevloer. Bovendien kan er na 24 uur al over gewandeld worden.”

De chapewerken in AZ Nikolaas moesten heel kort voor het bouwverlof worden uitgevoerd. Dan is die plaatsingssnelheid uiteraard een groot voordeel: in twee weken werd maar liefst 10.000 vierkante meter vloeichape gestort.

Druksterkte en krimp
Ook qua druksterkte is er een groot verschil. Een traditionele cementgebonden chapevloer heeft een druksterkte van 8 N/mm². Bij een vloeivloer van anhydriet is dat 30 N/mm². Cementgebonden dekvloeren worden vervaardigd met cement als bindmiddel, dat van nature een zekere krimp in zich heeft. Anhydriet krimpt echter veertig keer minder dan cement. Nog een voordeel: een vloeivloer is compacter en levert voor vloerverwarming meer rendement op een kleinere dikte. Emiel Van Rumst: “Bij traditionele chape heb je al snel 10 centimeter dikte nodig, bij vloeichape is dat maar 5 centimeter. Onderliggend wordt dan akoestische folie geplaatst en daaronder plaatsen we alle technische leidingen in een uitvulmortel. Als er in de toekomst dan om een of andere reden een bestemmingswijziging komt, dient enkel de chape-vloer te worden aangepast en blijven de leidingen in de onderliggende uitvullaag gevrijwaard.

anhydrietvloeivloer

Het ziekenhuisproject in Beveren is niet het eerste project dat Seghers Setisol voor AZ Nikolaas uitvoert. Ook in Sint-Niklaas zelf werden reeds heel wat anhydriet vloeivloeren geplaatst. Daarnaast heeft het bedrijf tal van referenties in andere ziekenhuizen. Zo realiseerden ze al 25.000 vierkante meter vloeivloer in Moeskroen, 35.000 in Kortrijk, 65.000 in Gent, 50.000 in Eeklo en 80.000 in Mechelen. “Vloeivloeren zijn de chapes van de toekomst”, aldus Emiel Van Rumst.

www.seghers-setisol.be

Dit artikel is gepubliceerd in de Ziekenhuis Special AZ Nikolaas. Voor meer informatie: https://www.bouwenaandezorg.eu/az-nikolaas/.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

wachtkamer AZ Nikolaas