Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
VOORSTELLEN VAN DE VAKJURY LEDEN NATIONALE ZORGINNOVATIEPRIJS 2021!

VOORSTELLEN VAN DE VAKJURY LEDEN NATIONALE ZORGINNOVATIEPRIJS 2021!

Veerle Struben, kwartiermaker innovatie Spaarne Gasthuis

Met een achtergrond als KNO-arts en nu kwartiermaker innovatie bij het Spaarne Gasthuis houdt Veerle Struben zich bezig met het aanjagen van innovaties en het vernieuwen van kwaliteit in het ziekenhuis. Sinds een jaar of vier houdt zij zich bezig met “de wereld buiten naar binnen te halen”. Het netwerk van startups en scale-ups in verschillende branches zorgt voor ervaringen en inzichten, die de gemeenschap scherp houden.

De verbinding die Zorginnovatie.nl legt tussen verschillende partijen is wat Veerle enthousiast maakt om deel te nemen aan de vakjury van de Nationale Zorginnovatieprijs 2021: “Het is een mooi platform waarbij de innovaties en hun netwerk bij elkaar komen en waarbij innovators de kans krijgen om hun product goed op de markt te zetten.” De Nationale Zorginnovatieprijs biedt naamsbekendheid en een mooie kans om te netwerken, wat het erg waardevol maakt. Ook in de ziekenhuizen is steeds meer te zien op het gebied van zorginnovatie.

Vertrouwen hebben in je eigen innovatie is belangrijk, maar dit is niet het enige. Luisteren naar andere mensen en advies vragen is ook van groot belang. Veerle stelt voor de innovatie in samenwerking met een zorgprofessional te ontwikkelen. Zo vergroot je de kans dat het product of de dienst die je ontwikkelt toegevoegde waarde heeft voor de klant. Als advies aan de ondernemers geeft Veerle het volgende mee: “zorg eerst dat er een snelweg is waar je met de auto op kan, voordat je de auto al hebt gemaakt.”

Ten slotte, waar gaat Veerle op letten bij de beoordeling? “Ik ga letten op het team, lost het idee het probleem op en voegt de innovatie waarde toe? Kan het product de dienst een verschil maken voor de bedoelde doelgroep?”

Filippo van Hellenberg Hubar, mede oprichter en algemeen directeur van Wolk

Filippo van Hellenberg Hubar is mede oprichter en algemeen directeur van Wolk, de heupairbag. Na zijn studie Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft is Filippo al snel gaan ondernemen. Sinds 2013 houdt hij zich bezig met Wolk. In 2017 werden de eerste producten geleverd en inmiddels worden dagelijks honderden ouderen beschermd tegen heupletsel. Het pad was letterlijk met vallen en opstaan. In 2020 heeft Wolk de Nationale Zorginnovatieprijs gewonnen. Filippo weet dus uit eigen ervaring hoe het is om mee te doen aan de prijs. De prijs heeft Filippo en zijn team goed geholpen: “De titel is echt een bevestiging voor het team dat je goed bezig bent. Daarnaast heeft het veel positieve PR opgeleverd. Er is veel belangstelling vanuit verschillende media.” Filippo ziet het als een eer om mee te mogen doen als vakjurylid.

In de jurering zal Filippo met name op het team letten. Hoe ziet het team eruit? Wat zijn de competenties? Hoe werken ze samen? Hoe overtuigd zijn ze van de innovatie?

Als advies aan de ondernemers geeft Filippo het volgende mee: “Ga vol enthousiasme voor je innovatie, maar probeer tegenslagen niet te verbloemen. Iedereen weet dat ondernemen niet makkelijk is. Blijf transparant naar jezelf en je team, toon je kwetsbaarheden, deel je obstakels en deel uiteindelijk ook je oplossingen.”

Freek van Muiswinkel, directeur Ondernemerschap & Regionale samenwerking, UU 

Freek van Muiswinkel hield zich, voordat hij directeur Ondernemerschap & Regionale samenwerking aan de Universiteit Utrecht werd, jarenlang bezig met klassieke preklinische geneesmiddelontwikkeling en het managen van onderzoek- en innovatiebeleid binnen de academie. Door de jaren heen, waarbij hij ook actief was voor de Economic Board Utrecht, is zijn fascinatie voor innovatie en ondernemerschap verder gegroeid. Het vinden van een doeltreffende oplossing van een klinisch of organisatorisch probleem dat daadwerkelijk bestaat is de belangrijkste sleutel tot succes. De noden en wensen van patiënten of de maatschappij moeten dus altijd centraal staan. Dit is ook precies waar Freek op zal letten in de beoordeling van de deelnemers; is de oplossing écht de oplossing voor het probleem?

Freek kijkt uit naar de Nationale Zorginnovatieprijs: “Het is leuk en zeer inspirerend om te zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van zorginnovatie. Elk jaar weer, in de hele wereld, verrassen we elkaar met innovaties.” Wat Freek aanspreekt aan de Nationale Zorginnovatieprijs is dat innovaties hierdoor reeds in een vroeg stadium goed in het daglicht komen te staan, wat erg nuttig is voor de verdere ontwikkeling van de innovatie en daarmee voor de toekomstige gebruikers. Bovendien werken succesvolle innovaties vaak als voorbeeld voor anderen, zo komt er steeds meer focus en waardering voor innovatie en ondernemerschap in de zorg. Ook al zijn de innovators misschien niet allemaal per definitie ondernemers, juist door hun drive en inspirerende ideeën krijgt de gewenste innovatie en transitie van de zorg echt een gezicht.

Ook Freek heeft een advies voor de ondernemers: “blijf geloven in je eigen ideeën”. Het hele proces om  een innovatie daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen  is soms taai en niet altijd even leuk. Enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn nodig en dit bewondert Freek dan ook aan de innovatoren. Voel je niet bedreigd wanneer mensen kritische vragen stellen over je innovatie, maar ga juist het gesprek aan. Hier kunnen verbeteringen uit voortkomen. Blijf gefocust en geef niet op. “Ga het doen!”

Jos Wetzels, verbinder, motivator, projectleider, Josonthemove

Jos Wetzels is verbinder, motivator, projectleider en eigenaar van Josonthemove. Via de militaire dienst is hij in de gezondheidszorg terecht gekomen als A-verpleegkundige en anesthesiemedewerker. Hierna is Jos de commerciële wereld ingegaan, waarbij hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische hulpmiddelen. In 2016 heeft hij een ongeluk gehad met de racefiets, waar hij een dwarslaesie aan heeft overgehouden. Hierna heeft hij zich aangesloten bij Qeske, een community waar bedrijven en studenten samenwerken om innovatieve ideeën verder te ontwikkelen. Het doel is om meer mensen met een incomplete dwarslaesie te helpen. Jos is hierbij zowel proefkonijn als Programmamanager.

Naast het ondersteunen van start-ups is Jos veel bezig met studenten en innovaties in het i2-CoRT testcentrum in Adelante, Hoensbroek. De vraag of hij vakjurylid wilde worden voor de Nationale Zorginnovatieprijs maakte hem enthousiast, omdat hij zo landelijk inzicht krijgt over wat er speelt en waar de regio’s enthousiast over zijn. Het samenkomen van de netwerken is iets wat Jos waardevol vindt. Daarnaast vindt hij de Nationale Zorginnovatieprijs een inspirerende prijs waar we in gesprek gaan met elkaar. Het bieden van een kans aan innovators helpt hen een stuk verder in hun proces.

Als advies geeft Jos mee om de tijd te nemen wanneer je een innovatie gaat ontwikkelen. Praat met elkaar en luister gedurende de hele rit naar input van anderen. “It’s all about preparation.”

Waar Jos vooral op gaat letten in het beoordelen van de deelnemende innovaties is het totaalpakket van de innovatie: wat heeft de innovatie te bieden? Hoe hard is de innovatie nodig? Op welke kansen is er ingespeeld? Hij is op zoek naar een geheel verhaal achter de innovatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details