Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Waarom is een optimale luchtvochtigheid in gebouwen noodzakelijk?
In ziekenhuizen en OK-ruimtes is luchtbevochtiging noodzakelijk.

Waarom is een optimale luchtvochtigheid in gebouwen noodzakelijk?

Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn een goed voorbeeld van gebouwen waar een optimale luchtvochtigheid van essentieel belang is. Dit minimaliseert het risico van besmetting, zoals bij een verkoudheid, virussen (zoals corona) of ziektes. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het transport van virussen in de lucht sterk toeneemt naarmate de luchtvochtigheid onder de 40% komt, en dat ons afweersysteem slechter functioneert. Droge lucht is simpelweg niet goed voor onze gezondheid….

Stoom als bevochtiging

Het principe van bevochtiging is simpel. Bij te droge lucht moet extra vocht toegevoegd worden. Veelal wordt dit geregeld door een stoombevochtiger. Via de luchtventilatiegroep wordt er stoom toegevoegd aan de lucht en door het gebouw verspreid. De bevochtiger verwarmt het water tot het kookpunt en de opgewekte stoom bevochtigt de binnenlucht. In ziekenhuizen is soms al een groot stoomnet aanwezig.

De Condair DL systemen kunnen de nauwkeurigheid in regeling en hygiëne perfect waarborgen.

Welke luchtbevochtiging voor ziekenhuizen en zorginstellingen?

Door de overstap naar beproefde decentrale lagedruk adiabatische luchtbevochtigers, zoals de Condair DL, kunnen we optimaal gebruik maken van hernieuwbare energie en/of restwarmte. Deze systemen kunnen de nauwkeurigheid in regeling en hygiëne namelijk perfect waarborgen.

Adiabatische luchtbevochtiging

Het inbrengen van verneveld water en verdampen in de luchtstroom heet adiabatische bevochtiging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de energie-inhoud in de lucht. Veelal is dit duurzaam opgewekte warmte via condensatieketels, warmtepompen of opgeslagen warmte in de WKO. Dit zorgt voor een forse energiebesparing en CO2-reductie. 

Hygiënegarantie van 100%

In ziekenhuizen en OK-ruimtes is luchtbevochtiging noodzakelijk. Hygiënemaatregelen en extra bewerkingen zijn onontbeerlijk om de groei en verspreiding van ziektekiemen in adiabatische luchtbevochtigers te voorkomen. Door het gebruik van zuiver omgekeerd osmosewater in combinatie met ontsmettende zilverionisatie en door de precisieregelingen binnen adiabatische bevochtigingssystemen te optimaliseren, kan deze legionellaveilig en ziektekiemvrij functioneren. Daarom is de Condair DL een zeer duurzame oplossing, waarbij een 100% hygiënegarantie met hygiënecertificaat van beproeving op lange termijn wordt meegeleverd. Ideaal en noodzakelijk voor ziekenhuizen en zorginstellingen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details