De strenge hygiënevoorschriften, de leefbaarheid en het comfort voor bewoners, het zijn enkele factoren die ervoor zorgen dat voor de zorgsector een apart handboek voor constructie bestaat. Waarom stralingssystemen zoals klimaatplafonds de geknipte oplossing zijn voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en laboratoria? De Belgische specialist in metalen plafondoplossingen Interalu, bekend om haar metalen plafonds en zelfs marktleider in klimaatplafonds, licht het toe.
“Het verbruik in een ziekenhuis ligt bijna dubbel zo hoog als in een kantoorgebouw”, vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu. “Duurzaam bouwen is een uitdaging voor de zorgsector. Hedendaagse stralingssystemen koelen met hoge temperatuur en verwarmen met lage temperatuur. De energiebesparing is aanzienlijk.”
“Er zijn ellenlange lijsten betreffende normen zoals brandnormen en strikte regels voor hygiëne en onderhoud. En men wil niet inboeten aan thermisch comfort, dan kom je al snel bij klimaatplafonds als de geknipte oplossing”, aldus Miers. “Onze plafondsystemen zorgen voor koeling en verwarming dankzij geïntegreerde systemen en zorgen niet voor uitgedroogde lucht, luchtbeweging of geluidshinder. In plaats daarvan zijn ze tocht- en stofvrij: precies wat men zoekt.”
In ziekenhuizen zie je al langer klimaatplafonds in grote oppervlakte verschijnen. Zowel in België als in de buurlanden. “De schrijnende toestanden in tijden van COVID-19 met rusthuisbewoners die hun koeling, die via ventilatielucht gebeurt, niet mochten inschakelen, vermijd je met klimaatplafonds. Hygiënische lucht zal altijd nodig zijn, maar verwarmen en koelen kan gerust zonder luchtverplaatsing en dus zonder verspreiding van bacteriën.”
“Onze plafondsystemen worden vaak toegepast in renovatieprojecten, omdat ze een beperkte inbouwhoogte hebben”, aldus Miers. “Dat kunnen andere systemen niet bieden. In combinatie met de voordelen van klimaatplafonds zoals het optimaal thermisch, hygiënisch en ruimtelijk comfort, worden de klimaatplafonds veelvuldig toegepast in bestaande gebouwen die opgefrist worden.”