Hart van Overloon
02:45
17-12-2018

‘Wederom met liefde en in goede samenwerking gebouwd’

Met derde nieuwbouwproject is transformatie hart van Overloon voltooid

Ze kennen elkaar ondertussen van haver tot gort, algemeen directeur Bart van Roy van Bouwmij Janssen en ontwikkelaar Kees van der Kroon. Dat komt door de diverse projecten die ze in de afgelopen jaren samen hebben uitgevoerd. Drie ervan liggen op nog geen steenworp afstand van elkaar in het hart van Overloon. Met de oplevering van het derde project – een woon-zorgcomplex met commerciële ruimten – heeft het centrum van het dorp dan ook een flinke metamorfose ondergaan.

Er lagen wat oude woningen en een verouderd bakkerspand aan het 14 Oktoberplein in Overloon. Die werden afgebroken. De Plus-supermarkt was ook in een gedateerd pand gehuisvest, evenals een cafetaria. Die supermarkt zit nu in een nieuwbouw – met daarin eveneens appartementen – enkele meters verderop. Het oude supermarktpand werd afgebroken; daar is nu een woon-zorgcomplex met commerciële ruimten verrezen. Een deel van het gebouw – vijf afdelingen met zes zorgwoningen rondom een centrale woonkamer – wordt gehuurd door zorgorganisatie Pantein. De overige twintig reguliere appartementen – variërend van 70 tot 125 m2 – gaat Kees van der Kroon zelf verhuren.

Hart van Overloon

Logistiek plan
Kees van der Kroon en Bart van Roy vertellen dat met de bouw van het woon-zorgcomplex na de bouwvak van 2017 werd begonnen, nadat tijdens de bouwvak de sloop van het oude supermarktpand was uitgevoerd. Voorafgaand aan de bouw werden een flora- en faunaonderzoek uitgevoerd en werd in de grond gezocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog. “Die kom je in deze omgeving nogal eens tegen, maar hier is niets gevonden.” De twee heren geven vervolgens aan dat aan de uitvoeringsfase een intensief voorbereidingstraject vooraf ging. “De nieuwbouw ligt middenin het centrum, met winkelend publiek, schoolgaande jeugd en in de buurt een populaire ijszaak. Bovendien is er niet veel ruimte. Er is bijvoorbeeld maanden gewerkt aan onder meer het opstellen van een logistiek plan. Zo werd er een fuik gemaakt voor de vrachtwagens zodat die niet in de weg stonden. Verder is vooral met een vaste kraan, vanuit het midden van de bouw, gewerkt. We hebben bovendien een infoavond voor omwonenden gehouden en een informatietraject opgezet.” Kees van der Kroon: “Maar de meeste mensen hier kennen me persoonlijk; die stappen dus gewoon op me af als ze iets willen weten of kwijt willen.” Bart van Roy: “Het prettige is dat we al vijf projecten samen hebben uitgevoerd, steeds met nagenoeg dezelfde partijen. Je kent elkaar en weet wat je aan elkaar hebt. Dat draagt bij aan een soepele voortgang.” Een lastig aspect noemt hij het maken van afspraken met de nutsbedrijven. “Maar dat is bij vrijwel ieder project het geval. We hebben hier een tijdje gebruik gemaakt van noodvoorzieningen.”   

Hart van Overloon

Kwaliteit en duurzaamheid
Wat tijdens een wandeling door het gebouw opvalt, is de hoogwaardige uitstraling en de toepassing van duurzame materialen. Van Roy en Van der Kroon bevestigen dat. “Er is bewust gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid. Op het dak zijn bijvoorbeeld zonnepanelen gelegd. Verder zijn er veel onderhoudsvrije materialen gebruikt. Baksteen in een specifieke kleur zodat die niet gekeimd hoeft te worden. Zinken goten, gebakken dakpannen, zonwerend glas, vloerverwarming, rvs chiffons en thermostaatkranen in de badkamers. Maar je ziet het ook in de fraaie afwerking, het toepassen van warme, huiselijke kleuren. De bewoners hadden tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld een keuken naar eigen smaak te kiezen.” Ze wijzen er op dat de zorgwoningen helemaal zijn toegespitst op de doelgroep met alle noodzakelijke apparatuur, maar dat de reguliere appartementen eveneens geschikt zijn voor mensen met een zorgbehoefte. “Tussen de twee bouwdelen is een doorgang gemaakt waardoor medewerkers van Pantein gemakkelijk bij de overige appartementen kunnen komen.” Het complex, vertellen Van Roy en Van der Kroon, is onderkelderd. In de kelder bevinden zich de bergingen en 26 parkeerplaatsen. Buiten is nog een extra parkeerplaats voor medewerkers van Pantein. Onder die parkeerplaats is een drainagesysteem aangelegd.

Hart van Overloon
De nieuwbouw ligt middenin het centrum, met winkelend publiek, schoolgaande jeugd en in de buurt een populaire ijszaak.

Fraaie uitstraling
Het gebouw is nu nagenoeg klaar. Het cafetaria heeft er al een plekje in gekregen. “Dat was zo afgesproken, dat zij zich er zo snel mogelijk in konden vestigen.” De eerste huurders – vrijwel alle woningen zijn verhuurd – hebben vanaf half november hun intrek genomen. De cliënten van Pantein komen in de loop van februari. “Dat wordt zorgvuldig voorbereid, zodat de verhuizing niet te belastend is.” Van der Kroon en Van Roy geven aan terug te kijken op alweer een mooi project. “We hebben wederom met liefde en in goede samenwerking een aansprekend complex gerealiseerd. Een gebouw dat past in de omgeving. Dat vinden de omwonenden ook. Dat blijkt onder meer uit het feit dat er nauwelijks bezwaren tegen de omgevingsvergunning zijn ingediend. En uit de positieve geluiden die we horen. Het centrum van Overloon heeft dankzij drie opeenvolgende projecten nu een fraaie, eigentijdse uitstraling gekregen.” 

Hart van Overloon
Zorgwonen volgens de laatste normen in het hart van Overloon.

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Perry Filippini
Uitgelichte afbeelding: 
Links op de foto Bart van Roy, rechts Kees van der Kroon.

Bouwen aan de Zorg partners

SafeLiftOCMW Aalst