01:56
11-11-2015

Weerspiegeling van de zon zorgt voor bijzonder gevelbeeld

Aan de rand van Brussel, in een veilige, rustige, groene en dorpse wijk, heeft aannemer Amart nv vorig jaar een voormalig kantoorpand omgebouwd tot een modern rust- en verzorgingshuis. Het gebouw, met een oppervlakte van 7.800 m², kenmerkt zich door een aantal opvallende architectonische elementen. Metal Design Works heeft hieraan zijn steentje mogen bijdragen middels 1.800 m² aluminium gevelbeplating, waarin de glooiing van de omgeving duidelijk wordt weerspiegeld.

De opdracht voor residentie Paul Delvaux, een onderdeel van Orpea, is een goed voorbeeld van hoe social media voor je kan werken, vertelt René de Nijs, accountmanager bij Metal Design Works. “In oktober 2013 maakte ik een account aan op LinkedIn, waarop ik heel veel contacten tegenkwam waarmee ik de afgelopen jaren had samengewerkt. Zo ook de directeur van Amart nv, die al binnen een minuut reageerde op mijn verzoek om te ‘linken’. Hij vroeg me of ik een project voor hem wilde berekenen, maar helaas was dat project op dat moment te groot. Een maand later volgde een nieuwe aanvraag, voor residentie Paul Delvaux, die ik met beide handen heb aangepakt.”
In januari 2014 kreeg Metal Design Works de opdracht gegund, vertelt De Nijs. “Het ontwerp voor de gevel was al gereed, maar men was nog op zoek naar een partij voor de stabiliteitsberekeningen, engineering, productie, bouwcoördinatie en montage van de gevelbeplating. Vanwege de specifieke 3D-beweging die de platen hebben, hebben wij het project uitgewerkt in HiCAD, dat als voordeel heeft dat eenvoudig series gemaakt en doorgevoerd kunnen worden als de producten eenmaal zijn ingevoerd. Hierdoor hebben we het ontwerp relatief snel kunnen uitwerken. Belangrijk, want de voorbereiding van de bouw was inmiddels al begonnen.”

Bijzondere kleureffecten
De aluminium gevelbeplating is in horizontale banen tegen de gevel gemonteerd. “Om het glooiende gevelbeeld te realiseren, hebben we een keur aan platen moeten maken”, vertelt De Nijs. “Van platte panelen tot schuine en diepe panelen, hoekstukken en sluitpanelen. Om alle panelen goed te laten aansluiten, hebben we op locatie heel wat meetwerk moeten doen.” Alle beplating is voorzien van een RAL 1035 metallic poedercoating, vertelt hij. “De weerspiegeling van de zon zorgt voor bijzondere kleureffecten.”
Aan de bovenzijde van de gevelpanelen is een opvang gemaakt voor het hemelwater. “Door U-gootjes achter de panelen te monteren, hebben we ervoor gezorgd dat het regenwater alleen via de naden tussen de panelen naar beneden kan stromen. Een speciale wens van de architect.”

Kunstwerk
Het gebouw is voorzien van nieuwe serres en een loopbrug, waarvoor Metal Design Works onder andere de zij- en plafondbeplating aan de onderzijde heeft mogen maken. “Deze beplating is voorzien van de kleur RAL 8019, die aansluit bij de kleur van de kozijnen van de serre.”
Bovenop het dak is een dakopbouw geplaatst, waar de technische ruimte is ingericht. “Deze dakopbouw is volledig voorzien van aluminium gevelbeplating, ondanks dat deze vanaf de straatkant vrijwel niet zichtbaar is.” Bijzonder is volgens hem ook de dakrand van het gebouw, die de contouren van de gevelbanden daaronder volgt. “Als je de dakrand van bovenaf bekijkt, is het net een kunstwerk.”
Naar aanleiding van de gevel voor residentie Paul Delvaux is Metal Design Works benaderd om ook de gevel voor een nieuw project uit te voeren. Daarnaast heeft Metal Design Works opdrachten liggen voor bijzondere gevelprojecten, zoals universiteitsgebouw O in Antwerpen, de muziekacademie in Deinze en winkelcentrum Docks Bruxsel in Brussel.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Foto’s: Metal Design Works – Bart van Vlijmen

FEITEN EN CIJFERS
Architect PMO – Architecture SPRL
Aannemer Amart nv
Projectontwikkelaar Orpea Belgium
Gevelbekleding Metal Design Works
Opleverdatum juni 2015

Bouwen aan de Zorg partners