Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Welke rol neemt het UZA op als referentieziekenhuis voor het coronavirus?

Welke rol neemt het UZA op als referentieziekenhuis voor het coronavirus?

Het UZA is één van de twee referentieziekenhuizen in België voor de opname van patiënten met COVID-19 (coronavirus). Dat betekent dat de eerste bewezen patiënten die te ziek zijn om terug naar huis te keren, hier – of in het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel – zullen opgenomen worden. Het merendeel (+/-80%) van de bewezen patiënten zal echter thuis in isolatie spontaan kunnen genezen.

Als referentieziekenhuis bereiden we ons optimaal voor om mogelijke COVID-19-patiënten op te vangen in de juiste omstandigheden. Dat doen we in lijn met het plan van de overheid. We volgen concrete richtlijnen en hebben de nodige interne afspraken gemaakt om alles vlot te laten verlopen. De richtlijnen worden voortdurend herbekeken volgens de nieuwe beschikbare data.

Het UZA heeft de nodige ervaring en expertise in dergelijke infectieziekten. Onze medewerkers zijn vertrouwd met de standaardprocedures en krijgen nu ook extra opleiding en training om specifieke procedures voor COVID-19 aan te leren. Ook voor andere coronavirussen, zoals het MERS-CoV, heeft het UZA zich op gelijkaardige manier voorbereid.

Naar het einde van de krokusvakantie toe, wanneer veel mensen terugkeren uit vakantie, verwachten we een stijging in het aantal patiënten dat zich aanmeldt voor een screening op COVID-19. Om de normale werking van de spoedgevallen te verzekeren en patiënten sneller te helpen, werken we aan een aparte eenheid naast de spoedgevallendienst waar patiënten met een risicoprofiel gescreend kunnen worden. De eenheid zal onder voorbehoud vrijdag of zaterdag in gebruik worden genomen. Aan de ingang van de spoedafdeling komt signalisatie om patiënten rechtstreeks te verwijzen naar de aparte eenheid.

Heeft u vragen? Surf naar https://www.info-coronavirus.be/nl/. Hier vindt u meer informatie over wie in aanmerking komt voor screening en hoe u door de huisarts kan worden doorverwezen.

Bekijk ook de Terzake-reportage met medisch directeur Guy Hans.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details