Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Wensen komen uitop De Hoekstee
Elke woongroep heeft een eigen thema, van ‘urban pastel’ tot ‘urban industrial’.

Wensen komen uitop De Hoekstee

In de hedendaagse architectuur en het interieurontwerp van woonzorggebouwen staat het creëren van een ‘veilig thuis’ centraal. Vooral voor degenen met speciale behoeften, zoals individuen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS). Een toonbeeld van deze moderne aanpak is De Hoekstee, een project waarbij Exsta een centrale rol heeft gespeeld bij de inrichting van de woonkamers, met als doel om een duurzame, zelfstandige woonomgeving te bieden.

Het ontwerpconcept ondersteunt zowel de behoefte aan individuele ruimte als aan gemeenschappelijkheid.

Privédomein

De Hoekstee onderscheidt zich door zijn unieke ontwerp, van de hand van het gerenommeerde architectenduo Theo Kupers en Simone Drost. Het gebouw is ontworpen met de bewoners in gedachten, waarbij hun studio’s dienen als privédomeinen die essentiële rust bieden aan degenen die gevoelig zijn voor externe prikkels. Elke studio is uitgerust met een slaapkamer, badkamer en pantry, waardoor bewoners een zelfstandige en veilige ruimte hebben.

Sociale interactie

Verder dan alleen de studio’s, is de opzet van De Hoekstee gericht op het bevorderen van beweging en interactie, met tegelijkertijd genoeg ruimte voor individuele terugtrekking. De brede gangen, het ruime trappenhuis en strategisch ontworpen gemeenschappelijke ruimtes, zoals intieme zitjes in diepe vensterbanken, bieden zowel mogelijkheden voor privémomenten als voor sociale interactie. Dit ontwerpconcept ondersteunt zowel de behoefte aan individuele ruimte als aan gemeenschappelijkheid, essentieel voor bewoners met ASS.

De architectuur van De Hoekstee bevordert niet alleen interactie en activiteit, maar integreert ook met de natuur, wat resulteert in een stimulerende omgeving. Het gebruik van licht, zowel natuurlijk als kunstmatig, akoestiek en tactiele materialen draagt bij aan een sfeer van veiligheid en welzijn.

Het is belangrijk om te streven naar omgevingen die niet alleen functioneel zijn, maar ook comfortabel en aangenaam voor de bewoners.

Van ‘urban pastel’ tot ‘urban industrial’

De 35 bewoners leven in vier verschillende woongroepen, elk met een eigen thema, van ‘urban pastel’ tot ‘urban industrial’. Deze diversiteit zorgt voor een persoonlijke touch voor elke individuele bewoner. Drie van de vier woongroepen in De Hoekstee zijn horizontaal georganiseerd over de drie bouwlagen van het pand. Zo zijn de woongroepen omwille van de rust en veiligheid van de bewoners van elkaar gescheiden. De vierde woongroep is verticaal over drie verdiepingen ondergebracht, met een centrale verbindende trap die bewegen stimuleert. Deze woongroep is bestemd voor mensen die zelfstandiger kunnen leven. Elke groep beschikt over gemeenschappelijke voorzieningen zoals een woonkamer met keuken, werkplekken voor begeleiders en buitenruimtes voor ontspanning.

Dit project illustreert hoe een zorgvuldig ontworpen ruimte niet alleen esthetisch aangenaam kan zijn, maar ook een significante bijdrage kan leveren aan het dagelijks leven en welzijn van zijn bewoners.

Waardevolle omgeving

Exsta haalt veel vreugde uit het helpen van mensen met hun woonwensen en het verbeteren van hun levenskwaliteit. Het creëren van een thuis waar mensen zich veilig, gelukkig en gewaardeerd voelen. Het is belangrijk om te streven naar omgevingen die niet alleen functioneel zijn, maar ook comfortabel en aangenaam voor de bewoners, dat maakt écht het verschil!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details