Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Wensen vertalen naar mooie functionele zorggebouwen
Bosch en Duin: snel schakelen middenin de natuur. (Beeld: Oscar van der Wijk)

Wensen vertalen naar mooie functionele zorggebouwen

Zorgvastgoed ontwikkelen doe je samen. Dat is althans de insteek van Bogor Projectontwikkeling. Met een klein team onder leiding van Jan Bouter realiseert deze ontwikkelaar uit Gorinchem in heel Nederland kleinschalige woonzorgvoorzieningen, waarbij samenwerken de rode draad vormt. Bijvoorbeeld met Martha Flora, dat zorg biedt aan mensen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Alleen al in de tweede helft van dit jaar levert deze samenwerking drie nieuwe zorglocaties op. En er zit (veel) meer in het vat.

“We werken nu vijf jaar samen met Martha Flora en door die ervaring snappen we goed hoe we een Programma van Eisen om kunnen zetten in gebouwen voor hun bewoners”, begint Bouter. “Je zet zo’n gebouw neer voor een hele specifieke functie en het moet die functie zo goed mogelijk dienen. Daarvoor hebben wij veel geleerd van de samenwerkingen met bijvoorbeeld Martha Flora. Het is een succesvolle samenwerking geworden die veel mooie zorgprojecten heeft opgeleverd en nog gaat opleveren.”

In Martha Flora Dordrecht wonen de cliënten zelf op de begane grond en de eerste verdieping, de bovenste verdieping bestaat uit koopappartementen voor de reguliere markt. (Impressie: Kolpa Architecten)

Programma van eisen

Dat was voor Martha Flora ook één van de motieven om met Bogor in zee te gaan. Cornélie Scholten, vastgoedmanager bij de zorgaanbieder: “We hadden en hebben sterke groeiambities. As we speak hebben we tien operationele locaties, daar komen er dit jaar (2021; red.) nog twee bij en volgend jaar drie. We streven op langere termijn naar 25 tot 30 locaties en wie weet nog meer. Om dat te doen, heb je goede partners nodig die begrijpen wat wij belangrijk vinden. En wij leren daar ook van. Vijf jaar geleden telde ons Programma van Eisen 30 pagina’s. Na een grondige herziening in 2018 samen met bouwmanagement, architect en installatieadviseur is dat uitgebreid naar 210 pagina’s. Dat betekent een betere voorbereiding met veel minder faalkosten en een beter eindproduct.”

Meander

Ook zorginhoudelijk is er een goede klik tussen Martha Flora en Bogor. Scholten: “Wij bieden zorg aan ouderen met dementie en daarvoor creëren wij beschermde omgevingen met zoveel mogelijk autonomie. Dat uit zich in gebouwen met veel gemeenschappelijke ruimtes, waarmee wij ons onderscheiden van veel andere zorgaanbieders. Zo heeft elke woongroep zijn eigen kleine samenleving. Alle bewoners hebben daarin een eigen privé in de vorm van een studio van om en nabij 42 m2. Daarnaast is er per groep een meander, zoals we dit noemen. Deze bestaat uit een eetkeuken, huiskamer, tuinkamer, atelier, bibliotheek en buitenruimte. Daarin kan iedereen zich vrijelijk bewegen en een plek zoeken waar hij/zij zich prettig voelt. De een houdt van de reuring in de eetkeuken en de ander houdt van de rust in de bibliotheek. Niemand wil iets moeten, iedereen heeft behoefte aan autonome keuze. Bogor is een partner die dit begrijpt en kan vertalen naar mooie functionele gebouwen.”

Kanaalpark in Leiden, een gebouw met 70 woon-zorgappartementen, ontwikkeld door Bogor voor zorginstellingen Gemiva en De Haardstee. (Beeld: Oscar van der Wijk)

Bosch en Duin

Een mooi voorbeeld daarvan is Martha Flora Bosch en Duin, een eenlaagse zorginstelling die middenin de natuur staat en plaats biedt aan 27 bewoners. Bouter schetst twee routes bij een nieuw project: “Of je past de bestemming aan of je ontwikkelt een plan binnen de vigerende bestemmingseisen. Bij de eerste ben je zo vier jaar verder, in het tweede geval kun je snel schakelen. In Bosch en Duin stond een gedateerd gebouw waar we met dit nieuwe zorggebouw in lengte, breedte en hoogte gelijk bleven en daardoor binnen een half jaar konden beginnen. En dat komt uiteraard ook doordat we met het Programma van Eisen van ­Martha Flora kunnen lezen en schrijven.”    

Daktuin

Onlangs is in Breda na een nog korter ontwikkeltraject aan de ­Heuvelstraat gestart met de realisatie van een zorggebouw voor 28 mensen. Scholten: “Martha Flora Breda krijgt twee lagen, met op elke laag een meander. Op de begane grond kunnen de bewoners gebruik maken van de tuin, op de verdieping komt een balkon. In Bosch en Duin sluiten de twee meanders aan op de omringende natuur. Dat is bij elk gebouw van Martha Flora belangrijk: de bewoners, die vaak slecht ter been zijn, contact laten houden met de omgeving.” In Oegstgeest en Woerden wordt dat momenteel op een andere wijze uitgewerkt. Bouter: “Hier komen zorggebouwen te staan in een dicht bebouwde omgeving met beperkte buitenruimte. Deze krijgen daarom beiden een grote, goed bereikbare daktuin met groen en veel terras. Dat is niet alleen fijn voor de bewoners, maar ook duurzaam.”

Martha Flora Oegstgeest krijgt een grote, goed bereikbare daktuin met groen en veel terras. (Impressie: Kolpa Architecten)

Locaties

Op de vraag hoe Bogor aan de locaties komt, is het antwoord van Bouter simpel: “Daar lopen we meestal bij toeval tegenaan, maar dat is niet het belangrijkste. Belangrijker is wat je ermee kunt en of je de toekomstige bewoners daar deel kan blijven laten uitmaken van de samenleving. Het is ons en Martha Flora er alles aangelegen om te zorgen dat ze er nog steeds bij horen. Dat proberen we ook op te roepen met de architectuur en uitvoering: meestal met baksteen en vooral met de menselijke maat. De zorggebouwen die wij samen ontwikkelen, staan middenin de samenleving. Kolpa Architecten, een partner waar ik al lang samen mee optrek, heeft dat heel goed in de vingers en levert prachtige exclusieve bouwwerken. In het dit jaar geopende Martha Flora Dordrecht wonen de cliënten zelf op de begane grond en de eerste verdieping, terwijl de bovenste verdieping uit koopappartementen voor de reguliere markt bestaat.”

Waar ontwikkelaar Bogor de sturende partij is in het hele proces, heeft Martha Flora vooral een groeiend zorgvolume om te huisvesten. ­Scholten: “We hebben een vlekkenplan met zorgvraag, maar je kunt stellen dat er overal cliënten zijn en dat het er met de veranderende bevolkingssamenstelling steeds meer worden. Komt er een specifieke locatie voorbij, dan kijken wij vooral of deze past in ons portfolio en wat de positie van de concurrentie is. Is er een goede match dan kunnen wij uit ervaring zeggen dat we met Bogor in elk geval verzekerd zijn van een efficiënt, vlot ontwikkeltraject en een mooi eindresultaat.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details