Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Westfriesgasthuis helemaal ‘state of the art’

Westfriesgasthuis helemaal ‘state of the art’

Een trots moment was het op 16 februari volgens Nils van Mourik, manager facilitair bedrijf en vastgoed bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Toen werd fase twee van de nieuwbouw van het ziekenhuis met een omvang van 21.000 m2 officieel opgeleverd. De verhuizing van de verschillende poli’s en verpleegafdelingen naar de nieuwbouw is in volle gang; halverwege dit jaar worden hier de eerste patiënten geholpen.

Jaren van plannen maken gingen aan deze nieuwbouwfase vooraf. Het Westfriesgasthuis is ontstaan uit een fusie van het Sint Jans Ziekenhuis en het Streekziekenhuis West-Friesland in Hoorn. Het masterplan uit 1995 voorzag in nieuwbouw bij het Sint Jans Ziekenhuis, pal naast het NS-station. “Wij hebben er toen voor gekozen om die nieuwbouw niet in één keer te realiseren, maar te spreiden over meerdere fasen”, zegt Van Mourik. “Dat had te maken met de onzekerheden en de veranderingen in de zorgsector. Bij een fasering kun je de plannen aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden.”

Eerdere ervaringen
De eerste fase van de nieuwbouw, die aansluit op het oude Streekziekenhuis, werd al in 2003 opgeleverd. Vijf jaar later gingen de voorbereidingen voor de tweede fase van start. Van Mourik: “Daarbij konden we gebruikmaken van onze ervaringen uit de eerste fase, zaken aanpassen die toch niet helemaal voldeden en de wijzigingen in het bouwregime doorvoeren. Zo kent de nieuwbouw bredere gangen en zijn de patiëntenkamers ruimer van opzet. We hebben nu bijna alleen maar eenpersoonskamers, onze patiënten krijgen veel meer privacy. Het moeder- en kindcentrum bijvoorbeeld heeft kraamsuites en couveusesuites. Voor elke baby is er een eigen kamer, met eigen sanitair voor de ouders die in de suite kunnen verblijven.” De nieuwbouw voorziet verder in diverse poliklinieken voor onder meer kindergeneeskunde, geriatrie, dermatologie, reumatologie, interne geneeskunde en neurologie. Daarnaast komen er klinieken voor kindergeneeskunde, oncologie, neurologie en geriatrie. Tijdens de zomer wordt er gewerkt aan een nieuw laboratorium op de derde etage. Het Klinisch Chemisch Laboratorium, de afdeling Medische microbiologie en infectiepreventie (Comicro) en de afdeling Pathologie (Symbiant) worden daar samen ondergebracht. Op de zevende verdieping komt alle zorg die met nieren te maken heeft samen; patiënten kunnen met al hun vragen terecht op één plek. Bij deze nieuwe plek hoort ook een nieuwe naam: het Niercentrum. “En met een nieuw scopiecentrum voor darm- en maagonderzoek is het Westfriesgasthuis helemaal ‘state of the art’.”

Dezelfde uitstraling
Tegelijkertijd wordt dit jaar ook nog het gebouw uit de eerste fase deels heringericht. Zo worden het chirurgisch dagcentrum en het oncologisch dagcentrum verbouwd. Van Mourik: “We willen het ziekenhuis overal dezelfde uitstraling geven door bijvoorbeeld de inrichting van de wachtkamers in fase twee ook door te trekken naar de wachtkamers in de eerste fase.” Het Westfriesgasthuis telt nu 327 bedden, beduidend minder dan in 1995 werd voorzien. “Dat worden er ook niet meer”, voorziet Van Mourik. “De verwachte groei bleek niet nodig door veranderingen in de zorg. Westfriesland is nog wel een groeiregio; er worden enerzijds meer kinderen geboren en anderzijds neemt de vergrijzing toe. Maar de zorg is de afgelopen jaren steeds verder verbeterd, waardoor de ligduur enorm is verkort en we minder bedden nodig hebben. In 1995 was de gemiddelde opnametijd nog veertien dagen, terwijl wij in de toekomst hoofdzakelijk naar dagbehandeling toe gaan. In de eerste fase zijn ook meer patiëntenkamers gerealiseerd dan we nu nodig hebben. Daar gaan we flexibele werkplekken voor ons zorgpersoneel van maken. Ook de raad van bestuur krijgt daar een plek, waardoor ze dichter bij het hart van de zorg komt te zitten.” De laatste fase gaat over ongeveer vijf jaar van start. Daarvoor wordt eerst het oude gebouw van het Streekziekenhuis gesloopt, waar nu onder meer nog de stafafdelingen en ondersteunende diensten zitten.

Tekst: Henk Geist
Fotografie: Westfriesgasthuis

FEITEN EN CIJFERS
PROJECT nieuwbouw fase 2 Westfriesgasthuis
Opdrachtgever Westfriesgasthuis, Hoorn
Architect De Jong Gortemaker Algra, Rotterdam
Bouwmanagement Pieterse terwel grevink, Amersfoort
Start nieuwbouw januari 2013
Oplevering februari 2015
Totale oppervlakte gebouw 22.544 m²
Totale bouwkosten 40 miljoen euro inclusief btw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details