Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

‘When Creativity and Innovation meet Sustainability’ | AZ Zeno krijgt European Architecture Award

Coverfoto kopiëren
Het AZ Zeno in Knokke is een futuristisch gebouw dat als het ware boven het landschap zweeft. Licht en natuur zijn cruciaal in een architectuur die deel uitmaakt van het genezingsproces.

Tekst | Tekst | Johan Debaere Beeld | H.J. Durr

12 februari 2021 Leestijd 1 minuten

Deel dit artikel

Uit 517 inzendingen werden maar liefst vier Belgische projecten genomineerd. In de categorie ‘Health’, waar trouwens alleen maar Belgische projecten geselecteerd werden, schoot AZ Zeno van AAPROG-BOECKX.-B2Ai de hoofdvogel af.

Het ziekenhuis van Knokke, waarvan de vorm geïn­spireerd is op de kunst van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt op elk niveau door licht en natuur gedomineerd. De verbinding tussen binnen en buiten, tussen de zorgfaciliteiten en publieke zones verloopt immers vrijwel naadloos. De architecten besteedden veel aandacht aan duurzaamheid, maar ook aan het bouwen met focus op integratie van het landschap, de ecologische energie en de gebruikte materialen.

De bouwwerken voor dit project startten in 2013 en eind 2017 werd het futuristische gebouw met een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven in gebruik genomen. Deze European Architecture Award is niet de eerste prijs, want in 2018 werd AZ Zeno ook al bekroond met de prestigieuze World Architecture Festival Award.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details