Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Wonen en leven staan centraal in verpleeghuis moderne stijl

Wonen en leven staan centraal in verpleeghuis moderne stijl

Wonen zoals thuis is de beste manier om ouderen met dementie zich prettig te laten voelen. Beneden leven, boven slapen; gewoon in een rijtjeshuis. Middenin een reguliere woonwijk waar gezinnen met kinderen leven en waar tevens plaats is voor moestuintjes en een dierenweide.

Hofje Wendakker in het Gelderlandse Heerde is een goed voorbeeld van een modern verpleeghuis dat de uitstraling heeft van een regulier woonhuis. In opdracht van ouderenzorgorganisatie Viattence ontwierp Van Veen Architecten samen met ontwikkelaar Vitaal ZorgVast, bouwer BAM en investeerder Apollo Zorgvastgoedfonds twaalf woonhuizen waarbij in iedere woning plek is voor acht bewoners met dementie. In totaal dus 96 woonplekken, midden op de Veluwe.

De mens als uitgangspunt

Deze campusachtige omgeving is gerealiseerd op de locatie waar voorheen een grootschalig verpleeghuis gevestigd was. Op 4 november afgelopen jaar opende minister Hugo de Jonge deze locatie. Een locatie waar niet langer de ziekte centraal staat, maar juist de mens het uitgangspunt vormt. Ook bij Viattence weten ze dat door de sterke groei van ouderen die lijden aan dementie de zorg anders georganiseerd moet worden, afgestemd op het leven van de bewoners. Zoals zij gewend waren te leven, maar rekening houdend met hun huidige ziektebeeld en beperkingen. Daarom wordt gebruik gemaakt van de laatste ontwikkelingen op het gebied van domotica en start men tevens met een gps-proef met leefcirkels.
Dit biedt wijkbewoners de mogelijkheid om bewoners van dit moderne verpleeghuis via een app te volgen en indien nodig de zorg te alarmeren. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen die ervoor kiezen om dicht bij hun zieke vader/moeder te wonen, zonder al te veel inspanning precies weten waar deze zich bevindt. Een geruststellende gedachte.

2-hofje-wendakker-kopieren

Beneden leven, boven slapen; gewoon in een rijtjeshuis.

 

Andere werkprocessen

Hofje Wendakker is een goed voorbeeld van hoe organisaties de zorg anders kunnen inrichten. Met behulp van moderne technieken veranderen werkprocessen en dus ook de leefwereld van de bewoners. Zij zijn zich onderdeel van de reguliere wereld, maar voelen zich vooral nog gewoon mens. Werktijden worden aangepast aan het ritme van de bewoners. Deze hoeven niet meer per se om 21 uur in bed te liggen, zodat de nachtdienst rustig kan beginnen. De bewoner bepaalt zelf zijn dag- en nachtritme, vanzelfsprekend begeleid door de medewerkers. Tevens overlegt personeel met bewoners over wat er die dag gegeten wordt. Iedere woning beschikt over een eigen pasje om boodschappen te doen. Daarbij bestaat de mogelijkheid om bestellingen via een app te plaatsen en te laten bezorgen. Precies zoals moderne gezinnen ook leven. De bezorgdienst belt aan bij een gezin in de buurt, maar ook bij de bewoners van Hofje Wendakker. Stuk-voor-stuk kleine aanpassingen die het gevoel geven onderdeel van de reguliere wereld te zijn en niet op een terrein omringd met hekken te leven.

Details

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisatie van ruim vijftig particuliere woningen in de wijk. Over de indeling van het complete gebied is goed nagedacht en regelmatig overleg gevoerd. Zo kent het verpleeghuis een soortgelijke bouwstijl als de nieuwbouw van de particuliere woningen. Ook de visie op wegen, parkeren, binnentuinen en looproutes is aangepast op het complete gebied, dus inclusief de groepswoningen van Viattence. Medewerkers van deze ouderenzorgorganisatie konden bovendien vooraf meekijken en meedenken over de indeling van de woningen. Dit gebeurde tijdens de uitwerkingsfase met behulp van een 3D-bril. Vragen en opmerkingen over indelingen hadden vaak betrekking op details, maar juist deze details waren bepalend of bewoners zich thuis zouden voelen in de nieuwe omgeving. Huiselijkheid zorgt er niet alleen voor dat de senioren met dementie aangenamer wonen; ook de medewerkers voelen zich meer gewaardeerd. Indeling en inrichting zijn bepalend voor een positieve bijdrage aan hun levensgeluk.         

Behalve de bouw van de zorgwoningen is in het contract ook het 25-jarig onderhoud vastgelegd. Dit heeft als voordeel dat in het voortraject veel aandacht was voor het gebruik van materialen en bereikbaarheid van technische installaties. Tevens is het mogelijk om in te spelen op toekomstige veranderingen in de zorg. Het gaat om een investering die niet eindigt op de dag van oplevering.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details