Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Wonen en verzorging in toekomstbestendige panden
“Onze intentie is altijd geweest om op een open manier veel samen te werken met opdrachtgevers en andere aannemers en bedrijven.”

Wonen en verzorging in toekomstbestendige panden

Het zorgcomplex in Ter Aar is alweer het achtste zorgcomplex dat Van Vliet Bouw B.V. heeft gebouwd. Lars van den Akker, directeur-eigenaar van Van Vliet Bouw B.V. vertelt over zijn missie om zorgwoningen van hoge kwaliteit af te leveren die ook nog eens energieneutraal zijn.

Het idee voor de woon-zorgcomplexen ontstond in 2008. “Futurazorg is ontstaan vanuit de vraag naar kleinschalige zorg met regie voor de bewoners. Op dit moment zijn er meerdere concepten in Nederland, maar in 2008 waren we nog uniek. De bouw, ontwikkeling en zorg zetten we zelf op”, legt Van den Akker uit. 

Van Vliet Bouw B.V. ontwikkelt innovatieve producten en diensten en geeft dat allemaal vorm. “We bedenken hoe we het zelf, in de zorg, het liefst zien. Daar zijn optimale gebouwen uit ontstaan. Voor de totstandkoming hebben we onder meer de expertise gebruikt van personen met kennis van de zorg, adviseurs, gemeentes, GGZ en onze eigen kennis en expertise.”

“We bedenken hoe we het zelf, in de zorg, het liefst zien. Daar zijn optimale gebouwen uit ontstaan.”

De voordelen

Vanuit een duurzame gedachte was het realiseren van een duurzaam leefklimaat een belangrijk doel, vertelt Van den Akker. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel licht, een goede luchtkwaliteit, overzichtelijkheid, een ruime opzet en een mooie uitstraling. Dit staat allemaal in dienst van de bewoners, zodat zij zich optimaal thuis voelen.” Met deze woningen kan de hoge vraag naar zorg worden beantwoord. “We krijgen zelfs aanvragen van gemeentes. Zo is dit complex in Ter Aar ook tot stand gekomen. In Nieuwveen staat eenzelfde complex van ons. Hiermee is dit een goede aanvulling in de regio om te voorzien in de zorg voor ouderen.”

“Eerder hadden we altijd al energielabel A en voldeden we aan de BENG-normering, maar nu was ons doel energieneutraal.”

Energieneutraal

Van den Akker vertelt dat hij bij vorige projecten veelal gekeken heeft naar wat het bedrijf kon overnemen van eerdere projecten. Nu is gekeken naar een extra duurzaamheidsslag. “Eerder hadden we altijd al energielabel A en voldeden we aan de BENG-normering, maar nu was ons doel energieneutraal. Dat was wel een puzzel, omdat het lastig is om én een duurzaam leefklimaat te realiseren met fijne verwarmingen én het gebouw toch energieneutraal te houden. Gelukkig hebben wij veel expertise in huis, doordat we al sinds begin 2000 bezig zijn met hout als bouwconstructie. Hout is CO2-gunstiger dan bijvoorbeeld beton en is gemakkelijk aanpasbaar en dus van functie te veranderen. Zo bouw je heel duurzaam.” 

20 jaar vakmanschap toegepast

In 2003 begon Van Vliet Bouw B.V. en al snel vormde het bedrijf een samenwerkingsverband met een groep van 6 aannemers, Sament, om de handen ineen te slaan voor innovatieve houtbouwtoepassingen. “Onze intentie is altijd geweest om op een open manier veel samen te werken met opdrachtgevers en andere aannemers en bedrijven. We werken met veel innovatieve producten en diensten. Dit was dan ook de basis voor Futura. Sinds 2006 proberen we samen met andere bedrijven te innoveren. Zo is het prefab houtbouwsysteem ontstaan. Dit is een verbeterde versie van het welbekende houtbouwskelet. Wij hebben gekeken naar detaillering en geluidsklachten”, vertelt Van den Akker. “Met dit houtbouwsysteem, maar ook met onze andere werken, houden wij ons al 20 jaar bezig met duurzaamheid, dat is uniek!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details