02:19
11-11-2015

Wonen zoals thuis

Mevrouw Meijering loopt met haar rollator naar de winkel om een geurende fles shampoo te kopen. Ze loopt verder door brede gangen, langs gezellige pleinen en gaat dan buiten op een bankje zitten. Daar geniet ze van kleurrijke bloemen en het geluid van stromend water. Ondanks haar geheugenproblematiek kan ze in Coloriet Laarhof gewoon haar eigen gang gaan. Want hier woont ze zoals thuis.

Vóór de vernieuwing van Coloriet Laarhof zag het leven van mevrouw Meijering er heel anders uit. Net als in veel traditionele verpleeghuizen sliep ze op een meerpersoonskamer en leefde ze achter gesloten deuren op een afdeling van tien personen. Van onbelemmerd buitenlopen was geen sprake.

Kwaliteit van leven
Door de totale vernieuwing van Coloriet Laarhof is de kwaliteit van leven van mevrouw Meijering sterk verbeterd. Volgens directeur Bert Apperlo vormt de visie op kleinschalig groepswonen de basis van deze verandering. “Het gaat om een nieuwe kijk op kwaliteit van leven voor senioren met geheugenproblematiek. Wij weten dat mensen als mevrouw Meijering bewegingsvrijheid, veiligheid en privacy nodig hebben om zich goed te voelen. Die begrippen hebben wij vertaald naar keuzes in wonen, bouwen en werken.”

Meer ruimte
De bewegingsvrijheid van mevrouw Meijering is enorm vergroot doordat de functie van het gebouw is gewijzigd. “In de oude situatie was dit zowel een woonzorgcentrum als een kantoorlocatie. Door alle kantoormedewerkers van de ondersteunende diensten te huisvesten in een ander gebouw, ontstond er meer ruimte voor de bewoners”, vertelt adviseur huisvesting Renée Haze. “Daardoor konden we voor alle bewoners royale eenpersoonskamers realiseren en sfeervolle groepswoningen voor zeven personen. Deze woningen zijn gezellig ingericht zodat het werkelijk ‘wonen zoals thuis’ is. De warme tinten van de raam- en vloerbekleding van Vos Projectinrichting dragen daar zeker ook aan bij.”

Belevingstuin
“We weten dat mensen als mevrouw Meijering gedurende hun proces van geheugenverlies steeds meer behoefte hebben aan zintuiglijke prikkels”, vertelt Melinda Buining, medewerker bedrijfsbureau. “Daarom hebben we gekozen voor het aanleggen van een grote belevingstuin. Doordat Coloriet Laarhof helemaal op de begane grond gesitueerd is, kunnen alle bewoners deze tuin zowel vanuit hun woning als vanuit het grand café bereiken. Mevrouw Meijering loopt er graag rond met haar rollator. Ze maakt een praatje met een buurman die in de kas bezig is de radijsjes uit te poten of ze oefent trapbewegingen op de voetfiets. Omdat de paden lusvormig zijn aangelegd, heeft mevrouw Meijering het gevoel dat ze onbeperkt kan lopen zonder obstakels of hekken tegen te komen. In de tuin staan planten in verhoogde borders, zodat zij die kan aanraken zonder te bukken. Ze ruikt de geuren, ziet de kleuren, hoort het stromende water en proeft de lekkere aardbeien die er groeien.”

Domotica
“Bij Coloriet is techniek een middel om de kwaliteit van leven te verhogen”, vertelt Nico Heeman, manager bedrijfsvoering. “Daarom hebben we gekozen voor speciale domotica-toepassingen met bijvoorbeeld sensoren in stoelen en onder het matras van het bed. Die sensoren meten onder andere het hartritme en de ademfrequentie en kunnen daarmee aangeven wanneer een bewoner bezig is om wakker te worden of op te staan uit de stoel. De woonbegeleider krijgt dan een seintje op haar smartphone en tablet en kan zo nodig een handje helpen. Op deze manier helpt de domotica bij de veiligheid en de privacy van de bewoners.”

Tekst: Zwany Huiting
Foto’s: Coloriet Laarhof

FEITEN EN CIJFERS
Inrichting Vos Projectinrichting, Harderwijk
Bouwtijd April 2014 – september 2015
Oppervlakte Gebouw 7.600 m2, buitenruimte ca. 8.800 m2
Capaciteit 114 eenpersoonskamers verdeeld over 16 woningen
Faciliteiten Belevingstuin, grand café, winkel, kapsalon, ontmoetingspleinen
Totale bouwkosten 8 miljoen euro, inclusief btw

i-project-infov3Projectinfo

Vos Projectinrichting nauw betrokken bij renovatie
Vos Projectinrichting te Harderwijk is als ‘huisstoffeerder’ van Coloriet van begin af aan nauw betrokken geweest bij de renovatie van De Laarhof. In juni 2014 werd gestart met de eerste fase en werden de gangen, woonkamers, tuinkamers en bewonerskamers voorzien van nieuwe vloeren en raambekleding.
De laatste fase werd in september 2015 afgerond. “We kijken met gepaste trots terug op deze periode. Hoewel elke fase z’n uitdagingen kende als gevolg van een strakke planning en harde deadlines, is door de goede samenwerking met opdrachtgever en andere leveranciers alles naar wens verlopen. De firma Vos feliciteert Coloriet met het resultaat en wenst bewoners en werknemers veel woon- en werkgenot!”

Bouwen aan de Zorg partners