Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Wooncomfort begint bij de vloer’ in Nieuwe Woonzorgcampus ‘Demerhof’, Bilzen

‘Wooncomfort begint bij de vloer’ in Nieuwe Woonzorgcampus ‘Demerhof’, Bilzen

We leven met z’n allen langer. Wie nu met pensioen gaat, leeft tien jaar langer dan veertig jaar geleden. De capaciteitsbehoefte aan nieuwe verblijven om te genieten van een comfortabele oude dag, neemt dan ook spectaculair toe. De moderne woonzorgcentra zijn pareltjes van aangepast en comfortabel wonen. En die nieuwe aanpak begint bij de vloer, zoals ITEC Contract Floors en KH Services illustreren in de nieuwe woonzorgcampus ‘Demerhof’ in Bilzen.

Destijds met de beste bedoelingen gebouwd, maar de ‘rusthuizen’ van (meer dan) vijftig jaar oud, mogen inmiddels zelf ook met pensioen. Vandaag de dag hanteren we immers heel andere normen en inzichten inzake woon- en werkcomfort voor seniorenresidenties. Dat kunnen de bewoners van de nieuwe OCMW Woonzorgcampus Demerhof in Bilzen beamen: 3 verdiepingen van het eerdere rusthuis werden ‘gestript’ en omgetoverd tot 24 moderne serviceflats.
De hele campus Demerhof is een komen en gaan van bezoekers, verpleegkundigen, verzorgenden enzovoorts. Heel wat leven in de brouwerij dus en daarom moet met name de vloer tegen een stootje kunnen, afgestemd op zijn functie en behoefte. En precies daar ligt de uitdaging: hoe rijm je de behoeften van al die groepen in één oplossing, die ook nog eens fraai oogt?

Thuisgevoel
Voor de installatie van de vloeren deed ITEC een beroep op KH Services uit Koersel. Zaakvoerder Koen Hotterbeex: “We hebben IVC Group leren kennen op de Dag van de Afwerking. Daar waren we onder de indruk van hun nieuwste luxevinyltegels en ontdekten ook de andere producten. Ook al zijn wij een klein bedrijf met zes mensen en zij Europees marktleider, het klikte meteen! Nadat we waren uitgenodigd voor een fabrieksbezoek in Avelgem, kwam de bal aan het rollen. De eerste samenwerking liet niet lang op zich wachten.” Zo sloegen ITEC en KH Services in de zomer van 2014 de handen in elkaar voor de vloerbekleding van het Demerhof. “Meteen een van onze grotere projecten”, legt projectleider Ken Liberloo van KH Servcies uit. “Vinylvloeren van projectkwaliteit zijn uiteraard anders dan die voor residentieel gebruik. De functionaliteiten in een zorgcampus stellen specifieke vereisten: de vloer moet zeer onderhoudsvriendelijk zijn, een dikkere slijtlaag hebben die bestand is tegen het indrukken van zwenkwielen en tegen intensief gebruik én tegelijkertijd een warme en huiselijke uitstraling hebben.”
Voor die warme sfeer zorgt het heterogene houtmotief van de Itec Penta Wood Calais. Anders dan in bestaande of oudere rusthuizen, waar die typische homogene ‘ziekenhuisvloer’ ligt, doet dit meteen veel huiselijker aan. In de kamers ligt in totaal 1180 m2 van deze Itec Penta Wood. Voor de badkamers werd gekozen voor Itec I-safe antislipvloeren, 140 m2 in totaal. Met een 0,70 mm slijtlaag zijn deze vloeren niet alleen oersterk, maar ook superveilig (klasse 34/43 – EN 685).

Oog voor detail
ITEC ontwikkelt heterogene vinylvoeren in drie groepen: akoestische contractvloeren, supercompacte vloeren – die uitzonderlijk slijtvast zijn – en slipvaste veiligheidsvloeren die ideaal zijn voor bijvoorbeeld eetzalen en keukens. “Binnen die groepen biedt ITEC verschillende kwaliteiten aan, in verschillende standaardkleuren en -patronen”, zegt Ortwin Top van IVC Group. “Er is veel meer keuze aan dessins dan vroeger. Je kunt stellen dat de dessins en dus ook de sfeer die je in een residentiële context oproept, ook beschikbaar zijn voor projecten.”
Ken Liberloo: “Het was vrij snel duidelijk dat dit vinyl de oplossing was, ook al omwille van de prijstechnische troeven, bijvoorbeeld ten opzichte van een keramische tegel. Linoleum is door de natuurlijke materialen weer iets opener van structuur en dus vatbaarder voor het indringen van vlekken.” Tot slot maakt ook de plaatsing het verschil. KH Services besteedt extra aandacht aan een feilloze afwerking. “Het minste foutje springt meteen in het oog en kan de aanblik van de gehele vloer aantasten. Het plaatsingsgemak van ITEC vloeren biedt in dat opzicht een bijkomende troef.”
ITEC Contract Floors streeft naar kwaliteit en duurzaamheid. De IVC Group, eigenaar van het merk ITEC, legt dan ook een sterke nadruk op maatschappelijk duurzaam ondernemen. Alle producten worden gemaakt volgens de strengste eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Elke ITEC vinylvloer voldoet aan de Europese regelgeving inzake VOC-emissie (LOW VOC) en is volledig recyclebaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details