Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Wooninitiatief WiFinn: Toekomstbestendige woonvorm voor jongvolwassenen
De achterzijde van het gebouw. (Beeld: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen)

Wooninitiatief WiFinn: Toekomstbestendige woonvorm voor jongvolwassenen

In het centrum van Beneden-Leeuwen werd op 1 november het particulier wooninitiatief WiFinn geopend, een woonvorm voor 21 jongvolwassenen binnen het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het complex is gebouwd voor een specifieke doelgroep, maar opdrachtgever De Kernen heeft ook gedacht aan een eventuele volgende huurder.

De voorzijde van wooninitiatief WiFinn. (Beeld: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen)

Het project bestaat uit twee woonlagen met in totaal 24 wooneenheden die in beginsel allemaal hetzelfde zijn. 21 Appartementen zijn bestemd voor de bewoners, één appartement is omgebouwd tot teampost (24/7 begeleiding) en twee appartementen zijn uitgebouwd en vergroot tot twee huiskamers.

Duidelijkheid

Het initiatief begon in 2016 met de droom van een aantal ouders die zich hadden verenigd in de stichting WiFinn. Zij zochten een woonvorm voor hun kinderen, die afhankelijk zijn van specifieke zorg en 24-uurs begeleiding. De stichting kwam in contact met wooncorporatie De Kernen. Er werden plannen gemaakt voor de realisatie van de woonvorm. Jacky Gerrits, voorzitter van WiFinn en zelf ouder van één van de toekomstig bewoners: “Vanaf de start hebben we afspraken gemaakt, om duidelijkheid te creëren voor ons, als gebruiker en voor De Kernen als opdrachtgever en eigenaar van het gebouw. De huur voor de eerste vijf jaar staat vast, maar de intentie is huur voor minimaal 25 jaar.” Bas van Coolwijk, projectopzichter bij De Kernen: “Die duidelijkheid is voor ons natuurlijk ook prettig, maar de opdracht richting architect was ook duidelijk: ontwerp een complex dat we met wat eenvoudige aanpassingen kunnen verbouwen tot sociale huurappartementen, mocht de huurder om de een of andere reden het contract opzeggen. Met die volgende invulling is al rekening gehouden door individuele installaties en nutsaansluitingen. Voor de huidige doelgroep hebben we extra aanpassingen gemaakt om geluidsoverlast te voorkomen en voor de inbraakbeveiliging is een extra camerasysteem geïnstalleerd, mede omdat dat een nadrukkelijke wens was van de ouders. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het realiseren van een tweede lift en het toevoegen van een extra verbinding tussen slaapkamer en badkamer in het appartement.”

Van links naar rechts: Cees den Otter, Bas van Coolwijk, Jacky Gerrits en Kees Middelkoop. (Beeld: Uitgeverij Gelderland)

Bouwteam

Als bouwende partij was Aannemersbedrijf P. van Leeuwen al vroeg bij het project en via een bouwteamconstructie betrokken. ­Directeur Cees den Otter: “Dit bouwteamproject sluit goed aan bij onze organisatie. Zo’n 70-80 procent van onze projecten doen wij in bouwteam. We vinden het prettig om vroegtijdig mee te kunnen denken in het proces, om de opdrachtgever te kunnen adviseren met bouwprijzen, om de architect terzijde te staan met de uitwerking van de details en om de constructeur te ondersteunen bij de opbouw van de constructie. En bij dit project zat ook nog eens de toekomstige gebruiker van het gebouw aan tafel. Dat is prettig, want ook van die kant kwam zinvolle input. Zo is bijvoorbeeld de E-installateur gekozen op advies van de stichting. Als hoofdaannemer neem je daarmee toch een gok, maar het vertrouwen was vanaf aanvang zo groot dat we dat wel aandurfden.”

Bij de vierwekelijkse bouwvergadering en het tweewekelijkse technisch overleg werden eventuele onduidelijkheden weggenomen. Van Coolwijk: “De architect, Markt 38 uit Oosterhout, heeft meer dan 30 jaar ervaring met bouwprojecten voor de zorg en ook vanuit WiFinn kwam de nodige input. Daarmee lag er voor aanvang van de bouw een goed doortimmerd plan.   

Zo konden we voorkomen dat er tijdens de bouw ingrijpende aanpassingen moesten worden doorgevoerd. De tussentijdse kwaliteitsronden hebben wij als prettig ervaren. Als opdrachtgever blijf je op die manier goed op de hoogte van het werk.”

Alle appartementen zijn voorzien van een keuken, douche en toilet en slaapkamer, deels aangepast aan de individuele wensen van de toekomstige bewoners. (Beeld: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen)

Trots

Voor voorman-uitvoerder Kees Middelkoop was het een prettige omgeving, maar met de nodige uitdagingen. Hij startte in november 2021 met de bouw en kon eind oktober dit jaar zijn laatste ronde door het gebouw maken. ­“Allereerst hadden we te maken met de naweeën van COVID-19, dus de beschikbaarheid van mensen was soms een uitdaging. Wij hebben binnen ons eigen bedrijf ruim zeventig medewerkers, dus daar valt altijd wel iets te schuiven zodat werkzaamheden door kunnen gaan. Voor de onderaannemers leverde dat soms grotere problemen op. Daarnaast is het op tijd leveren van materialen een algemeen probleem, maar ook dat hebben we goed weten te organiseren, zij het soms met wat kunst- en vliegwerk. Al met al hebben we het hele project binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Daar ben ik best trots op.” Den Otter heeft daar nog een aanvulling op. “De nutsbedrijven hebben zich bij dit project van hun beste kant laten zien. Er wordt nog wel eens geklaagd over de nutsbedrijven, maar bij dit project hebben ze uitstekend werk geleverd. Dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Het complex heeft twee gemeenschappelijke woonkamers met keuken. Deze kunnen eenvoudig worden aangepast naar een tweepersoonsappartement. (Beeld: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen)

Duurzaamheid

Bij nieuwbouw speelt duurzaamheid een belangrijke rol, zo ook bij dit project. Van Coolwijk: “Het gebouw is gasloos. Op het dag liggen 207 PV-panelen en daarmee is het gebouw energieneutraal. Daarnaast hebben we warmtepompen met vloerverwarming geïnstalleerd en maken we gebruik van ventilatie met warmteterugwinning (WTW).”

Een extra uitdaging voor de bouwende partijen was de locatie van de bouw in het hartje van het dorp, tussen de woningen en nabij het winkelcentrum. Middelkoop: “We hebben veel aandacht besteed aan het schoonhouden en opruimen van de bouwlocatie. Er is nauwelijks overlast geweest van parkerende auto’s. We hebben daar zelfs complimenten over gehad van buurtbewoners. Dat is iets wat je niet vaak krijgt.”

Op dit moment (6 oktober, red. ) worden de laatst werkzaamheden aan het pand uitgevoerd. De partijen aan tafel kijken terug op een prettige samenwerking en een vlot verlopen bouw. Gerrits noemt het ‘een mooie bouwtijd’. “Het is een fantastisch project met een prachtig eindresultaat. Er zijn natuurlijk altijd wel wat kleine dingetjes, maar die zijn het noemen niet waard. Ik kan niet bedenken hoe we het beter hadden kunnen doen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details