Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonlocatie Zuiderdreef voelt als ‘thuis’
Op de verdiepingen beschikken de woongroepen over een ruim balkon. (Beeld: Michiel Boer)

Woonlocatie Zuiderdreef voelt als ‘thuis’

De balans vinden tussen functionaliteit en wooncomfort is altijd een uitdaging in zorgvastgoed. Voor de Zuiderdreef in Bergen op Zoom, de nieuwe woonlocatie van SDW voor mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand, zit dat wel goed, volgens unitmanager Andrea Naalden. “We hebben een functioneel en mooi gebouw neergezet waarvan onze bewoners zeggen ‘wat voelt het snel als thuis’.” 

Begin september verhuisden de laatste bewoners naar hun nieuwe woningen aan de Zuiderdreef. De gelijknamige woonlocatie ligt middenin de nieuwe woonwijk Markiezaten. Op een steenworp afstand staan een school en een sportcomplex en het gezellige historische stadscentrum van Bergen op Zoom is binnen tien minuten bereikbaar. “We werken altijd dicht in de wijk en zoeken de participatie”, vertelt Naalden. “Dat creëert betrokkenheid over en weer. Daarnaast zijn de goede bereikbaarheid en het onbetaald kunnen parkeren belangrijke voordelen.” 

Meerdere doelgroepen 

SDW biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand. De zorgverlener heeft 14 woonlocaties verspreid over de regio’s West-Brabant en Zeeland. De nieuwbouw in Bergen op Zoom is een belangrijke toevoeging aan deze portefeuille, volgens Naalden. “We zagen dat de wachtlijst voor jongeren en mensen met een lichte verstandelijke beperking steeds langer werd. Bovendien hadden we hier nog geen grote locatie voor verschillende doelgroepen. Doordat we toestemming kregen om het aantal plekken voor langdurige zorg met 21 uit te breiden, werd de realisatie van de Zuiderdreef haalbaar.”

De activiteitenruimte grenst aan de tuin. (Beeld: Michiel Boer)

Beschermde woonomgeving

De Zuiderdreef heeft 48 woonplekken, waarvan 16 individuele tweekamerappartementen, drie groepswoningen met elk acht eenkamerappartementen (zit/slaapkamer met eigen sanitair) en acht trainingsappartementen (drie kamers) voor gezinnen waarvan de ouders een verstandelijke beperking hebben. Alle bewoners wonen intern, achter dezelfde voordeur. Ze krijgen de begeleiding die ze nodig hebben en wonen er volledig beschermd. Geavanceerde domotica zorgt voor een veilige woonomgeving en ondersteunt de zorgmedewerkers bij hun werkzaamheden. “Naast begeleiding bieden we als dat nodig is ook intensieve verzorging. Dit maakt dat cliënten hier in vele gevallen levensbestendig kunnen wonen”, vult Naalden aan. 

Zorgtechnische behoeften 

De ontwikkeling en realisatie van het gebouw is in handen van bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal. Samen met Marquart Architecten en belegger Carestone Property vormt het bouwbedrijf hetzelfde team dat een paar jaar geleden wooncomplex Aan de Zuidwal in Steenbergen voor SDW realiseerde. “Er is toen een samenwerking ontstaan die naar tevredenheid van alle partijen heeft gewerkt. SDW wilde dit graag voortzetten”, vertelt Bas Moens, algemeen directeur van Aan de Stegge Roosendaal. De kennis en ervaring die in Steenbergen was opgedaan, kon in Bergen op Zoom worden gebruikt om een nog beter gebouw neer te zetten. “We hebben de projectgroep aangevuld met de locatiemanager en vertegenwoordigers van het zorgpersoneel. Door hun inbreng konden we het ontwerp al in een vroeg stadium optimaliseren. We hebben op voorhand al rekening gehouden met de wensen van het zorgpersoneel, door niet alleen te ontwikkelen vanuit bouwtechnisch oogpunt maar ook vanuit zorgtechnische behoeften. Denk aan werkplekken op de woongroep, een linnenkamer op de juiste plek en het vroegtijdig nadenken over de indeling van de groepen, om de juiste match te kunnen krijgen.”

Compact gebouw 

De Zuiderdreef is traditioneel gebouwd, met een kalkzandsteen skelet, breedplaatvloeren en metselwerk gevels. Een punt van aandacht was de fundering. Vanwege de zware kleigrond en vele grondwaterlagen die typerend zijn voor deze omgeving, moest worden gewerkt met een bijzonder funderingssysteem. “Sowieso moesten we boren, vanwege de trillingsoverlast voor de omgeving. Door de grondwatersituatie kon dat niet met een standaard systeem, maar moesten we grondverdringende palen gebruiken”, vertelt Moens. Architectonisch moest het gebouw aansluiten op omliggende bebouwing en het toegepaste kleurgebruik. Daarmee was de footprint van het gebouw bekend: maximaal vier bouwlagen en metselwerk gevels. Het compacte gebouw heeft een rechthoekige vorm met uitkragende balkons. De woongroepen hebben een groot gezamenlijk balkon, de individuele appartementen en gezinswoningen hebben een eigen balkon of, op de begane grond, een tuintje. Ook is er een gezamenlijke buitenruimte op maaiveldniveau, aansluitend op de activiteitenruimte. 

De gevel wordt onderbroken door uitkragende balkons. (Beeld: Michiel Boer)

Eigen inbreng

Bij de afwerking en inrichting van de appartementen zijn de bewoners actief betrokken. “We vinden het belangrijk dat mensen zich hun woning eigen kunnen maken”, vertelt Els Hagenaars, adviseur Vastgoed en Facilitair. “Ze mochten daarom van één wand en de gordijnen zelf de kleur kiezen. De woongroepen zijn door ons alleen met het noodzakelijke meubilair ingericht. We laten het aan de groepen zelf over om het gezellig te maken met planten en accessoires en er zo een eigen sfeer aan te geven.” Voor de afbouw was overigens veel minder tijd dan gepland. Al in mei werd duidelijk dat de bouw voorliep op de planning. “Medio mei hebben we de knoop doorgehakt om in plaats van oktober al voor de zomer op te leveren. Best bijzonder als je bedenkt dat we toen al vol in de coronacrisis zaten”, zegt Naalden. 

Inmiddels is de woonlocatie alweer enkele weken operationeel. Alle betrokkenen kijken met een trots gevoel terug op het project. “We bouwen voor veel verschillende doelgroepen, maar het mooie hier is dat de bewoners zo intens blij zijn”, zegt Moens. Hagenaars en Naalden sluiten zich daarbij aan. “We horen van cliënten dat ze hun woning zo mooi vinden en dat het zo fijn is dat ze er zelf een draai aan konden geven. En wij vonden het erg prettig om met een bouwer te werken die het met hart en ziel echt mooi wilde maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details