03:20
14-11-2015

WZC Sint-Bernardus Bassevelde kiest voor vernieuwend concept

WZC Sint-Bernardus in Bassevelde koos resoluut voor kleinschaligheid. Twaalf leefgroepen van acht mensen kunnen in de vier nieuwe woonblokken van drie verdiepingen ten volle genieten van het vernieuwende concept, waarin een huiselijke sfeer, autonomie, privacy en ontmoeting de sleutelwoorden zijn.

Het intergenerationele model staat voorop in de Oost-Vlaamse gemeente. De zusters Bernardinnen besloten enkele jaren geleden immers om de grote site van 3,5 hectare om te vormen tot een woonzorgzone voor heel diverse bewonersgroepen. “In het centrum wonen uiteraard mensen met een hoge zorgbehoefte, lichamelijk of mentaal”, opent algemeen directeur Guy Claeys. “Daarnaast zullen er op termijn twee blokken van een vijftigtal sociale assistentieflats komen voor mensen die nog voor een stuk valide zijn, maar zorg op maat kunnen krijgen. Eén blok zal verbonden zijn met ons centrum. Op de site bevindt zich ook een kleuterschool en lagere school. Er komen ook nog eens 24 éénsgezinswoningen voor jonge mensen. Centraal zal er een dorpsplein komen.”

Weg van verpleegcultuur
Het WZC kan dankzij de nieuwbouw de leefgroepen van twintig naar acht bewoners reduceren. “Er zijn 48 bedden voor dementerenden en 48 bedden voor mensen met een fysische zorgbehoefte”, licht Claeys toe. “We kunnen een huiselijke sfeer scheppen. De groepen zijn niet aan elkaar geschakeld. Je kan niet vanuit de ene leefhoek de andere betreden. De circulatie vindt plaats via de kelder, met de lift kan men een leefhoek bereiken. Door die autonomie is er een grotere flexibliteit mogelijk. Zo kunnen de bewoners op een ander tijdstip eten of activiteiten doen. Onze nieuwbouw laat ook extra privacy toe. We willen op die manier het klassieke ziekenhuismodel doorbreken.” De kleinschaligheid laat volgens Claeys ook extra ontmoetingen en interactie toe. “Er ontstaat een andere groepsdynamiek en een eigen cultuur, die positief is voor bewoners die vroeger minder aan bod kwamen. Bezoekers hoeven niet meer naar de cafetaria te gaan, ze kunnen gerust ook in de gezellige living van de leefgroep van acht mensen zitten. Dat zorgt voor een emancipatorisch element. Daar waar we het vroeger moesten doen met onze dagzaal voor 48 mensen. Zowel voor de bewoners, personeelsleden als bezoekers was het even aanpassen, maar de reacties zijn positief. We zijn definitief afgestapt van de klassieke verpleegcultuur.”

Prefabbouw
Group Monument, de belangrijkste Belgische bouwonderneming voor het restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde, betrad met het project van het WZC Sint-Bernardus duidelijk ook nieuwe paden. De nieuwbouw telt vijf niveaus, waarbij de kelder en de derde verdieping worden ingenomen door technische ruimten. Er is een aantal groendaken. Voorts is er een opslagcapaciteit van 70.000 liter regenwater, dat gerecupereerd wordt om onder meer de 120 toiletten te spoelen. Er werd in hoofdzaak aan prefabbouw gedaan. De afwerking van de buitenzijde gebeurde met verlijmd parament en gevelpleisterwerk. Er zijn twee grote beddenliften. “Om geen grote energieverliezen te hebben, werd een BlueKit-liftschacht geïnstalleerd. Die maakt het mogelijk om de openingen bovenin de liftschacht te regelen, wat zorgt voor een grote besparing op de energiefactuur”, vertelt hoofdprojectleider Luc Dewulf.
“De helft van het gebouw is onderkelderd. Daar bevindt zich een gepolierde betonplaat. De gang voor het publiek is afgewerkt met een vinylvloer. De twee blokken met leefruimtes bevinden zich op de begane grond en de eerste en tweede verdieping. Voor de circulatieruimtes hebben we geopteerd voor een rubbervloer.” Het buitenschrijnwerk bestaat uit ramen en deuren uit hout-aluminium. Aan de zonzijde van het gebouw is overal uitvalzonnewering bevestigd, die zoveel mogelijk licht binnenlaat en toch de intrede van rechtstreeks zonlicht vermijdt. Vanuit hun comfortabele woonkamers met een oppervlakte van 26 m² kijken de bewoners op de binnentuin. Daarnaast is bijna overal led-verlichting.

Huiselijk gevoel
“Om een huiselijke sfeer op te wekken, zijn zowel de leefruimten als kamers afgewerkt met laminaatparket. In elke kamer zijn er kamerhoge gordijnen. Er wordt gebruikgemaakt van vrijloopdeuren. De sanitaire cellen zijn uitgerust met brede schuifdeuren, die het voor het personeel extra gemakkelijk maken. De oproepen vanuit de kamer gebeuren via smartphone”, besluit Dewulf. WZC Sint-Bernardus hanteert een dwaaldetectie, waarbij de dementerende bewoners een badge aan hun pols dragen. De deuren naar de trap en de lift blokkeren zodra ze naderen.

Tekst: Michel Vanden Heede
Foto’s: Sint-Bernardus

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever vzw Sint-Bernardus Bassevelde
Gebruiker vzw Sint-Bernardus Bassevelde
Architect AVA Partners Gent
Hoofdaannemer nv Monument Vandekerckhove Ingelmunster
Vast interieur EB Projects, Herentals
Startdatum bouwwerken 1 oktober 2012
Einddatum bouwwerken 16 december 2014
Aantal bedden 96
Oppervlakte woonzorgcentrum 7.500 m2
Kostprijs bouwwerken 12 miljoen euro

i-project-infov3Projectinfo

EB Projects levert maatwerkmeubilair voor WZC Sint-Bernardus

EB Projects bouwde voor het project WZC Sint-Bernardus in Bassevelde dertien keukens, evenveel haspelmeubels, scheidingsmeubels en maar liefst 96 cellen op conceptbasis. Elke cel bestond uit inkom- en vestiairekasten, een schuif- en draaideurgeheel en een sanitair kastje, die samen één geheel vormden. Frank Geerts, afgevaardigd bestuurder van EB Projects, vertelt dat het hele concept tot in detail is uitgedacht en een doorgedreven voorproductie kende binnen het atelier. “Hierdoor en door een goede atelierplanning en logistiek is het hele traject vlot verlopen.”

Compacte conceptbouw
Bart Bruyndonckx, technisch commercieel medewerker bij EB Projects: “Als specialist in het fabriceren, leveren en plaatsen van maatwerkmeubilair, hebben we binnen de zorgsector een stevige reputatie opgebouwd. Door de steeds veranderende wetgeving merken we duidelijk dat er een bepaalde trend ontstaat binnen de indeling van de zorgkamers. De compacte conceptbouw zit in de lift en daar waren wij vroeg bij.” Ondertussen loopt er een volgend project – met liefst 125 kamers – dat eveneens een compacte conceptbouw heeft.
EB Projects is niet enkel actief in het zorgwezen, maar ook binnen de sociale sector en de kantoorwereld. “Overal waar iets uit hout op maat dient te worden gemaakt, zijn we graag van de partij”, vertelt Geerts. “Elk project op zich is uniek en uitzonderlijk, temeer omdat we steeds meer geconfronteerd worden met een andere kijk, ideeën en inbreng van architecten en zelf onze creativiteit, innovatiedrang en vooral ook ervaring aan bod kunnen laten komen.”

Uitbreiding machinepark
EB Projects gelooft zeer sterk in de toekomst. “Zo hebben we zeer recentelijk een behoorlijk grote investering gedaan in ons machinepark. Vervanging maar zeker ook uitbreiding”, aldus Geerts. “Het accuraat inspelen op de steeds strakkere tijdslimieten noodzaakte ons om snellere machines in te schakelen.”

Lees meer over: Bassevelde , Sint-Bernardus

Bouwen aan de Zorg partners