Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
WZH Vliethof, Voorburg | Stijlvol wonen voor ouderen met dementie

WZH Vliethof, Voorburg | Stijlvol wonen voor ouderen met dementie

Het tweede weekend van september lag de rode loper uitgerold voor de bewoners van het nieuwe WZH Vliethof in Voorburg. Na een tijdelijk verblijf in Leidschenveen konden ze eindelijk hun kamers betrekken in dit prachtig gelegen zorgcentrum, dat zich volledig toelegt op dementerende ouderen. Aan alles is gedacht om de bewoners in een stijlvolle, huiselijke omgeving de beste zorg te bieden.

voorburg WZH vliethof Bouwen aan de zorg

WZH Vliethof staat pas aan de Vliet. Om de schaal te ‘breken’, is het volume met verschillende kleuren metselwerk opgeknipt.

 

WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) biedt specialistische zorg en huisvesting voor mensen die niet meer thuis kunnen verblijven door fysieke en/of geestelijke problemen. De organisatie beschikt daarvoor over vijftien woonzorgcentra in Den Haag, Leidschendam/Voorburg en Zoetermeer. De nieuwste aanwinst staat op een bijzondere locatie in het oude gedeelte van Voorburg, aan de Raadhuisstraat en pal aan de Vliet.

voorburg WZH vliethof Bouwen aan de zorg

Willem Verloop: ‘De bewegingsvrijheid op elke woonlaag is maximaal, daarmee houd je de
mensen actiever’.

 

Binnen-buiten

Annemieke Anneveldt, communicatieadviseur bij WZH Vliethof, wijst naar het water: “Je ziet dat de tuin aan de Vliet ligt, in de luwte van het L-vormige gebouw. Onze bewoners kunnen in de veilige omgeving van de eigen tuin heerlijk buiten zitten en van de langsvarende bootjes genieten. Alle huiskamers en salons liggen ook aan de tuin en hebben twee meter hoge ramen en grote balkons. Aan contact met buiten dus geen gebrek.” De kwaliteit van de buitenruimte is één van de pluspunten die WZH Vliethof zijn meerwaarde geeft. Anneveldt: “Je wilt niet alleen in een fijne sfeer de beste huisvesting en zorg bieden voor de bewoners, maar ook voor hun families. Dat draagt eraan bij dat ze hun ouders hier graag zien wonen én dat ze er zelf ook met plezier langskomen.”

voorburg WZH vliethof Bouwen aan de zorg

Eethoek met keuken.

 

Mockup badkamer

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 7.000 m² verdeeld over vier lagen. Daarin zijn in totaal negentig woonunits ingericht, elk met een verblijfsgedeelte van 15 m² en een badkamer van 7 m². Willem Verloop begeleidde als projectadviseur Bouw van WZH de nieuwbouw: “Het zijn ruime, comfortabele privévertrekken met standaard een bed, een linnenkast en een kluisje. De badkamer is helemaal geoptimaliseerd voor de doelgroep. Bij aannemer De Lange en van den Berg hebben we in een loods een mockup gebouwd van de badkamer en samen met een ergotherapeut en zorgadviseurs de inrichting bepaald. We voorkomen daarmee zoveel mogelijk dat iemand kan vallen. De badkamer is nu bovendien geschikt voor een douchebrancard én ergonomisch het meest optimaal voor de zorgmedewerker.”

voorburg WZH vliethof Bouwen aan de zorg

Eén van de speciaal ontworpen borden met uitgefreesde pictogrammen.

 

Huiskamers

Net zo belangrijk als de privévertrekken zijn de huiskamers in WZH Vliethof. Anneveldt: “Voor elke acht tot tien bewoners hebben we een volledig uitgeruste huiskamer van ruim 60 m² ingericht, met onder meer zitjes, een eettafel en een flinke keuken waar dagelijks vers wordt gekookt. Elke huiskamer heeft een vast team van huiskamerbegeleiders en zorgmedewerkers. Dat team kan door de kleinschalige opzet goed kan inspelen op de specifieke behoeften en wensen van de bewoners.”      

Oriëntatie en sfeer

In de inrichting en aankleding is ook veel energie gestoken. Verloop: “Uiteraard is het belangrijk dat de bewoners zich gemakkelijk kunnen oriënteren. Daarom hebben alle slaapkamers een naambordje met foto, hebben de huiskamers en verdiepingen hun eigen kleur en zijn alle ruimtes voorzien van speciaal ontworpen borden met uitgefreesde pictogrammen. De bewegingsvrijheid op elke woonlaag is maximaal, daarmee houd je de mensen actiever. Alleen de bergruimtes en de trappenhuizen zijn beperkt toegankelijk. Verder hebben we veel aandacht gegeven aan de sfeer in huis. Voorburg is best een chique gemeente en daarom zijn we met het ontwerpteam tot een moderne uitwerking gekomen van een klassiek Engelse stijl, met lambriseringen, decoratief behang, PVC-vloeren met parketlook in visgraatmotief met bies en passend meubilair. De nostalgische muziek op de achtergrond maakt de sfeer compleet. Boven de tafels en zitjes hangen mooie armaturen die zich in intensiteit en kleur automatisch aanpassen aan de daglichtsituatie.” Binnen valt op dat de huiskamers heel open zijn. Verloop: “Dat draagt bij aan het makkelijk kunnen oriënteren en zorgt ervoor dat daglicht overal kan doordringen. Daarom zit er veel glas in de houten kozijnen tussen de huiskamers en de gangen.”

voorburg WZH vliethof Bouwen aan de zorg

Hoofdentree.

 

Grand Café

De hoofdentree van WZH Vliethof ligt aan de Raadhuisstraat, centraal aan de voorzijde van het gebouw. De sfeer wordt bij binnenkomst nu eens niet bepaald door een receptiebalie. Bij WZH Vliethof loop je bij binnenkomst het gezellige Grand Café in. Daar kunnen bewoners en bezoekers genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op zowel de Raadhuisstraat als de eigen tuin aan de Vliet. Ook hier vind je PVC-vloeren in parketlook, in visgraatmotief met bies met daarnaast een houten plafond, kleurrijk meubilair en een open sierhaard.

Duurzaam en veilig

WZH Vliethof is een duurzaam opgezet gebouw. Het betonskelet is traditioneel uitgevoerd, met goed geïsoleerde baksteengevels en onderhoudsarme kunststof kozijnen. In alle vloeren ligt vloerverwarming die primair wordt aangestuurd door een warmtepomp, met een gasketel als back-up. Op het dak zijn honderd zonnepanelen geïnstalleerd die voor de meeste stroom zorgen. Onder het gebouw is een kelder aangelegd met 26 parkeerplaatsen voor auto’s en een fietsenstalling. De parkeerplaatsen zijn in het bijzonder bedoeld voor avond- en nachtpersoneel. Dat hoeft nooit in het donker over straat. Aan alles en iedereen is gedacht bij WZH Vliethof.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details