Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zetels met opstahulp als blikvanger in nieuw WZC in Moorslede
Haelvoet leverde 70 ZenSo-zetels in Moorslede, 35 daarvan met raising & sitting assist.

Zetels met opstahulp als blikvanger in nieuw WZC in Moorslede

Woonzorg Moorslede heeft enkele maanden geleden bouwfase 1 van de vervangingsnieuwbouw met 72 ruime woonunits en bijhorende leefruimten in gebruik genomen. Er volgt volgend jaar nog een tweede bouwfase, wat het totaal op 102 nieuwe woonunits zal brengen met 9 kortverblijven. Duurzaamheid en innovatie zijn twee belangrijke sleutelbegrippen binnen dit vernieuwingsproject. Familiebedrijf Haelvoet uit Ingelmunster mocht het meubilair leveren, waarvan 35 hypermoderne zetels die de bewoners helpen bij het opstaan.     

De oude gebouwen die nu afgebroken worden, dateren van de jaren tachtig. “Het gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse normen en verwachtingen”, zeggen afscheidnemend directeur Johan Scharlaken en zijn opvolger Wouter Van der Donckt. “In een eerste bouwfase realiseerden we de vleugel met de nieuwe hoofdingang en een vleugel met 72 woonunits, voorzien van vier grote leefruimtes, enkele burelen en vergaderzalen. De afbraakwerken van de nog resterende oude middenvleugel zijn gestart en volgend jaar wordt de laatste oude zijvleugel gesloopt. Op de plaats van deze laatste zijvleugel komt een nieuwe vleugel met nog eens 30 woonunits met bijhorende gemeenschappelijke ruimten.”

Voor de bewoners betekent deze investering vooral een grote stap vooruit op het vlak van woon- en leefkwaliteit. “Daar waar de woonunits vroeger 12 tot 18 vierkante meter groot waren, hebben onze bewoners nu minstens 25 vierkante meter ter beschikking. Het nieuwe gebouw is er zo op ontworpen dat bewoners uitgenodigd worden om andere bewoners en bezoekers te ontmoeten in de voorziene gemeenschappelijke ruimten.”

Johan Scharlaken en Wouter Van der Donckt zijn tevreden met het resultaat.

Zin voor vernieuwing

Woonzorg Moorslede pionierde jaren geleden al, toen het als één van de eerste woonzorgcentra in België kortverblijf aanbood. Nu neemt het op verschillende vlakken die rol terug op. Zo werd in het nieuwe gebouw een warmtekrachtkoppeling voorzien. Dit ­systeem wekt gelijktijdig warmte en elektriciteit op, in tegenstelling tot een klassieke energievoorziening met een gescheiden levering van elektriciteit (elektriciteitsmaatschappij) en opwekking van warmte (klassieke stookinstallatie). De eigen geproduceerde elektriciteit kan geleverd worden aan het net of gebruikt worden voor een deel van de elektriciteitsbehoeftes van het woonzorgcentrum. De restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van het nieuwe woonzorgcentrum. 

Diverse andere innovaties verbeteren het vrijheidsgevoel van de bewoners en de werkbelasting van de medewerkers. “Onze bewoners dragen bandjes waarmee ze op elke locatie binnen het woonzorgcentrum om assistentie kunnen vragen. In het polsbandje zit ook een tracker, die een alarmsignaal activeert als een bewoner met zwerfgedrag de veilige woonleefomgeving zou verlaten. Op die manier kunnen we bewoners met zwerfgedrag vrij laten wandelen.” Als een bewoner om assistentie vraagt vanuit zijn/haar woonunit, kunnen de medewerkers via een spreekluisterverbinding tussen een handset en kamerunit contact opnemen met de bewoner om na te gaan welke hulp hij of zij nodig heeft. “Op die manier kunnen onze medewerkers meteen de prioriteit bepalen, en hoeft er minder heen en weer gelopen te worden.”    

De ZenSo-zetel met opstahulp was hier de ideale oplossing.

Esthetisch en ergonomisch zorgmeubilair

De innovatie en duurzaamheid in het project worden doorgetrokken in de inrichting. Familiebedrijf Haelvoet uit Ingelmunster, dat al 90 jaar zorginstellingen van stijlvol en comfortabel zorgmeubilair voorziet, mocht er alle meubilair leveren. Daar springt vooral de gloednieuwe ZenSo-zetel in het oog.  “We hebben deze revolutionaire zetel met opstahulp in september 2021 gelanceerd”, zegt projectmanager Charlotte Keerman van Haelvoet. “Intussen kregen we al veel positieve feedback en waardering van gebruikers. Woonzorg Moorslede is één van de eerste klanten waar we deze stoel mochten leveren.”

De stoel geeft zowel gebruikers als zorgpersoneel extra ergonomische ondersteuning. “De ondersteunende beweging van de raising & sitting assist vergemakkelijkt het opstaan en het neerzitten voor de bewoners, waardoor het personeel minder kracht hoeft te gebruiken om hen daarbij te helpen.”

Haelvoet leverde 70 ZenSo-zetels in ­Moorslede, 35 daarvan met raising & sitting assist. “In onze showroom in Ingelmunster kunnen altijd de meest nieuwe producten bezichtigd en uitgeprobeerd worden”, zegt ­Keerman. “Daar zijn we samen met de mensen van Woonzorg Moorslede vrij snel tot de conclusie gekomen dat de ZenSo-zetel met opstahulp de ideale oplossing was voor hen. Ze waren op zoek naar een zetel die zowel esthetisch als ergonomisch sterk scoort. Die combinatie is belangrijk. Mensen moeten zich goed kunnen voelen in hun zetel en in hun omgeving.” 

Mensen moeten zich goed kunnen voelen in hun zetel en in hun omgeving.

Van A tot Z

Naast die 70 zetels, mocht Haelvoet ook de rest van de inrichting van A tot Z uitvoeren. “Van de stevige, maar lichte en dus makkelijk verplaatsbare tafels en stoelen in de leefruimtes, de extra lage zorgbedden op de kamers tot de warme aankleding van de brasserie”, vertelt Keerman. Aangezien het om een nieuwbouw ging, werd ervoor gezorgd dat alles perfect aansloot bij de open ruimte, de kleuren op de muren en de vloer. De kwaliteitsvolle materialen hebben een warme uitstraling en zijn eenvoudig te reinigen. “Zo blijft het ontwerp er tijdloos uitzien, met gebruiksvriendelijke eigenschappen waar gebruikers en verplegend personeel van Woonzorg Moorslede nog lang kunnen van genieten.”

Haelvoet is bijzonder fier op dit project. “Met meer dan 200 medewerkers werken we dagelijks aan nieuwe, ergonomische oplossingen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen, kleinschalige woonvormen en zelfs voor bij je thuis met het designmerk Hidden. Met de ZenSo, Avento, Mauro en houten Fero zetels beschikken we op dit moment over het meest complete gamma zorgzetels in de markt. Het doet ons plezier dat Haelvoet dit mooie pioniersproject hielp te realiseren. We deden ons uiterste best om het zo aangenaam mogelijk te maken voor de bewoners van Woonzorg Moorslede zelf.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details