Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
ZGT eerste Nederlandse ziekenhuis dat internationale kwaliteitstoets behaald

ZGT eerste Nederlandse ziekenhuis dat internationale kwaliteitstoets behaald

ZGT is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het NIAZ accreditatiebewijs heeft behaald volgens het zogenaamde Qmentum Global normenkader. Het NIAZ toetst of zorginstellingen het ‘huis op orde hebben’. ZGT gebruikt Qmentum om invulling te geven aan kwaliteit en veiligheid in de organisatie. In de audit van het NIAZ nam dit keer patiëntenparticipatie een prominente plek in. Voor ZGT is dit een belangrijk speerpunt. Acht auditoren hebben een week lang meegekeken met de zorg binnen ZGT en geconcludeerd dat ons ziekenhuis met vlag en wimpel is geslaagd voor deze kwaliteitstoets.

Bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem: “Dit is een groot compliment voor al onze mensen, die zich samen dag en nacht inzetten voor onze patiënten. Bovendien een bevestiging dat we binnen ons ziekenhuis de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Daar mogen we best even bij stilstaan en trots op zijn.”

Auditoren volgden het spoor van de patiënt

Van 23 tot en met 27 september bezocht het NIAZ onze ZGT-locaties voor een instellingsbrede accreditatie. Acht auditoren hebben gewerkt met behulp van de tracermethodiek. Met deze methodiek staat de patiënt centraal: de auditor volgt het logistieke pad van een patiënt, systeem, proces of onderwerp. Doel is om een duidelijker beeld te krijgen van het perspectief van de patiënt en van de samenwerking in de gehele zorgketen. Er zijn in totaal meer dan 350 documenten opgevraagd en het auditteam heeft met medewerkers en patiënten gesproken. Na afloop waren er complimenten. Het auditteam heeft in alle gesprekken het saamhorigheidsgevoel van ZGT gemerkt: “Men is bereid om samen te doen, samen te ontwikkelen en samen te werken. Het thema ‘samen’ komt nadrukkelijk terug in NIAZ-Qmentum Global. Het is nieuw in de norm, maar zeker niet nieuw in de zorg. Het auditteam is overal met open armen ontvangen”.

Hoge scores

Op het gebied van patiëntparticipatie, opleiding en training, aandacht voor omgeving (healing environment) en draagvlak van gemotiveerde medewerkers voor organisatiewijzigingen scoorde ZGT hoog. De Vereiste Instellingsrichtlijnen (VIR’s) zijn getoetst en ZGT behaalde een score van 100%. Een prachtig resultaat, vindt ook bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem: “Ons ziekenhuis heeft het thema ‘samen’ echt in de haarvaten zitten. De grondigheid van het auditteam maakt de resultaten nog waardevoller.”

Qmentum Global focust op patiëntparticipatie

ZGT is sinds 2011 NIAZ geaccrediteerd. Als een zorginstelling de NIAZ accreditatie heeft, is dat voor de buitenwereld een kwaliteitswaarborg: de zorg die de instelling levert, voldoet aan de geldende eisen. ZGT is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op het normenkader Qmentum Global geauditeerd werd. Vanaf 1 januari 2020 geldt bij alle NIAZ audits het normenkader Qmentum Global.

Patiëntparticipatie is een belangrijk onderdeel binnen dit normenkader. Onderdelen die binnen ZGT ingezet worden voor patiëntenparticipatie zijn onder andere: de 3 goede vragen, spiegelgesprekken, cliëntenraad, moederraad, patiëntenportaal MijnZGT, rooming in, VIT-team, lunchgroepen, dagboeken, enquêtes, moreel beraad, ZorgkaartNL, klachtenbemiddeling, kookworkshops, informatieavonden en cliniclowns.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details