Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuisspecial | Borstvergrotingen helemaal uit de taboesfeer

Ziekenhuisspecial | Borstvergrotingen helemaal uit de taboesfeer

“Steeds meer vrouwen spreken zich openlijk en zonder schroom uit over de omvang van hun borsten en over de mogelijke correctie ervan. En het blijft niet bij spreken, ze besluiten ook gemakkelijker om een operatieve correctie te laten uitvoeren.” Dat zegt plastisch en esthetisch chirurg Kristoff Verdonck, die enkele maanden geleden in Diest de Belgian Beauty Clinic opende.

“Het is meer dan een verandering van de mentaliteit”, legt dokter Verdonck uit. “De mogelijkheden van de medische wetenschap en infrastructuur zijn ook sterk vergroot. We kunnen in vergelijking met het recente verleden veel nauwkeuriger werken, met meer comfort voor de patiënten en verfijndere resultaten. Ook complicaties zoals lekkende prothesen komen nog hoogst zelden of niet meer voor.”

Polyvalente infrastructuur


De Belgian Beauty Clinic telt drie operatiekwartieren, een ontwaakzaal met vijf bedden en zes algemene patiëntenkamers. Het huisvest ook negen kabinetten voor medische en paramedische zorgverleners, waarvan drie specifiek voor tandartsen. “Desgewenst kan ook een schoonheidsspecialiste zich hier nestelen”, aldus Verdonck. “Ze kunnen hier gebruikmaken van infrastructuur die beantwoordt aan de hoogste ISO-norm. De integratie van tandartskabinetten beantwoordt ook aan de evolutie van de vraag. Niet alleen sturen traditionele tandartsen hun patiënten voor bepaalde behandelingen, zoals extracties, door naar collega’s met ziekenhuisfaciliteiten, meer en meer mensen vragen ook om tandverzorging en algemene mondhygiëne te laten plaatsvinden onder een roes of zelfs volledige narcose.”

De ruimste vergaderzaal is uitgerust met projectiemateriaal om ingrepen in één van de operatiekamers live te kunnen volgen en bespreken. Belgian Beauty Clinic verhuurt de afzonderlijke kabinetten aan vakspecialisten. “De modaliteiten daarvan –permanent, één dag per week, … – zijn flexibel en bespreekbaar.”

Luchtzuivering


Verdonck verhuurt de extra operatiekamers aan collega’s. “Vroeger huurde ik zelf medische ruimte in privé-ziekenhuizen”, blikt hij terug. “De operatiekamers waren er wel in orde, maar het kon altijd wel beter op één of ander vlak. Ze voldeden altijd wel aan de specifieke normen voor dergelijke ingrepen, maar niet aan de allerhoogste normen voor de meest delicate ingrepen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan luchtzuivering. Onze kliniek in Diest voldoet aan de hoogste norm ISO5, terwijl de meeste algemene ziekenhuizen genoegen nemen met ISO7. Dat is wettelijk wel perfect in orde, maar wij willen verder gaan dan wat de wet voorschrijft.”

Borstvergrotingen

Operatietafels


Verdonck neemt regelmatig deel aan internationale medische congressen in zijn vakgebied en bezoekt ook de toonaangevende vakbeurzen voor medisch materieel. “Ook op dit vlak leggen we de lat hoog. Daarom gebruiken we de polyvalente operatietafels van SCHMITZ u. Söhne in Duitsland, die door middel van hun uitgebreide accessoires-assortiment voor alle soorten operaties aangepast kunnen worden en door de laatste, nieuwe technologie erg future proof zijn. Die investering weegt financieel wel zwaar door, maar verhoogt het comfort voor zowel de patiënten als het medisch team en maakt het ons mogelijk de beste service aan te bieden. Bij bijvoorbeeld stroomuitval kunnen we terugvallen op drie mogelijke back-upsystemen, tot en met hydraulische herpositioneringen.” SCHMITZ-operatietafels zorgen dankzij hun unieke gelkleefstrips-kussens voor optimale hygienische omstandigheden in de operatiekamer, erg belangrijk om infecties zoveel mogelijk te weren. Ook aan de aankoop van het andere materieel ging een grondige voorstudie vooraf. “Ik heb wel twintig fabrikanten bezocht”, aldus de chirurg.

Toenemende vraag


“Tegenwoordig zijn vrouwen die zich tot ons wenden doorgaans al goed ingelicht over borstvergrotingen”, aldus Verdonck. “Ze hebben er met vriendinnen over gepraat en hebben informatie gezocht op internet. In tegenstelling tot wat je soms ziet in de media zijn hun vragen meestal redelijk en realistisch. Voor Lolo Ferrariborsten moet je hier trouwens niet aankloppen. We hanteren ook een minimum leeftijd van achttien jaar voor onze patiënten, tenzij het om het herstel van verminkingen gaat.”

Borstvergrotingen

Transgenders


“Ook de omvorming van man naar vrouw of omgekeerd heeft zich uit de taboesfeer onttrokken. De geslachtsverandering begint met hormonale behandelingen, maar die leidt slechts in beperkte mate tot de vorming van bosten. Wie mooie, volle borsten wil laat ook prothesen aanbrengen. Voor vrouwen die man willen worden zijn aangepaste operaties mogelijk. Zelf voer ik alleen borstvergrotingen uit, maar collega’s die zich specialiseren in genderoperaties kunnen nu ook in de Belgian Beauty Clinic komen werken.”

Toekomst


Door de toenemende vraag naar borstvergrotingen specialiseren ook steeds meer artsen zich in deze specialiteit. “Door het kiezen voor infrastructuur die voldoet aan de hoogste medische-technische en comfortnormen willen we vooruitlopen op de verdere ontwikkelingen”, onderstreept Verdonck.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details