07:48
06-01-2018

Ziekenhuisspecial | Nieuwbouw Amphia vordert gestaag

De vier gebouwen van de nieuwbouw van Amphia in Breda nemen steeds duidelijkere vormen aan. Deze komen tot stand aan de Molengracht, naast het huidige ziekenhuis. Dit bestaande deel wordt in latere instantie gerenoveerd en via een gemeenschappelijke centrale hal en passage met de nieuwbouw verbonden. Daarmee ontstaat een ziekenhuis van zo’n 128.000 m2.

Op dit moment beschikt Amphia over twee locaties in Breda en vestigingen aan de Langendijk en Molengracht. Beide gebouwen waren dringend aan renovatie toe en ook de installaties moesten na twintig jaar vervangen worden. De wens bestond al langer om beide vestigingen op één locatie samen te brengen. Medisch specialistische hulp wordt tegenwoordig immers steeds vaker multidisciplinair ingezet. Door dichter bij elkaar te zitten, kan er sneller overlegd en afgestemd worden. Hierdoor kunnen patiënten weer sneller en beter geholpen worden. Bij de vestiging Molengracht was voldoende ruimte voor de gehele nieuwbouw voorhanden. Als deze eind 2019 klaar is, worden al veel patiënten en functies van locatie Langendijk overgebracht naar de nieuwe gebouwen. Vervolgens wordt de bestaande bouw van Molengracht gerenoveerd. Dit zal nog zo’n twee jaar in beslag nemen. Op de plek van de huidige vestiging Langendijk worden op termijn woningen gerealiseerd.

Jasper Meyer (links), Koen Arts (rechts).

Indeling
Inmiddels is de nieuwe parkeergarage van Amphia op het terrein van voormalig voetbalclub JEKA bij de Molengracht al volop in bedrijf. Daarnaast volgt de bouw van de vier nieuwe gebouwen ook gestaag. Ze worden door een centrale corridor met glazen dak met elkaar en de toekomstige hoofdingang verbonden. De vier bouwdelen worden tegelijkertijd neergezet en hebben ieder hun eigen logistieke proces. De gebouwen centreren zich rondom de thema’s ‘hart, long en vaten’, ‘vrouw, moeder, kind’ en ‘oncologie’. Daarnaast bevinden zich in het vierde gebouw de interventieafdelingen met zware medische technologie, zoals de OK’s, radiologie en IC-afdeling. In de bestaande bouw krijgt het thema ‘bewegen’ een plek en zullen monodisciplines als oogheelkunde, KNO en dermatologie een plaats krijgen, net als de laboratoria en kantoren. Verder zullen hier de kleine ingrepen als staar- en liesbreukoperaties plaatsvinden. In verband met de reductie van infectiegevaar en comfort en privacy voor patiënten, familie en verplegend personeel is in de nieuwbouw gekozen voor eenpersoonskamers. Deze zijn allemaal gerieflijk ingericht met een bed, wandkast, eigen tv en eigen natte cel. Ook is ‘rooming in’ mogelijk; er kan altijd een bed worden bijgezet voor familieleden die willen blijven slapen.

Infrastructuur
“We hebben vooraf een intensief traject met de gemeente gehad over de infrastructuur rondom het ziekenhuis. Voor realisatie van het nieuwe Amphia is de Molengracht verbreed en is de Jel van der Sandelaan aangelegd om alle logistieke processen zoals bevoorrading en aanrijroutes van ambulances te stroomlijnen”, vertelt Jasper Meijer, projectdirecteur Vernieuwbouw Amphia. “Dat was een interessant stedenbouwkundig vraagstuk, maar daar zijn we in gezamenlijk overleg goed uitgekomen.”

Ontwerp
“We zijn erg trots dat we het nieuwe Amphia hebben mogen ontwerpen”, vertelt Koen Arts van Wiegerinck Architectuur Stedenbouw uit Arnhem. “Ons architectenbureau heeft namelijk begin jaren ’90 ook het bestaande gebouw locatie Molengracht ontworpen. Het is bijzonder dat we de bestaande bouw en de nieuwbouw nu tot een geheel mogen smeden. De vier nieuwe bouwdelen zijn allemaal van verschillende hoogtes, variërend van twee tot zes bouwlagen. Als uitgangspunt voor het ontwerp hebben we naar de geschiedenis van Breda gekeken. Haar identiteit en vooral (militaire) verleden hebben als inspiratie gediend voor de ‘Spartaanse elegantie’ in het (gevel)ontwerp. Tegelijkertijd wilden we in het gebouw een prettige, gastvrije sfeer creëren. We hebben zowel buiten als binnen voor afgeronde hoeken gekozen en gebruikgemaakt van keramische elementen, die we in verticale banden hebben aangebracht. Ook laten we de kleuren van deze tegels van geel via oranje langzaam overgaan in rood en dit loopt binnen in het gebouw door tot in de algemene ruimtes. Centraal in de vier gebouwen zijn zes binnentuinen aangelegd, waardoor alle ruimtes aan de buitenzijde of van binnenuit over natuurlijke lichtinval beschikken. Tevens zijn er bij de centrale liften familiekamers ingericht. Om op voorhand een goed beeld te krijgen van de verpleegkamers en OK’s hebben we hier ‘mock ups’ van laten maken. Op deze manier konden we ze zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk inrichten.”

Duurzaamheid en klimaat
Het nieuwe Amphia is voorzien van een WKO-installatie met een klimaatsysteem, waarmee per ruimte de verwarming en koeling geregeld kan worden. In de aluminium kozijnen is triple glas aangebracht met een zonwerende coating.

Dit zorgt samen voor een optimaal klimaat in het hele ziekenhuis. In de algemene ruimtes is overal LED-verlichting toegepast. Daarnaast beschikt iedere verpleegafdeling over vier gesluisde kamers voor kwetsbare patiënten om ze extra te kunnen beschermen tegen infectiegevaar. Met het nieuwe energieconcept, waaronder een WKO-installatie wordt een CO2-reductie van 85 procent ten opzichte van de voorgaande situatie gerealiseerd. Ook is het gebouw flexibel geconstrueerd zodat eenvoudig geswitcht kan worden tussen functies van afdelingen; een verpleegafdeling kan eenvoudig tot poli worden omgebouwd.

Eén bouwkeet
“We zijn vooral heel blij met de goede onderlinge samenwerking”, besluit Jasper Meijer. “Dat komt op symbolische wijze tot uiting; alle disciplines en opdrachtgevers werken namelijk samen vanuit een gemeenschappelijke bouwkeet.”

Tekst: Lilian Heijmans    Beeld: BeeldWerkt, Lilian Heijmans


Passende vloerafwerking en wandbekleding voor Amphia
Total Project Service B.V. uit Veghel neemt bij de nieuwbouw van Amphia naast de dekvloeren ook de vloerafwerking voor haar rekening. Bovendien levert deze projectinrichter de wandbekleding voor de natte ruimtes. Omdat de afbouw volgend jaar maart begint, start Total Project Service dan met het tweede deel van haar werkzaamheden, namelijk de vloerafwerking.

“We hebben de dekvloeren voor nagenoeg de hele nieuwbouw al laten leveren door ons zusterbedrijf Brugmans Vloeren”, vertelt Jorlan van Alphen, directeur bij Total Project Service. “Door het in eigen huis hebben van een dekvloerenbedrijf, evenals een partij die projectstoffering aan kan brengen, zijn wij een uitstekende partner voor dit type projecten. Voor het Amphia ziekenhuis is veel geïnvesteerd in het vinden van de passende vloerafwerking. Wij hebben samen met de bouwende partij en via Fourcare met de opdrachtgever gezocht naar een vloerafwerking die past in de opgave van de aannemer, evenals in het toekomstige gebruik van de opdrachtgever. Het bij elkaar brengen van deze aspecten is ons goed toevertrouwd, door onze kennis van de markt.” www.totalprojectservice.nl


Dakwerk op maat voor Amphia Breda
Voor het dakwerk van het nieuwe Amphia in Breda heeft aannemersconsortium Four Care een beroep gedaan op Dakteam BV uit Zwijndrecht. Het imposante bouwproject biedt voor de expert in dakbedekkingen een keur aan uitdagingen, waarbij een gegarandeerde kwaliteit, veiligheid en op maat installatie hand-in-hand gaan.

Dakteam is een dakdekkersorganisatie die landelijk werken uitvoert, zowel in de nieuwbouw- als in de renovatiemarkt en is actief op het gebied van hallenbouw, utiliteits- en woningbouw. De gekwalificeerde dakdekkers verwerken de materialen volgens de laatste stand der techniek. Naast de algemeen voorkomende bitumineuze en kunststof dakbedekkingen is Dakteam ook uw partner voor het aanbrengen van parkeer- en groendaken alsmede permanente valbeveiligingsystemen.


De zorginstelling van de toekomst ‘Duurzaam is het toverwoord’
Duurzaamheid, recycling, het circulaire gedachtegoed en Cradle to Cradle. Het zijn begrippen waar veel over wordt gesproken, met name in de zorg. Het is niet verwonderlijk dat hier steeds meer aandacht voor komt en dat er beter wordt nagedacht over het omgaan met middelen, om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties hier ook nog toegang tot hebben. De eisen op dit gebied worden strenger en de bewustwording wordt groter. Van organisaties wordt verwacht dat zij nadenken over hoe zij hun producten in de toekomst nog duurzamer maken.

Van zorginstellingen wordt verwacht dat zij een duurzaam beleid voeren, waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met het welzijn van patiënten, budgetbeperkingen en innovaties. Bij Tarkett zijn de duurzame Cradle to Cradle principes diep ingebed in de organisatie. Zo worden grondstoffen zorgvuldig geselecteerd op hun herbruikbaarheid en is er een internationaal ReStart-programma. Dit programma heeft als doel om pre en post consumer producten terug te nemen en veilig te verwerken tot nieuwe vloerbedekking. Daarnaast zijn de fabrieken van Tarkett uitgerust met diverse maatregelen die het gebruik van water, energie en uitstoot reduceren. Dit zorgt voor duurzame producten die bij uitstek geschikt zijn voor de zorgsector, waaronder de homogene vinylvloer. De unieke toplaag zorgt ervoor dat de vloer resistent is tegen de meest voorkomende vloeistoffen in zorgomgevingen. Daarnaast is dit type vloer zeer geschikt voor druk belopen zones met specifieke vereisten. De toplaag toont aan dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn, gelet op de laagste life cycle kosten in de markt.

Er zijn volop duurzame vloeroplossingen voor zorginstellingen verkrijgbaar die passen binnen het eisenpakket en de wensen van een zorginstelling van de toekomst.


Duurzame lijmen en kitten van SABA
Familiebedrijf SABA uit Dinxperlo houdt zich al meer dan tachtig jaar bezig met het ontwikkelen, produceren en leveren van lijmen en kitten voor meerdere sectoren. Voor de nieuwbouw van Amphia in Breda worden kitten geproduceerd voor diverse toepassingen.

SABA heeft er bewust voor gekozen zich te richten op geselecteerde markten om daar kennispartner te zijn op het gebied van afdichten en verlijmen. De rol van SABA in de nieuwbouw van Amphia is daar een goed voorbeeld van. Henri van Geenen, senior accountmanager voor bouw en industrie vertelt dat de leveringen voor Amphia vanaf februari 2018 zullen starten. “Dan begint de afbouw van het nieuwe ziekenhuis. In ons adviesplan, dat wij op maat maken voor elk omvangrijk project, staat beschreven wat allemaal gekit wordt, met welke doelstelling en met welk product.” Zo worden onder meer de aansluitvoegen in de natte ruimtes gekit om lekkage te voorkomen. Ook wordt kit toegepast bij dilataties in de buitengevel en in de beloopbare voegen tussen betontrappen en bordessen. Verder worden de brandwerende dilataties in de brandscheidende constructies met kit gevuld, evenals de aansluitingen in de laboratoria.

Productontwikkeling afgestemd op toepassing
Van Geenen: “We bekijken eerst welke toepassing de lijm of kit moet krijgen. Afhankelijk van de daarbij behorende eisen, wensen en eigenschappen, ontwikkelt onze Research & Development afdeling een flexibel en duurzaam product. De functie van het afdichtingsmateriaal bepaalt de samenstelling, maar ook de kleur- en/of technische aspecten ervan.”

Duurzaam verbinden
Volgens de accountmanager onderscheiden drie cruciale elementen SABA van andere leveranciers. “Eerst kijken we naar het ontwerp en de juiste detaillering, en bedenken we een optimale oplossing voor een goede flexibele afdichting die lang kan functioneren. Ten tweede passen we de juiste kittechnologie en -soort toe voor de betreffende toepassing. Tot slot beoordelen we of het de juiste applicatie en applicatieomstandigheden zijn. We begeleiden en inspecteren zelf de uitvoering op de bouwplaats om een perfect eindresultaat te realiseren. Als deze drie factoren in balans zijn, kunnen we de klant, samen met het applicatiebedrijf, een hoogwaardig innovatief afdichtingsproduct en een duurzame relatie bieden.”

Tekst: Irene Teunissen    Beeld: SABA


Ropa systems: het ‘plug and play’ wandsysteem
Met haar modulaire wandsysteem voor schone ruimten is Ropa systems inmiddels een toonaangevende partij in de zorgmarkt. Sinds de oprichting van het bedrijf ruim zeven jaar geleden zijn inmiddels talrijke projecten succesvol afgerond. De producten van Ropa systems zijn aan een constante kwaliteitstoets onderhevig. Het succes van dit bedrijf laat zich vertalen in snel, hoogwaardig en flexibel bouwen, tegen zo laag mogelijke bouwkosten.

Na afloop van ieder project wordt er geëvalueerd en daar waar nodig worden producten en soms ook bouwwijze aangepast, om bij het volgende project nog beter te presteren. Daarbij wordt goed gekeken naar de elkaar in rap tempo opvolgende ontwikkelingen in het ‘high care’-segment van de zorg. Niet voor niets is innovatie HET sleutelwoord in het nog jonge bedrijf.

Stormachtige ontwikkeling
Sinds de oprichting in 2010 maakt het bedrijf een stormachtige ontwikkeling door. Inmiddels kan zij met trots terugzien op een aantal spraakmakende projecten, die met succes zijn afgerond. Het behandelcentrum Isala klinieken in Zwolle en het complete OK-complex van het MST in Enschede zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Van recentere datum zijn de renovatie van het OK-complex van het ETZ St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg en drie HCK-ruimten van ditzelfde ziekenhuis. Ook rondt Ropa systems dit jaar nog de nucleaire geneeskunde-afdeling van het MST af.

Snelle doorlooptijd
Sinds enkele weken is aangevangen met een nieuw groot project: het OK-complex van het Amphia ziekenhuis te Breda. Dit geheel nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd door de bouwcombinatie B4Care/I4care. Het omvangrijke project brengt voor Ropa systems weer nieuwe omstandigheden met zich mee. Na een zorgvuldige voorbereiding is ervoor gekozen om vroeg in het bouwproces te starten met het opzetten van het prefab wandsysteem. Dit om andere disciplines, zoals E- en W-installaties daar weer op aan te laten sluiten en op die manier een snellere doorlooptijd te realiseren. Bouwkundige voorbereidingen voor deze bouwpartners worden al meegenomen in de verschillende modules van het wandsysteem. Denk hierbij aan voorbereidingen voor elektrische leidingtracés, plintafzuigingen en crossflow plenums.

Mockup
Om er zeker van te zijn dat hetgeen dat op papier is uitgedacht, ook daadwerkelijk in de praktijk klopt, is er in de fabriek te Someren een mockup-OK gebouwd, identiek aan de uiteindelijke OK’s die gebouwd gaan worden in het ziekenhuis. De OK bestaat uit een modulair systeem van bouwkundige elementen en wandpanelen, die aaneengeschakeld worden en daar waar nodig separaat kunnen worden aangepast. Hierna zijn alle betrokken partijen uitgenodigd om de OK op ware grote te beoordelen. Daarna zijn alle bevindingen geëvalueerd en daar waar nodig werd het ontwerp aangepast. Hierdoor wordt een soepele en efficiënte doorloop van het totale bouwproces verder geoptimaliseerd.

Voorlopig grootste project
Voor Ropa systems houdt het  hier echter niet op: ook sleepte zij de order binnen voor de levering en plaatsing van ruim 450 handbediende schuifdeuren en minstens evenzoveel bedachterwanden, allebei voor de patiëntenkamers van het ziekenhuis. Het project is hiermee voorlopig het grootste project in omvang voor dit jonge bedrijf, dat de groei in haar verdere toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

Belleweg 9
5711 DH, Someren
The Netherlands
T +31 (0) 493 473637
F +31 (0) 493 473299
info@ropasystems.nl
www.ropasystems.nl


FEITEN EN CIJFERS

Opdrachtgever
Amphia, Breda

Architect
Wiegerinck Architectuur Stedenbouw, Arnhem

Hoofdaannemer en installateur
Aannemersconsortium Four Care, Nieuwegein

Huisvestingsadviseur
PTG in Amersfoort

Landschapsarchitect
Bosch Slabbers, Middelburg

Dakbedekking
Dakteam, Zwijndrecht

Lijmen en Kitten
Saba, Dinxperlo

OK Wanden en nevenruimte
Ropa Systems, Someren

Vloeren
Total Project Service, Veghel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners