Oncologie Centrum Bravis Roosendaal
03:36
15-01-2017

Ziekenhuisspecial | Oncologie Centrum Bravis ziekenhuis Roosendaal

Het Bravis ziekenhuis is op locatie Roosendaal een nieuw Oncologie Centrum rijker. Alle bij oncologie betrokken specialismen zijn in dit moderne gebouw samengebracht. Het centrum ligt pal naast het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), waarmee nauw wordt samengewerkt. Hierdoor kunnen patiënten voortaan zowel hun chemotherapie als hun radiotherapie op één locatie krijgen. Beide gebouwen zijn intern verbonden met het ziekenhuis, waardoor optimale geïntegreerde zorg kan worden geleverd. Het centrum werd 20 oktober jl. officieel geopend door Commissaris van de Koning in Brabant Wim van de Donk en Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman.

“Er was geen ruimte in het ziekenhuis om het nieuwe Oncologie Centrum te realiseren, daarom is het tegen het bestaande ziekenhuis aangebouwd”, vertelt Maikel Baten, projectleider bij Bergh Bouw. “Het beslaat zo’n 1.500 m² en ligt direct naast het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). We moesten op de zeer beperkte bouwplaats rekening houden met de ongestoorde patiëntenzorg in het ziekenhuis en met direct omwonenden. Mede daardoor is ervoor gekozen de staalconstructies, wandelementen en vloerdelen prefab aan te leveren. Vervolgens konden ze ter plekke relatief snel geplaatst en geassembleerd worden. Door deze bouwsystemen is in negen weken tijd de volledige ruwbouw verrezen en het centrum wind- en waterdicht gemaakt. Aansluitend zijn de buitenwanden gemetseld. Door een gefaseerde en zeer strakke planning en een goede samenwerking en communicatie met onze partners, hebben we het Oncologie Centrum in vijf maanden geheel gemeubileerd kunnen neerzetten. Daar zijn we best trots op.”

Vormgeving en inrichting
“Het centrum is nu gehuisvest in een prachtig gebouw”, vult Bert Beijersbergen, ontwerper en bouwmanager bij Beijersbergen BV aan. “Aan de buitenzijde is gebruikgemaakt van de bijzondere DuecoRock-steen, waardoor het gebouw een eenheid vormt met het naastgelegen complex van het ZRTI, in dezelfde steen.” Vanaf de parkeerplaats is het gebouw via de nieuwe entree goed toegankelijk. Daarnaast is er ook een interne doorgang vanuit het ziekenhuis gemaakt. Voor deze toegangen zijn twee nieuwe gangen aangebracht, waarvan er één een gekromde vorm heeft. Dit sluit aan bij de fraaie vormgeving binnen in het gebouw. Ook daar zijn gebogen wanden toegepast in een ruimtelijke en lichte setting. Het hele centrum is uitgevoerd in wit en taupe met frisse groene en blauwe accenten. Er hangen grote foto’s aan de wanden en overal staan planten. Dit alles om de bezoeker een huiselijk gevoel te geven. Voor de buitenbeleving is in de tuin een veranda van ruim 210 m² in FSC-hout gerealiseerd. Deze veranda is overdekt en een gedeelte bestaat uit een afgesloten serre, zodat patiënten hier zomer en winter gebruik van kunnen maken. In de ruimte waar chemotherapie wordt gegeven, zijn luxe stoelen geplaatst voor optimaal comfort. Van daaruit hebben patiënten vrij zicht op de tuin. Uiteraard is energiezuinige LED-verlichting en triple glas toegepast, waardoor het hele pand energiezuinig met hoge energiewaarden is.

Oncologie Centrum Bravis Roosendaal

Comfort
“We hebben alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe centrum aangebracht”, geeft Hans van Beek, projectleider bij ENGIE Services Zuid aan. “Het comfort van de patiënten, bezoekers en het verplegend personeel was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. Om het hoogst mogelijke comfort te kunnen bieden, is gekozen om de ruimtes te conditioneren door een Inteco klimaatplafond. Dit zijn geperforeerde metalen plafondpanelen met daarop een aluminium strekmetaal en koperen leidingen, waar warm of koud water doorheen stroomt. Het aanwezige isolatiemateriaal zorgt voor een akoestische absorptie en maakt dat koude of warmte zich naar beneden verplaatst, de onderliggende ruimte in.” De luchttoevoer gebeurt via zogenaamde ‘invisible’ roosters die boven op het klimaatplafond zijn aangebracht. De luchtafvoer loopt via de smalle kantlatten, die zich in iedere ruimte langs de muren bevinden. Dit alles zorgt voor een geleidelijke luchtverplaatsing, waardoor de ruimtes ‘afzonderlijk van elkaar’ egaal en met een hoog rendement verwarmd en gekoeld kunnen worden. Ook is de temperatuur van de waterkranen via een drieweg mengventiel begrensd op een minimale temperatuur, zodat er niet te koud water uit de kraan kan komen. Patiënten die een bepaald soort chemotherapie krijgen, zijn namelijk extra gevoelig voor koude. Op deze manier wordt dit ondervangen.

Eén locatie
“Omdat het ZRTI en het nieuwe Oncologie Centrum naast elkaar zijn gehuisvest, wordt de behandeling minder belastend”, vult Raymond van Tilburg, hoofd Huisvesting van het Bravis ziekenhuis aan. “Uitgangspunt van deze opzet is om de zorg op één plaats te concentreren en om het welzijn en welbevinden van de patiënten, bezoekers en medewerkers centraal te stellen. We hebben de infrastructuur hier dan ook op aangepast. Alle specialismen die bij oncologie betrokken zijn, houden spreekuur in het Oncologie Centrum. Ook dagbehandeling, oncologieverpleging, diëtétiek en psychosociale opvang voor mensen met kanker zijn in dit multidisciplinaire gebouw samengebracht. We beschikken ook over een borstcentrum, waar patiënten met een vermoeden van borstkanker binnen één dagdeel een heldere diagnose krijgen.” Zorgverleners kunnen op deze manier nog makkelijker gebruikmaken van elkaars deskundigheid ten behoeve van de zorg voor de patiënten. Daarnaast is geïnvesteerd in multidisciplinair overleg. Met behulp van moderne technieken kan eenvoudig intern of extern worden overlegd.

Oncologie Centrum Bravis Roosendaal

Patiënten ontzorgen
Gerard Groenendijk, zorgmanager Oncologie van het Bravis ziekenhuis: “Zowel het ZRTI als het Oncologie Centrum zijn gebouwd en ingericht volgens de principes van de ‘healing environment’. Als bij iemand kanker geconstateerd wordt, staat zijn hele leven op zijn kop. Wij willen de patiënt niet alleen behandelen, maar ook de kwaliteit van leven tijdens dit proces zoveel mogelijk ondersteunen. Daarom krijgt iedere patiënt bij ons een life-coach, die hem begeleidt of gericht doorverwijst als dat nodig is. De behandeling van kanker kost veel energie. Daarom hebben we gekozen voor een gerichte logistieke indeling van het gebouw met spreekuurschema’s die op elkaar zijn afgestemd. Verder maken diverse afdelingen van het ziekenhuis in Roosendaal straks deel uit of werken nauw samen met het Oncologie Centrum. Twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis specialiseren zich daarvoor volledig in oncologische zorg. Ook die afdelingen maken daarmee functioneel onderdeel uit van het Oncologie Centrum. Daarnaast maken we gebruik van prettige ‘huiskamerachtige’ omgeving. Hiermee willen we ervoor zorgen dat onze patiënten geen energie verliezen aan onnodige zorgen of een deprimerende omgeving. Via dit multidisciplinaire centrum garanderen we de beste medische en verpleegkundige zorg en proberen we de patiënten en hun naasten zoveel mogelijk te ontzorgen.”

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever
Raad van Bestuur Bravis ziekenhuis, Roosendaal
Architect Aan de Amstel Architecten, Amsterdam
Uitvoering Bouwcombinatie Bergh Bouw, Bergen op Zoom
en ENGIE Services Zuid, Halsteren
Bouwmanagement en projectadvies Beijersbergen BV, Amsterdam
Advies installaties Huijgen Installatie Adviseurs BV, Utrecht

Tekst: Lilian Heijmans Beeld: Christian Keijsers

Bouwen aan de Zorg partners

Willemineke Hammer