Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuisspecial – Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk

Ziekenhuisspecial – Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk

De renovatie en modernisering van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk verloopt volgens plan. De meerjarige klus wordt sinds 2009 stapsgewijs uitgevoerd. In oktober werd er weer een onderdeel afgerond. Na een ingrijpende verbouwing van enkele maanden, kon de polikliniek Orthopedie op een nieuwe locatie haar deuren openen. De poli blinkt uit in ruimte en comfort en is weer helemaal bij de tijd.

Het SKB dateert uit 1984. In principe is de levensduur van een ziekenhuis vijftig jaar. Na 25 jaar is het doorgaans tijd voor een grootschalige opknapbeurt. Na verloop van tijd is een aangepast huisvestingsconcept immers geen overbodige luxe. Patiëntenstromen en inzichten zijn aanzienlijk veranderd en veel ingrepen worden tegenwoordig poliklinisch of in dagbehandeling gedaan. Poliklinieken hebben meer ruimte nodig, terwijl er minder ziekenhuisbedden nodig zijn. Dat heeft bouwkundige consequenties, al valt dat in dit geval nog wel mee. De aanpassingen zijn vooral nodig op het gebied van de infrastructuur, de installatietechnische voorzieningen en het interieur van het gebouw.

De operatie ligt prima op schema. Als alle projecten over twee tot drie jaar zijn afgerond, is het Winterswijkse Streekziekenhuis helemaal klaar voor de tweede levensfase. Met de officiële opening van de polikliniek Orthopedie op 13 november, is opnieuw een stap gezet naar dat einddoel.

Comfort en privacy
Aan positieve reacties geen gebrek. Stefan Konniger en Coen Nieuwenhuis maken dan ook een tevreden indruk. De projectcoördinator en facilitair manager van het Facilitair Bedrijf van het Achterhoekse streekziekenhuis mogen trots zijn op het eindresultaat. De nieuwe poli is ruim van opzet, functioneel en heeft een mooie uitstraling. Ook biedt het patiënten en personeel alle comfort en privacy. Een nieuwe eigen ingang heeft toegevoegde waarde. “Daarmee wordt een eigen gezicht gecreëerd, dat is best bijzonder”, vertelt Coen Nieuwenhuis. “Deze poli is in de visie van het ziekenhuis belangrijk en mag zich best profileren. Dat is gebeurd vanuit het oogpunt van concurrentie met privéklinieken. Het zal de patiëntenbinding goed doen.”

De entree aan de voorzijde van het ziekenhuis naast de hoofdingang nodigt uit tot een bezoek. “De ingang is snel en makkelijk te bereiken vanaf het parkeerterrein. Daar is bewust voor gekozen”, vult Stefan Konniger zijn collega aan. “En patiënten hoeven niet eerst het hele ziekenhuis door.”

Frisse uitstraling
De rigoureus opgeknapte poli betreft een bestaand bouwdeel van het ziekenhuis. Vanaf de hoofddraagconstructie is de afdeling volledig nieuw opgebouwd. De frisse en unieke uitstraling is opvallend, maar sluit toch goed aan bij de ‘look en feel’ van de rest van het SKB. De polikliniek voldoet aan de laatste eisen en wensen. Het is voorzien van allerlei gemakken, zoals een leesruimte, een groot televisiescherm in de wachtruimte en er zijn (werk)plekken met iPads beschikbaar. “Het personeel had veel inspraak in het ontwerp van de plattegrond”, merkt Konniger op. “Iedere poli heeft een eigen logistiek en daardoor andere eisen. Daar is nadrukkelijk rekening mee gehouden.”

Door de bewuste keuzes kan er zowel functioneel als voor het oog maatwerk worden geboden, waarbij speciale wensen zijn doorgevoerd. “Alles is erop gericht om de patiënt zo efficiënt mogelijk te bedienen. Dat is zeker gelukt”, vervolgt Nieuwenhuis. Als voorbeeld noemt hij de zichtlijnen met logistieke betekenis. Door de grote open ruimte is duidelijk wie er binnen is en wat er gaat gebeuren. Een ander voordeel is dat er per arts twee ruimtes beschikbaar zijn, onderling verbonden door een toegangsdeur. “De arts kan zich heen en weer bewegen. Er gaat minder tijd verloren en dat bevordert een goede doorstroming.”

De nieuwe polikliniek kreeg een kwaliteitsimpuls, heeft meer ruimte ter beschikking dan voorheen en valt in de smaak. Dat blijkt uit de complimenten over de sfeer en uitstraling van zowel patiënten als personeel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details