Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuisspecial – AZ Nikolaas, Beveren-Waas

Ziekenhuisspecial – AZ Nikolaas, Beveren-Waas

Langs de Oude Zandstraat in Beveren-Waas, vlakbij de bestaande woonzorgcentra De Notelaar en Grootenbosch, trekt AZ Nikolaas een nieuw ziekenhuis op, volgens de plannen van Delta X Architecten (groep Boeckx-De Vloed).

Het bestaande ziekenhuis op de campus Beveren was flink verouderd en voldeed in veel opzichten niet meer aan de huidige eisen. Het wordt nu in fasen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Eerst werd bijna 3.500 m² van de in totaal 12.000 m² gesloopt. Na de verhuizing van de bestaande diensten naar de nieuwbouw, gaat de rest van het bestaande gebouw onder de sloophamer. Dit om plaats te maken voor de hellingbaan – een beloopbare en berijdbare helling – naar de ondergrondse parkeergarage, een entreeplein en groen.

“De oudste delen van het ziekenhuis dateerden van vlak na de Tweede Wereldoorlog”, blikt stafmedewerker bouwprojecten Bart Schelfhout terug. “Maar ook de functieverschuivingen door de fusie van verschillende ziekenhuizen tot AZ Nikolaas speelden mee in de keuze voor nieuwbouw in plaats van renovatie. We zetten de integratie door. Zo behouden we in Hamme alleen een polikliniek en brengen we sommige diensten over naar Beveren, dat in capaciteit vergroot. In Hamme willen we kort daarna een zorghotel aanbieden.”

Zeven lagen
De nieuwbouw in Beveren telt zeven lagen. “De twee ondergrondse lagen zijn parkeerverdiepingen”, zegt architecte/projectleider Veerle Wijffels. “Het doel was om de campus zo groen mogelijk te houden, daarom hebben we de parkeergelegenheid zoveel mogelijk ondergronds aangebracht. Naast de 155 ondergrondse plaatsen, waarvan zeven voorbehouden aan mindervaliden, zijn er ook vijftig bovengronds.” Op de begane grond vind je de entreehal met receptie, de logistieke dienst, de low care nierdialyse, de medische beeldvorming en de polikliniek. Op verdieping 1 en 2 bevinden zich in de zijblokken de verpleegafdelingen SP(eciale) locomotorische revalidatie en geriatrie met respectievelijk 52 en 48 bedden. “In het middenblok op +1 hebben we het revalidatiecentrum ingepland en op +2 het dagziekenhuis geriatrie. Het operatiekwartier en dagziekenhuis liggen in het midden- en zijblok op +3. Daarnaast is er op deze verdieping in het andere zijblok ruimte voor de polikliniek. De technische installaties staan op het inspringende niveau +4.”

In noord-zuidrichting staat de nieuwbouw op ruime afstand van het bestaande gebouw voor palliatieve zorg en woonzorgcentrum Grootenbosch, zodat in de toekomst uitbreiding in die richting mogelijk blijft. “Tegelijkertijd behouden we ook flink wat afstand tot de Oude Zandstraat, de N70. Hierdoor zal het nieuwe ziekenhuis een stuk rustiger liggen en minder verkeersoverlast ondervinden dan het oude.” De bouwdichtheid op het terrein is relatief klein, wat het mogelijk maakt het ziekenhuis vrijstaand te maken. De nieuwbouw is bijna 69 m lang en ruim 55 m breed en aangepast aan de schaal van de bestaande bebouwing in de omgeving. Een transparant volume met kroonlijst op een hoogte van 8,5 m en een luifel verduidelijken de voorkant. Om de entree te benadrukken, is dit volume er veel hoger en komt het boven de luifel uit. De luifel in grijs aluminium herdimensioneert de gevelafmetingen tot op mensenmaat en zorgt voor een geleidelijke overgang van de bovenbouw naar de plint. Ook biedt de luifel beschutting tegen neerslag en wind.

Bordeauxrood metselwerk
Het hoofdgebouw wordt geheel uitgevoerd in bordeauxrood metselwerk met daarin afwisselend kleine en grote raamopeningen. “Het metselwerk sluit goed aan bij de bestaande bebouwing in de omgeving”, zegt Schelfhout. “En ook binnen leggen we knipogen naar de omgeving en zelfs naar het oude gebouw, met elementen uit de jaren vijftig en zestig.

We verwachten heel wat patiënten en bezoekers die zich toen in de meest actieve periode van hun leven bevonden.” Architecte Veerle Wijffels voegt toe: “Met een sitevreemde architectuur zouden we een verkeerd statement in de omgeving zetten en dat was niet onze bedoeling.”

Het gebouw bevat drie raamtypen: ramen die te openen zijn, vaste ramen en een combinatie daarvan. Daarnaast komen er binnen één raamtype verschillende breedtes en hoogtes voor. Voor al het buitenschrijnwerk worden profielen gebruikt in donkergrijs aluminium. Door de raamopeningen op een speelse manier te positioneren en door het toevoegen van kleuraccenten in het glas ontstaat er, ondanks de verschillende functies op de verdiepingen, toch een eenheid in de gevels. “Zonder die mix zou het buitenaanzicht te sterk het verschil tonen tussen de diverse afdelingen en patiëntenkamers”, aldus de architecte.

Groendaken
Een deel van de daken is uitgevoerd als groendak, op andere dakgedeelten zullen PV- en zonneboilerpanelen liggen. Voor de algemene verwarming en de koeling zal vooral een Beo-veld onder de open ruimte zorgen. De hoogste groendaken krijgen een sedumbeplanting, de zichtdaken hoger en meer gevarieerd groen. Regenwater wordt verder gebufferd in tanks van in totaal 112.400 liter. Deze reserve wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details