Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorg als onderdeel van de gemeenschap

Zorg als onderdeel van de gemeenschap

Het institutionele zorgsysteem loopt op z’n laatste benen. Het knelt aan alle kanten, met grote gevolgen voor het zorgvastgoed. Veel vastgoed is verouderd en sluit simpelweg niet meer aan op de behoefte. De komende jaren zal dan ook nieuw zorgvastgoed gebouwd en bestaand vastgoed herontwikkeld moeten worden. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de zorg wordt teruggebracht in de gemeenschap. Want alleen samen kunnen we de zorg overeind houden. Dat vraagt om goede nieuwe concepten en een domeinoverstijgende aanpak. Kortom, het is tijd voor nieuwe inzichten op toekomstbestendig zorgvastgoed.

Oplossingen en inspiratie

Een goede vastgoedstrategie draagt in belangrijke mate bij aan een goede vastgoed- en zorgexploitatie. Tijdens de Zorgvastgoeddag Care wordt vanuit verschillende perspectieven naar die vastgoedstrategie gekeken. Sturen op samenredzaamheid vormt de rode draad deze dag. Zoals elk jaar legt IVVD hierbij een sterke focus op oplossingen en inspiratie. Het programma voor de Zorgvastgoeddag biedt ook dit jaar weer een keur aan interessante sprekers, mooie praktijkvoorbeelden en prikkelende vergezichten. 

Samen werken aan empathische woonomgeving

Prof.dr.ir. Masi Mohammadi geeft haar visie op een empathische woonomgeving. Ze vertelt over het DEEL-onderzoek (Dutch Empathic Environment Livinglabs), waarvan zij initiatiefnemer is. In dit onderzoek wordt gekeken welke ontwerpprincipes en innovatieve oplossingen nu écht bijdragen aan behoud van zelf- en samenredzaamheid. In ‘Empathic Livinglabs’ doen professionals vanuit verschillende vakgebieden onderzoek naar dat wat werkt. Mohammadi  ontwikkelde onder andere het concept ‘Huis als Mantelzorger’, een woonomgeving die ‘meevoelt’ met de ouder wordende bewoner.

Hans Adriani, bestuurlijk aanjager van het aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen, zet zich in voor zorgzame woongemeenschappen met voldoende zorggeschikte woningen. Op de Zorgvastgoeddag gaat hij dieper in op de bestuurlijke uitdagingen die hierbij komen kijken. ‘Zijn’ aanjaagteam ondersteunt en inspireert het Rijk, gemeenten, corporaties, beleggers en zorginstellingen. Adriani is al zijn hele professionele leven bij dit thema betrokken en kan als geen ander duiden waarom de fysieke ruimte (woning, woongebouw en leefomgeving) cruciaal is om de noodzakelijke transformatie in de ouderenzorg waar te maken. 

Een blik op de cijfers achter het vastgoed

Laura Seckel, Head of Healthcare bij CBRE, duikt tijdens het zorgcongres in de cijfers achter de stenen. Ze laat zien wat het belang is van goed zorgvastgoed voor een toekomstbestendige zorgexploitatie en onderbouwt dit met de nodige data. Volgens Seckel hebben zorgorganisaties met de juiste inzet van het vastgoed een gouden middel in handen om te komen tot een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige zorgexploitatie. Dat vraagt wel om een andere sturing op het vastgoed, waarbij de zorgaanbieder niet altijd de exploitatie van het vastgoed voor zijn rekening neemt. Er zijn immers steeds meer concepten, businessmodellen en uitvoeringsvormen.

Bevlogen afsluiter van het congres is Teun Toebes. De 25-jarige zorgvernieuwer en schrijver van de wereldwijde bestseller VerpleegThuis zet zich al jaren in voor een betere wereld voor mensen met dementie. Als verpleeghuisbewoner op de gesloten afdeling heeft hij ruim drie jaar ervaren waarom deze verandering zo hard nodig is. “Alleen wanneer we anders naar mensen met dementie gaan kijken, zal de toekomst kunnen veranderen”, stelt Toebes. “Alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Alleen wanneer wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.”

Persoonlijk programma met keuze uit break-outsessies

In het programma zijn twee blokken met vier break-outsessies opgenomen. Deze hebben een sterk interactief karakter. Tijdens de break-outsessies komen zeer verschillende onderwerpen aan bod, wat maakt dat deelnemers aan het congres ook echt een keuze hebben. Een compleet overzicht van alle sessies vind je op www.zorgvastgoeddag.nl.     

Locatie

De Zorgvastgoeddag Care 2024 wordt op woensdag 22 mei gehouden in het congrescentrum op Landgoed De Horst in Driebergen, aan De Horst 1.

Deelname

Als deelnemer betaal je € 675,- exclusief btw wanneer je voor een zorginstelling of andere maatschappelijke organisaties werkt. Deelnemers werkzaam bij overige organisaties betalen € 775,- exclusief btw. Er zijn 6 PE-punten te verdienen.   

Inschrijven kan op: www.zorgvastgoeddag.nl

PROGRAMMA

Het programma van de Zorgvastgoeddag in mei gaat geheel over Care. 

In de tweede helft van 2024 komt er een apart programma voor de Cure. Hierdoor kan meer in detail worden ingegaan op de belangrijke onderwerpen die in elk van deze segmenten van de zorg spelen. Geïnteresseerd om bij te dragen aan de zorgvastgoeddag Cure? Neem dan contact op via info@ivvd.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details