Zorg.tech-congres 2019

Zorg.tech-voorzitter Eddy De Coster met de winnaars van de awards.

03:00
08-07-2019

Zorg.tech-congres 2019: Wat kan de zorg leren van de industrie?

Het jaarlijkse congres van Zorg.tech, de Vlaamse organisatie voor leidinggevende medewerkers in de planning, realisatie en technische exploitatie van gebouwen en installaties van instellingen voor algemene gezondheidszorg, vond dit jaar plaats in Brussels Kart, in Groot-Bijgaarden. Deze keer wilden de deelnemers uitvissen welke inspiratie en leerrijke ervaringen ze kunnen vinden in de industrie.

Bart Michiels en Florian Anaf kwamen toelichten hoe sportgigant Nike de toekomst ziet. Hun werkgever wil zich inpassen in de circulaire economie. Het koos al voor hernieuwbare energie, multimodale logistiek, groene gevels, bijenkasten op het dak en recyclage. Een vlotte en boeiende presentatie maar, zoals gebruikelijk bij Amerikaanse bedrijven, erg mainstream-correct en ook erg gepolijst. De vermelde acties en ingrepen waren bijna allemaal gebaseerd op marketing- en investeringsbeslissingen, niet gegroeid vanuit operationele situaties. Eén keer lichtten ze toch een tipje van de sluier: dat Engeland er niet in slaagde door te dringen tot de finale van het voorbije WK voetbal liet Nike achter met een stock van onverkoopbare t-shirts voor de Engelse markt. “Vroeger zouden die in de versnipperaar zijn beland”, klonk het. “Nu zijn ze gerecycleerd in rugzakjes.”

Picanol
Een fabrikant van weefgetouwen die inspiratie levert voor de zorgsector? Geert Ostyn van Picanol bewees met verve dat dit kan. Picanol is wereldwijd één van de belangrijkste spelers in zijn sector. Met Picanol-machines worden zowel jeans geweven als autobanden. Het bedrijf verwezenlijkt 80% van zijn omzet buiten Europa, maar stelt twee derde van zijn personeelsleden te werk in Ieper. “Op die ene site zijn dan ook heel wat mensen met uiteenlopende skills aan het werk”, gaf Ostyn mee. “Maar dikwijls misten ze een overzicht van het geheel. Zo ontdekten we dat 80% van onze medewerkers niet wist wat 3D-printen is. Anderzijds organiseerden we al veel rondleidingen voor bezoekers op onze site. Daarom besloten we dit open te trekken, zodat eigen medewerkers er ook te weten komen waarmee hun collega’s bezig zijn. We laten bij die rondleidingen de medewerkers van de specifieke zones het woord voeren. Zo kweken we nieuwe ambassadeurs, want nu hebben ze allemaal een compleet verhaal te vertellen over wat Picanol doet.”

Exoskelet
De interactiviteit uit zich ook op andere vlakken. Zo gaf Picanol al driehonderd medewerkers de gelegenheid om een exoskelet uit te testen. “Niet alleen in de fabriek, maar ook voor werkjes thuis. Mogelijk kunnen exoskeletten een rol spelen in het blijven werken op hogere leeftijd, al hebben we intussen besloten om het gebruik ervan niet uit te rollen.” Ostyn maakt er geen punt van dat dergelijke experimenten niet tot de implementatie van de gebruikte techniek leiden. “Het is belangrijk dat werknemers er op een ongedwongen manier mee kunnen kennismaken en hun ervaringen terugkoppelen. Afwisseling is belangrijk, merkten we al tijdens de digitalisering van onze bedrijfsprocessen. En ook verrassing. De afwezigheid daarvan leidt tot stress op de werkvloer.”

Zorg.tech-congres 2019

Christophe Allaert (AZ Damiaan Oostende).

In zijn inleiding verwees voormalig minister van zorg Steven Vanackere naar de heersende fusie- en consolidatiegolf in de zorgsector. Die heeft volgens hem alles te maken met de zware investeringsinspanningen, die er noodzakelijk zijn om de snelle evolutie van de techniek te kunnen blijven volgen. Voor financieel minder krachtige groepen wordt het moeilijker om toegang te krijgen tot de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Zorg.tech-congres 2019

Carl Zwinnen (Jessa Ziekenhuis Hasselt).


Tussen twee werelden
De Zorg.tech-leden Karl Zwinnen en Christophe Allaert, van respectievelijk het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en AZ Damiaan in Oostende, werkten eerder in de industrie; Karl bij Janssen Pharmaceutica en Daikin. Ze vergeleken hun ervaringen. “Een ziekenhuis is complexer en groter dan heel wat bedrijven. Maar de technische ploeg is er dikwijls veel kleiner. En wanneer er wat misloopt in de industrie krijgen de technische diensten sneller extra ondersteuning”, klonk het. “Congressen zoals dit zijn dan ook erg nuttig om onderling ervaringen uit te wisselen.”

Sociaal project
Zoals gebruikelijk werden op het congres ook de ‘awards’ uitgereikt; bekroningen – of eerder ruggensteuntjes – voor sterke sociale projecten in de zorgsector. De eerste prijs ging dit jaar naar woonzorgcentrum Dijlehof in Leuven, voor het project ‘Dagelijks Groen’. Dit wzc wil aangepast tuinmateriaal aankopen om het oudere mensen mogelijk te maken dagelijks actief bezig te zijn met groen. De tweede prijs was ook voor een Leuvense organisatie. Medisch Pedagogisch Centrum Terbank wil een ‘Rustbox’ gebruiken als hulpmiddel om te leren omgaan met spanningen en om conflicten te vermijden. MPC Terbank is een multifunctioneel centrum voor jongens en meisjes van 3 tot 21 jaar met een licht of matig verstandelijke beperking met bijkomende emotionele of gedragsproblemen. Heel wat gedragsproblemen zijn een uiting van spanningen en stress. Om conflicten goed te maken, ontwikkelde Terbank enkele jaren geleden de online-tool Sorrybox, die intussen ook op veel andere plaatsen in Vlaanderen wordt gebruikt.

Zorg.tech-congres 2019

Geert Ostyn (Picanol).

Terbank wil nu de Sorrybox uitbreiden met een Rustbox. Die zal onder meer rustkaartjes bevatten met geluids- en filmfragmenten – zoals slaapmeditaties aangepast aan jongeren met een verstandelijke beperking. Het MPI wil hiermee ook zijn medewerkers bekwamen in sensorimotorische methodieken, zodat dit breed en gevarieerd verankerd kan worden in de organisatie. Het is de bedoeling om het materiaal ook online beschikbaar te stellen, via een speciale website, zodat ook andere voorzieningen er gebruik van kunnen maken.

Vzw Eigen Huis uit Grimbergen sleepte de derde prijs in de wacht met een aangepaste badzetel met hoofdsteun en extra hoes, om het comfortabeler te maken om van een bad te genieten. 

Tekst: Koen Mortelmans
Beeld: Koen Mortelmans en Marc Dewolf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Signburo: een ideaal evenwicht tussen wayfinding en branded communication

Bij ‘bewegwijzering’ denken veel mensen nog steeds enkel aan bordjes. Het is echter véél meer dan dat. Goede signalisatie is geïntegreerd in de architectuur, draagt bij tot een intuïtieve wayfinding en is een perfecte mix van creativiteit, esthetiek, techniciteit en functionele efficiëntie. 

Een efficiënte en consistente bewegwijzering heeft vele voordelen: ze faciliteert een gestroomlijnde circulatie in gebouwen, zorgt ervoor dat iedereen vlot zijn weg vindt, laat een professionele en betrouwbare indruk na, verlaagt de onderhoudskosten, verhoogt de werknemersproductiviteit, enzovoort. Dankzij haar jarenlange ervaring weet Signburo exact hoe mensen in een vreemde omgeving navigeren en hoe ze architectuur ervaren. De bewegwijzerings- en visuele communicatiespecialisten kunnen voor elk project een oplossing op maat uitwerken. Hierbij wordt volgens het ‘less is more’-principe continu gezocht naar een ideaal evenwicht tussen wayfinding en branded communication. 

Zorg.tech-congres 2019


Viakan: zichtbaarheid en voelbaarheid

“Voor een bedrijf als Viakan is het zinvol om aanwezig te zijn op een congres als  Zorg.tech”, zegt Christian van Kan van Viakan. “Zo blijven we in het vizier van de architectenbureaus en bouw- en afwerkingsbedrijven die er ook staan. Wij ontwikkelen en plaatsen tactiele waarschuwingsnoppen en geleidingslijnen voor blinden en slechtzienden. Dat zijn geen technologische hoogstandjes, maar dat hoeft ook niet. Kleine en eenvoudige ingrepen kunnen in zorginstellingen het comfort en de veiligheid sterk verhogen.”

De noppen van Viakan kunnen, dankzij de specifieke combinatie van twee lijmsoorten, in binnensituaties en op elk mogelijk vloeroppervlak worden verlijmd, met een duurzaam en esthetisch resultaat. De noppen zijn verkrijgbaar in glasvezelversterkte kunststof, aluminium, messing en roestvrij staal. “Podotactiele signalisatie voor visueel mindervaliden wordt nog veel te weinig gebruikt in zorginstellingen, vooral bij noodtrappen. In de publiek toegankelijke ruimten vergroten ze sterk de autonomie van blinden en slechtzienden bij hun verplaatsingen.”

Zorg.tech-congres 2019


IVC: hygiënische vinylvloeren met een hoge slipweerstand 

In de gezondheidszorg moeten vloeren onderhoudsvriendelijk, robuust en hygiënisch zijn. IVC-vloeren voldoen aan al deze vereisten en zijn ook nog eens bijzonder stijlvol. Allereerst zijn de vinylvloeren – van heterogeen vinyl tot LVT – uitgerust met Hyperguard+ PUR. Deze speciale polyurethaanbehandeling zorgt ervoor dat de vloeren makkelijker te onderhouden zijn. IVC biedt ook een speciale collectie safety floors aan, voor die omgevingen waar verhoogd gevaar op uitglijden bestaat.

IVC-vloeren zijn duurzaam en bestand tegen het intensieve voet- en rollend verkeer dat zo typerend is voor zorginstellingen. Met hun klasse 34 ‘zeer intensief commercieel’, zijn ze ook geschikt voor algemene onthaalruimtes en veelgebruikte loopgedeeltes. Het heterogene vinyl van IVC is verkrijgbaar in uitvoeringen van twee en vier meter breed. 

Meer info en alle producten vindt u op remeha.be.

Zorg.tech-congres 2019


Interalu akoestische klimaatplafonds

Klimaatplafonds helpen actief bij het regelen van de optimale temperatuur. Interalu draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De productie van hun klimaatplafonds verloopt CO2 vrij en het transport wordt tot het uiterste minimum beperkt (mede door een just in time delivery).

Daarnaast zijn de Interalu producten niet alleen gericht op de duurzaamheid van een project, maar ook op het welzijn van de mensen die moeten werken en leven in het eindresultaat. De akoestiek, het licht, de temperatuur… alle parameters worden per ruimte bestudeerd en berekend. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De klimaatplafonds werken op een uiterst energiezuinige manier. Dit in combinatie met maatwerk dat de verbeelding van de architect naadloos volgt, maakt van Interalu de perfecte partner voor elk project. The sky is the limit, niet het plafond!

Zorg.tech-congres 2019


LCC-Plafonds, voor akoestische metalen plafonds in iedere ruimte

Wie op zoek is naar oplossingen op maat voor een performante akoestiek, verlichting en verluchting, alsmede de inbouw van allerlei andere zaken zoals rookmelders en bewegingssensoren, is bij het Belgische LCC-Plafonds aan het juiste adres. 

Het bedrijf produceert en levert een uitgebreid assortiment aan plafondpanelen en cassettes in aluminium en staal. Hun plafonds zijn beschikbaar met open en gesloten voegen, bieden een strak design, zijn budgetvriendelijk en brandstabiel. Bovendien zijn er oplossingen voor zowel binnen als buiten, voor zowel droge als vochtige ruimtes. De materialen worden op maat van het project berekend en geleverd. Aarzel dus zeker niet om uw project bij LCC-Plafonds te introduceren of uw vragen aan hen te stellen, allicht hebben zij dé plafondoplossing op maat ten behoeve van uw project!


Remeha: het hoogste comfort in warmte en warm water

Verwarmingsspecialist Remeha is sinds de jaren 1960 actief in België en speelt een belangrijke rol in grote projecten zoals ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen, winkelpanden en bioscopen. Sinds 2011 gaat het bedrijf bovendien de residentiële markt op met huishoudelijke producten. 

Het aanbod omvat verwarmingsoplossingen op basis van gas en stookolie, maar ook (gas)warmtepompen, warmtekrachtkoppelingen, zonne- en hybride systemen. Door te kiezen voor een Remeha-oplossing, ga je niet alleen voor het hoogste comfort in warmte en warm water. Je kiest ook voor een maximale besparing op je energieverbruik en een zo duurzaam mogelijke toepassing die klaar is voor de toekomst. Denk maar aan hiernieuwbare oplossingen zoals gasabsorptiewarmtepompen (Remeha Gas HP 35a) of warmtekrachtkoppelingen (Remeha ELW) die dikwijls in zorgcentra worden toegepast. Meer info en alle producten vindt u op remeha.be.

Bouwen aan de Zorg partners

PortavidaOudorperzand