Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorg voor klimaat in de zorg

Zorg voor klimaat in de zorg

Daar waar de waarden kritisch zijn en er soms weinig speelruimte is, is er behoefte aan optimale klimatologische omstandigheden. Siem Reijnders verdiept zich de laatste jaren in het meten, registreren en weergeven van klimaat in de zorgsector. “Meten is nog geen weten”, zegt de klimaatspecialist lachend. De hoogste tijd voor een goed gesprek!

Reijnders is inmiddels een aantal jaren werkzaam bij Pedak meettechniek. Pedak adviseert al meer dan 45 jaar over hoe te meten in bijvoorbeeld isolatiekamers en OK’s, maar ook in laboratoria, apotheken en andere ruimtes in ziekenhuizen en zorgcentra. Reijnders legt uit: “Hoewel er regels en richtlijnen zijn, is iedere situatie toch weer anders. Door met elkaar in gesprek te gaan, verbeteren we samen de kwaliteit van het klimaat, met oog voor duurzaamheid en kostenbesparing, het inzetten van de juiste instrumenten op de juiste plek en de keuze voor het juiste onderhoud. Alleen dan kun je niet alleen nu, maar ook in de toekomst vertrouwen op je meetwaarden en daarop anticiperen.”

Siem Reijnders.

De juiste meetoplossing op de juiste plek

De jarenlange ervaring in meten, registreren en weergeven gecombineerd met langdurige relaties met gerenommeerde fabrikanten en leveranciers illustreren de integrale blik van Pedak meettechniek. “Ik wil graag eerst weten wat het doel is van een meting en wat een klant verwacht te bereiken.” Reijnders vertaalt zijn aanpak direct naar de praktijk: ­”Sensoren meten de omstandigheden in een ruimte. Dat kan temperatuur, luchtvochtigheid, verschildruk, maar bijvoorbeeld ook het CO2-gehalte zijn. Wat moet er vervolgens met die meetwaarden gebeuren? Moet voor de toegangsdeur zichtbaar zijn of een ruimte toegankelijk is of niet? Dan is er een display nodig om dat weer te geven. Moeten de sensoren te koppelen zijn met een gebouwbeheersysteem? Of is een indicatieve waarde voldoende?  Wil je ook in de toekomst kunnen vertrouwen op dat wat je meet? Neem dan ook het onderhoud mee in je overwegingen. Het één kan niet zonder het ander.”

Kalibratiespecialist aan het werk op de technische afdeling.

Cleanroom-display: niet zomaar een ontwikkeling

Waar Pedak meettechniek vooral adviseur en leverancier van kwalitatieve en nauwkeurige meetinstrumenten is, heeft het toch de keuze gemaakt om een eigen cleanroom-display te ontwikkelen. “We merkten vanuit de zorgsector een groeiende vraag naar digitalisering: meetwaarden direct op je computer, je telefoon, maar ook het direct lokaal kunnen uitlezen van een kritische ruimte. Ondanks deze behoefte was er geen goede oplossing.” Inmiddels viert het door Pedak meettechniek ontwikkelde cleanroom-display bijna haar 15e verjaardag. Met een kleine demonstratie toont Reijnders dat de kleuren op het display veranderen van groen naar rood, gevolgd door een alarm: “Zo wordt de medewerker visueel, maar ook akoestisch gewaarschuwd als een ruimte niet voldoet aan de specificaties.”

Daarnaast vertelt hij dat de technische specificaties speciaal afgestemd zijn op cleanrooms: “Het display wordt direct in de wand gemonteerd, is randloos en heeft een makkelijk te reinigen oppervlak, wat belangrijk is in een OK of isolatieruimte. Het display kan 1 tot 4 waardes weergeven van vrij te programmeren sensoren en wordt aangestuurd via analoge signalen, Modbus RTU of via het gebouwbeheersysteem.” 

De cleanroom-displays met visueel en akoestisch alarm.

Hoog-nauwkeurig meten van luchtvocht en temperatuur

Novasina is een voorbeeld van een sensorfabrikant waarmee Pedak meettechniek al sinds de oprichting van het bedrijf samenwerkt. Dat de nieuwe nSens-sensoren hoog-nauwkeurig zijn, is voor Reijnders vanzelfsprekend. “Het onderhoud van goede sensoren is vaak de grootste kriem. Het kalibreren van de sensoren is tijdrovend. In die tijd kan de ruimte doorgaans niet gebruikt worden. Dat betekent dat een OK zomaar een dagdeel buiten gebruik kan zijn. Speciaal hiervoor ontwikkelden we een ruilprogramma waarmee het onderhoud een fluitje van een cent is.”

Hij legt uit hoe het programma werkt: “De meetkop van de ­nSens-sensor is uitwisselbaar. Wanneer het tijd is voor de jaarlijkse kalibratie stuurt Pedak meettechniek een gekalibreerde meetkop op naar de gebruiker, die deze zelf eenvoudig omwisselt met de ‘oude’. De oude meetkoppen worden teruggestuurd naar Pedak meettechniek, om weer klaargemaakt te worden voor de volgende ruiling. Deze aanpak resulteert altijd in de juiste meetwaarden, zonder omkijken. Als een klant ervoor kiest om mee te doen met het ruilprogramma, dan krijgt hij daar levenslange garantie bij. Want alleen met het juiste onderhoud ben je zeker van de juiste meetwaarden.” En dat laatste heeft nog veel meer voordelen vertelt Reijnders verder: “Met de juiste meetwaarden kan alle apparatuur efficiënter worden ingeregeld. Dat heeft een positieve weerslag op het energieverbruik en kan een besparing opleveren van duizenden euro’s. Wie wil dat nou niet?”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details