Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgcentrum De Hoprank: Eén (rieten) dak waaronder alles samenkomt
Het voorhuis is in ere hersteld. Daarachter bevinden zich appartementen onder een rieten kap.

Zorgcentrum De Hoprank: Eén (rieten) dak waaronder alles samenkomt

Het voornemen van Interzorg om de locatie voor zware zorg te herbouwen, maakte flink wat los. Na een proces van zorgvuldig ontwerpen met alle belanghebbenden staat fase 1 van De Hoprank fier overeind.

Natuurlijk, manager Huisvesting Marcel Kemfers vindt het allerbelangrijkste dat mensen er prettig wonen. Maar ook fijn is het om te horen ‘dat het zo ontzettend mooi past in de buurt’. Tot vorig jaar stond op dezelfde plek een sober­ zorgcomplex in jarenzeventigstijl en met één verrassend element: de oude boerderij op de kop van het complex. Die vormde het uitgangspunt voor de nieuwe De Hoprank. Adjunctdirecteur Joop Jansen en architect Anja Wiggers van Roosdom Tijhuis: “We krijgen niet vaak de luxe om vanuit een monumentale boerderij te starten met ontwikkelen.”

De gezamenlijke ruimte en zorgappartementen achter de boerderij zijn laag gehouden.

Bepalend aanzicht

“De boerderij met schuur hebben we herbouwd op dezelfde kavel”, vertelt Wiggers. Het pas opgeleverde voorhuis en de rieten kap van de laagbouw erachter blenden inderdaad moeiteloos in de oude dorpskern. “Door de gezamenlijke ruimte en zorgappartementen daarachter optisch laag te houden en te kiezen voor vergelijkbare materialen, is het geheel duidelijk familie van elkaar. Een ietwat terughoudende steen maakt het tot een rustig en natuurlijk geheel, waarbij de boerderij en schuur het meest in het oog vallen. Voor de inpassing in de omgeving ging het ontwerp voortdurend in de vormversnijding. Tot er iets ontstond, dat oogde alsof het er altijd al gestaan heeft.”

Ontmoetingsruimtes

Het nieuwe, energiezuinige gebouw met (uiteindelijk) 65 appartementen en gemeenschappelijke ruimten voldoet in alle opzichten aan de toenemende vraag naar zware psychogeriatrische en somatische zorg die Interzorg hier biedt. Vorige maand verhuisden de eerste twintig bewoners naar hun nieuwe appartement. Een viertal bewoners heeft elkaar vandaag opgezocht voor een spelletje Rummikub in de gezamenlijke woonkamer. Kemfers kijkt tevreden. “Weg zijn de kleine badkamers, hoogteverschillen en het ontbreken van ontmoetingsruimtes.” Hij wordt even overstemd door het gerammel van Rummikubsteentjes. “Dat bewoners elkaar kunnen opzoeken, is natuurlijk wel een pré. Daarom heeft Anja de gezamenlijke ruimtes van de verschillende bouwdelen centraal in het ontwerp geplaatst. Bewoners die gaan wandelen, komen uit in de woonkamers. Onze zorgmedewerkers houden zo ook eenvoudiger het overzicht en kunnen sneller bijspringen bij collega’s in andere gebouwdelen.” Hij wijst naar buiten, door de glazen wand bij de hoofd­entree. “Daar komt de volgende fase zorgappartementen. Eerst was het idee om dit dicht te zetten met hout, maar bewoners vinden de reuring juist leuk. [lacht] En zo hebben we direct wat extra opzichters.”    

Afgelopen maart ontving Marcel Kemfers, manager Huisvesting Interzorg, het document van oplevering van Remco Mestebeld, projectleider bij Roosdom Tijhuis.

Geen stress

Dat de nieuwbouw tot nu toe zo vlot en zonder stress voor bewoners en zorgpersoneel verloopt, is volgens Kemfers te danken aan het multidisciplinaire team. “Dat Roosdom Tijhuis als ontwikkelaar, architect én bouwer in alle fasen meedenkt, zorgt voor stabiliteit en geeft financiële en planningstechnische garanties.” Als voorbeelden noemt hij de stressloze oplevering van fase 1 en het financiële risico dat Roosdom Tijhuis vanaf het voorlopig ontwerp op zich heeft genomen. “Typisch zie je richting de opleveringsdatum dat het werk op de bouwlocatie een kookpunt bereikt, met alle hens aan dek om het snel af te krijgen. Hier heerste zelfs bij het naderen van de oplevering echter een kalmte, wat de kwaliteit echt ten goede komt. Ondanks corona is de planning ruimschoots gehaald.”

Bouwvoorzorg®

Jansen is daar trots op. “Wij zijn niet alleen aannemer”, benadrukt hij, “want dat impliceert dat wij alleen de capaciteit van het bouwen ter beschikking stellen. We kunnen goed stenen stapelen, maar de koppies zitten er ook. Wij bieden de gehele interactie van ontwikkelen, architectuur en bouwen. Dat heb je nodig – zéker bij zorggebouwen, waar je behalve met woonwensen ook rekening moet houden met een stuk bedrijfsvoering in het kader van de zorg.” Niet voor niets heeft Roosdom Tijhuis een afdeling Architectuur in huis. “We betrekken onze drie architecten bij ruim 90% van onze projecten. Dat geeft slagkracht, zorgt voor kortere lijnen in de bouwfase en dus voor een kortere bouwtijd. Je haalt de techniek al eerder naar voren, en de architect blijft nog wat langer betrokken in het proces. Doordat we intern en met eigen architecten ontwikkelen, kunnen we vanaf het voorlopig ontwerp het financiële risico overnemen.”

De gezamenlijke ruimtes van de verschillende bouwdelen liggen centraal in het ontwerp.

Toekomst

Wat er nu staat, is het eerste, veelbelovende deel van een duurzaam gebouw waarin zorgmedewerkers optimaal cliënten kunnen ondersteunen. Het gebouw is gasloos, zonnepanelen wekken stroom op en zowel de bouwdelen van fase 1 als fase 2 (oplevering: 2022) zijn straks zo goed als onderhoudsvrij, met uitzondering van een grote blikvanger… het rieten dak. “Riet is misschien niet onderhoudsvrij, maar we zitten natuurlijk wel midden in een Drents dorp”, antwoordt Kemfers met een brede lach.    

Feiten en cijfers

Opdrachtgever en zorgverlener Interzorg Noord-Nederland
Architect, constructeur en aannemer Roosdom Tijhuis
Bouwmanagement Interzorg Noord-Nederland
E- en W-installaties Van der Weerd
Liften Otis
Deuren BPZ
Toegangscontrole Mastermate/Dormakaba
Brandveiligheid (brandmeldcentrale) D&G beveiliging
Zusteroproepsystemen Curatec
Vast interieur A&F interieurbouw
Los meubilair Pet Hoogeveen
Gordijnen en vloer Iedema projectstoffeerders
Horeca-apparatuur Van Gestel en Devapo
Terrein- en tuininrichting Groentotaal
Bouwtijd fase 1 april 2020 tot april 2021
Bouwtijd fase 2 april 2021 tot september 2022
Selectie architecten 2010 
Start sloop fase 1 april 2020
Start sloop fase 2 april 2021
Oplevering fase 1 april 2020
Oplevering fase 2 september 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details