Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgflits – Bouwen aan de Zorg Nr 01 2015

Zorgflits – Bouwen aan de Zorg Nr 01 2015

Het geluk van binnen Een positieve ontmoeting tussen de mens en zijn omgeving

In dit boek laten korte verhalen en sprekende foto’s zien hoe verschillende ouder wordende mensen leven. Plekjes en mensen waar we wel een beeld bij hebben, maar die soms verrassend anders blijken te zijn.
van der gun boek

Het boek gaat in op zowel zelfstandig wonende als zorgbehoevende mensen en hoe de omgeving deel uitmaakt van hun geluk. Daarmee krijgt de lezer een andere, verfrissende kijk op zorg en welzijn.

Een interieurarchitect brengt samen met een hoofd gezondheidszorg bezoekjes aan diverse soorten woon- en zorgcentra. Deze bijzondere ontmoetingen schetsen het dagelijkse leven in verschillende woonomgevingen, culturen en religies. Wat brengt bij deze mensen ‘het geluk van binnen’?

Het boek is voor € 19,95 te bestellen bij Bol.com en ligt in de boekhandel.


Studenten op kamers in Woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’

Woonzorgcentrum Vreedenhoff gaat in februari vijf studenten huisvesten. Het is voor het eerst dat een zorgorganisatie in Arnhem deze mogelijkheid biedt. De komst van studenten past in de ambitie van Vreedenhoff om het gezelligste woonzorgcentrum van Arnhem te zijn. “Het is een verrijking; ik heb plezier in het omgaan met jongere generaties”, zo reageren de bewoners op de komst van de studenten als nieuwe medebewoners.

Bewoners zijn vooral positief over de mogelijkheid van contact met de jongeren en de activiteiten die zij gaan organiseren. Er waren vooraf ook wel enige zorgen over mogelijke overlast. Andere bewoners reageren hierop als volgt: “Als ze overlast veroorzaken, dan spreken we ze aan. We hebben onze kinderen toch ook groot gekregen?”

Nadat het voornemen in september bekend werd gemaakt, hebben ruim honderd studenten zich vol enthousiasme aangemeld. De reacties lopen uiteen van ‘ik vind het vooral fijn om te leren van ouderen en mij te verwonderen over hun levensverhalen’ tot ‘ik wil graag weg uit mijn huidige studentenhuis vanwege geluidsoverlast’.

Nieuwe dynamiek
Er is voor gekozen om studenten en bewoners als buren naast elkaar te laten wonen, zodat er direct al meer levendigheid in huis komt. Door het contact tussen de generaties, is sprake van een nieuwe dynamiek. Dit past in de visie van Vreedenhoff, waarbij het ontmoeten van en omzien naar elkaar belangrijke waarden zijn.

Uit alle binnengekomen reacties zijn via gesprekken met bewoners, medewerkers en het management inmiddels vijf studenten geselecteerd. Begin februari zullen de vijf studenten in Vreedenhoff komen wonen. De studenten betalen een gering bedrag aan huur. De belangrijkste tegenprestatie is het doen van 20 uur vrijwilligerswerk per maand met en voor de bewoners. Vreedenhoff kijkt uit naar hun komst, die vast en zeker voor verrassende impulsen gaat zorgen.


Bronovo 150 jaar

Op 4 februari 2015 bestond Bronovo 150 jaar. Bronovo is begonnen als diaconesseninrichting in de Kazernestraat in Den Haag, met zuster Sara Katarina de Bronovo aan het roer. Bronovo – inmiddels gefuseerd met het MCH – staat met diverse activiteiten stil bij deze lange traditie in de gezondheidszorg.

0027_FvdB_20140618_restaurant

Op 4 februari opent de jubileumtentoonstelling ‘Toen en nu’. U ziet tot 1 juli 2015 onder meer originele zusteruniformen, authentieke ziekenhuisvoorwerpen, leerboeken en schoonmaakgerei uit een ver verleden. Ook geeft Bronovo een speciale Bronovo Courant uit met verhalen van vroeger en nu. Verder zijn, in de periode tussen 12 februari en 28 mei, iedere donderdag tijdens bezoekuren concerten in de ontvangsthal.


Nieuw afgevaardigd bestuurder voor strabag belgium
André Boelaert geeft fakkel over aan Patrick Deketele
STRABAG Belgium bestaat dit jaar vijftig jaar en voert enkele wijzigingen door in haar bedrijfsstructuur. Het jubileumjaar is voor afgevaardigd bestuurder André Boelaert het ideale moment om zijn functie over te dragen aan Patrick Deketele, voormalig directeur van Regio West. “Ik sluit mijn negentienjarige carrière in schoonheid af”, aldus Boelaert.

Vanaf 1 januari 2015 bestaat het nieuwe directieteam uit: afgevaardigd bestuurder Patrick Deketele, bestuurder Marc Celen, Frank De Roo, Peter Mannak, François Meskens, Philip Stevens, Dirk Van Valckenborgh, Carl Vermeer en Hilde Wouters.
Strabag, André Boelaert, Voor Ingenieursgids KVIV

André Boelaert.

 

DeketelePatrick

Patrick Deketele.

 

STRABAG voerde dit jaar ook enkele interne wijzigingen door. Voortaan bestaat STRABAG Belgium uit de volgende afdelingen: Regio Antwerpen, Regio Brussel-Wallonië, Regio Gent, Regio Oost met kantoren in Genk en Luik, de afdeling Construction Process Management, de afdeling grote projecten & PPS en de hoofdvestiging.

STRABAG voert niet alleen veranderingen door op structureel vlak, ook de strategie werd met de slogan ‘Teams work’ in een nieuw jasje gestopt. Met haar focus op de kernwaarden partnerschap, vertrouwen, solidariteit, innovatiedrift, engagement, bescheidenheid, duurzaamheid, respect en betrouwbaarheid, streeft het bedrijf naar een nog betere samenwerking met medewerkers, opdrachtgevers, onderaannemers en de maatschappij.

Over STRABAG Belgium
Sinds de oprichting in 1965 is STRABAG Belgium uitgegroeid tot een van de leidinggevende bouwondernemingen van België. Zij is actief in bijna alle domeinen van de bouw. STRABAG is toonaangevend op het gebied van utiliteits- en industriebouw, burgerlijke bouwkunde, milieutechnieken en renovatie- en restauratiewerken. STRABAG is een sterke, innovatieve en meedenkende aannemer. Naast bouwen biedt STRABAG Belgium diensten aan zoals bouwmanagement en facility management. Kwaliteit en service zijn het visitekaartje van STRABAG. STRABAG Belgium maakt deel uit van de internationale bouwgroep STRABAG SE, waardoor de onderneming de zekerheid kan bieden dat projecten optimaal worden gerealiseerd. De holding stelt ruim 73.000 mensen te werk in Europa en kende in 2013 een omzet van meer dan €13 miljard.


Nationale Week van Zorg en Welzijn

Van 16 tot en met 21 maart 2015 vindt voor de derde keer de Nationale Week van Zorg en Welzijn plaats. Ruim tweeduizend zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen deze week hun deuren voor het grote publiek. Zo kan iedereen met eigen ogen zien welk fantastisch werk er in de zorg- en welzijnssector wordt gedaan.

Het is dé gelegenheid om te zien hoe het er precies aan toe gaat in een verzorgingshuis, welke geavanceerde technieken er in een ziekenhuis worden gebruikt en hoe leuk, uitdagend en vooral belangrijk het werk in de zorg en welzijn is. Het thema dit jaar is ‘Zo werkt zorg’. Vorig jaar brachten maar liefst 750.000 mensen een bezoek aan zo’n 2.000 locaties. De verwachting is dat er dit jaar meer bezoekers zullen zijn.

Stichting RegioPlus
De Nationale Week van Zorg en Welzijn is een initiatief van de zestien regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, die samenwerken in Stichting RegioPlus. Doel is om de beeldvorming en het imago van de sector te stimuleren. Daarnaast komen er ook veel bezoekers vanwege interesse in een opleiding of baan.

Ga voor deelname aan de actie ‘De Week begint met Zorg en Welzijn’ en het overzicht van de deelnemende organisaties naar: www.weekvanzorgenwelzijn.nl


Praktijkmodule architectuur: vragen bij en reflectie op uw concept of ontwerp

Zitten uw bouw- of grondige verbouwplannen in een conceptuele of ontwerpfase, dan kan u voor mondeling advies terecht in deze workshop. We focussen op de structurele elementen van het gebouw, zoals het grondplan en de verhoudingen van ruimten ten opzichte van elkaar, het aantal ruimten en de functie ervan, de relatie met de beveiligde buitenruimte en de publieke buitenruimte, de relatie tussen dienstruimten en woonruimten et cetera.

Tevens bekijken we hoe de structurele elementen van het gebouw mogelijkheden of beperkingen opleggen aan dementievriendelijke inrichting. Tijdens deze workshop worden de projecten van de deelnemers verkend en besproken. Naast dementiespecifieke inzichten vormt ook uw zorgvisie een leidraad bij het zoeken naar antwoorden. Het aantal deelnemende projecten wordt beperkt tot drie. Voor elk project kunnen maximaal vier deelnemers inschrijven. Na inschrijving zal u worden gecontacteerd omtrent uw bouwproject en uw verwachtingen ten aanzien van de workshop.

Informatie workshop
Prijs:    € 295 per project
Datum:    6 maart 2015 van 13.30 u tot 17.00 uur.
Locatie:     Expertisecentrum Dementie Vlaanderen,
Lokkaardstraat 8, 2018 Antwerpen
Begeleider:     Patrick Verhaest – Wetenschappelijk medewerker van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en auteur van het boek Architectonica, een thuis voor mensen met dementie.

Kijk voor meer informatie op: http://infocentrum.dementie.be/eventsv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details